25 Sep, 2018

Månadens aktieköp

Såhär dags i månaden är det populärt att prata månadens aktieköp. Och då jag numera får handla aktier för min frus lön så känns det kul att vara inne i gemenskapen igen.

Jag fortsätter den inslagna banan och köper Sampo och Kindred även denna månad. Sampo är ett bolag jag började köpa ganska sent men som fått mycket fokus 2017 och 2018. Jag tror Nalle har koll och att kombinationen bank och försäkring är bra om räntan skulle gå upp (och vårt bolån bli lite dyrare och mina preffar tappa lite i värde). Kindred är inget bolag som kommer viktas speciellt tungt på sikt men då jag nyss köpt bolaget väger det väldigt lätt och behöver få lite kärlek för att komma upp till lägsta målet 1% av portföljen. Lika bra att passa på så länge Kindred står och stampar obetydligt över 100 kr tänker jag, även om det givetvis kan visa sig bli billigare i framtiden. Det blir även ett par små och pliktskyldiga köp i Investor, Industrivärden och Castellum. Bolag jag vill vikta tyngre och därför kommer tvinga mig själv att köpa små poster varje månad. 

Tänkte även ta tillfället i akt att titta på de aktieaffärer jag gjort sista månaden. Dels omviktningen från SCA till Stora Enso som jag gjorde för ganska precis 1 månad sen. På såhär kort sikt har det visat sig lyckat då SCA är tillbaka på nivån där jag sålde medan Store Enso gått upp 5,5%. Jag hade inga planer på att köpa fler SCA och nu inga planer på att köpa fler Stora Enso därför tycker jag det bytet är lite intressant att följa resultatet av. Bytet från Cloetta till Kindred är svårare att följa på samma sätt då det dels var ett mycket mindre innehav där jag nu planerar att fortsätta fylla på i Kindred över tid.

En annan affär jag kommer fortsätta bevaka är bytet från Investor A till Investor B. Detta gjorde jag när A helt plötsligt för några veckor sedan var 2,80 kr dyrare än B. Nu är normalläget åter att B är lite dyrare än A. I skrivande stund skiljer det 1,30 kr per aktie. Jag skulle alltså redan nu kunna byta tillbaka 1000 aktier, betala 200 kr i courtage och tjäna en dryg tusenlapp på 5 minuters jobb. Tror man att A och B aktien kommer turas om att vara dyrast varannan vecka fram och tillbaka nu under en period är denna strategi rätt. Det vill säga slå till så fort man har ett läge att byta ut den dyrare aktien mot den billigare med så stor prisskillnad att det räcker för courtage och lite säkerhetsmarginal. För att på så sätt vara redo att slå om igen när prisförhållandet blir det omvända. Jag tror dock sannolikheten är större att vi återgår till det normala med en B-aktien som är 3-5 kr dyrare än A än att de ska hålla på och växeldra. Byter jag redan nu får jag i så fall inget nytt läge utan sitter fast i den billigare A-aktien. Det gör att jag kommer invänta en skillnad på minst 4 kr om jag ska göra bytet i närtid. På lite sikt kan man ju bilda sig en ny uppfattning om vad den normala prisskillnaden är mellan aktierna. Men det behöver inte vara fel att byta redan nu och hoppas på att det svänger tillbaka ytterligare en gång. Just detta gör att det blir extra spännande att följa och se om man valt rätt strategi. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.