27 Sep, 2018

H&Ms rapport

Vill helst inte skriva för mycket om enskilda aktier då det finns bättre bloggar för det. Men en dag som denna då H&M lämnar en rapport som experterna i DIs morgon-TV trodde skulle sänka aktien med 5% men den går upp 10% istället är det svårt att låta bli.

Jag gillar att följa H&M då jag tycker det är ett relativt lätt bolag att förstå trots sin storlek. Lägger man 5-10 minuter på att läsa rapporten här tycker jag man får en tydlig och bra bild. 

Det negativa:
- Antalet butiker ökar snabbare än försäljningen
- Kostnaderna ökar och marginalen sjunker
- Lagret ökar snabbare än försäljningen (Jag har sett på flera håll att man jämför 15% ökat lager med 4% ökad försäljning vilket är direkt fel då man blandar SEK och lokal valuta. Antingen pratar vi SEK och då ökar lagret med 15% och försäljningen med 9% eller så pratar vi lokal valuta och då ökar lagret med 12% och försäljningen med 4%. Rätt ska vara rätt, men faktum kvarstår lagret ökar snabbare än försäljningen). 
- Det kan uppstå behov av att börja stänga butiker vilket kostar pengar på kort sikt

Det positiva:
- Försäljningen ökar bra i de flesta länder. Det är tydligt att det är de länder där man angett att man har haft logistikproblem (främst USA) som sänker helheten. Utan dessa hade vi haft en försäljningsökning i SEK klart över 10%.
- Onlineförsäljningen ökar med hela 32%. Kan de bara bita i och ligga på över 20% om året i onlinetillväxt 3 år till och sen en bit över 10% ytterligare några år blir det verkligen en del att räkna med.
- Bruttomarginalen var ändå helt ok. Dvs man lyckas ändå ta ok betalt för kläderna. Kan man växa försäljningen och hålla uppe bruttomarginalen så bör de ökade kostnaderna för omställning och öppning/stängning av butiker på riktigt lång sikt kunna lösa sig.
- Man säger att logistikproblemen som kostade 400 miljoner i rena kostnader plus tappad försäljning nu är så gott som lösta. 

Jag tror botten är nådd när det kommer till resultatet för H&M. 2018 blir klart svagare än 2017. Men jag gissar att 2019 blir bättre på sista raden. Om det räcker för att motivera ett aktiepris på 160 kr har jag ingen åsikt om. Jag varken köper eller säljer H&M men följer ändå bolaget med stort intresse. Extra intressant blir om de väljer att fortsätta låna pengar för att hålla uppe utdelningen nästa år. I så fall är det lite intressant upplägg där Stefan Persson lånar pengar i bolaget som han delar ut (och själv får ungefär hälften av all utdelning) och använder dessa pengar på att köpa fler aktier. Om vi ska tro på ryktet att familjen siktar på att komma upp i 70% av aktierna (för att sen köpa de sista 30%) så når man 70% någonstans runt år 2022-2023 om utdelning och aktiekurs är ungefär som idag. Förutsatt att hela utdelningen återinvestas men att de inte har någon övrig kassa eller belåning att handla för.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.