2 Oct, 2018

Vilken kanonrapport från Skistar!

 

Bild: Skistar

Vi har skrivit om det tidigare men jag kan inte låta bli att delge er som läser bloggen våra tankar om Skistar. De sköter sina affärer lika bra som de sköter sina skidbackar och även om många av backarna är lite väl familjevänliga på bekostnad av hard core skidåkning men det är bara att undvika de backarna och åka i de man gillar istället. För min del blir det oftast Trysil även om Vemdalen också var en trevlig upplevelse i våras. Det händer mycket kring Skistar den kommande säsongen.

Scandinavian Mountains

En ”egen flygplats” mitt emellan två av de största anläggningarna är få förunnat men det är just vad Skistar får i och med att Scandinavian Mountains invigs nästa år. Skistar har tillsammans med några andra lokala företag varit med och finansierat delar av flygplatsen och den ägs av företagen. Lite kul är att detta blir världens första flygplats som byggs med sk ”remote tower” vilket innebär att flygledningen sitter i Sundsvall. I anslutning till flygplatsen kommer även finnas plats för kringförsäljning i form av shopping mm där även Skistar kommer vara representerade med butiker och varor såklart. Möjligheterna är näst intill oändliga men det finns såklart även risker med att satsa på turism. Om antalet resenärer blir lägre än väntat eller om de planerade norska shoppingturisterna uteblir kan det bli förlust men det fina är att trots att flygplatsen skulle gå med förlust kommer den sannolikt ändå inbringa många nya besökare till backarna vilket gör att Skistar kan göra vinst trots att flygplatsen inte gör det.

Skid-VM i Åre

Som om inte det vore tillräckligt med goda nyheter att man inviger en egen flygplats 2019 så kommer man även att stå värd för skid VM nästa år. Även här kommer det dels finnas många möjligheter att tjäna pengar men viktigast av allt är att man får ett skyltfönster ut mot världen och med det kommer möjligheten att visa upp sig och stärka varumärket Skistar.

Rapport

Rapporten då? Det visar sig att för helåret ökar omsättningen med 10 % och vinsten med inte mindre än 26 %. Man passar även på att föreslå en ökning av utdelningen till 7 kr per aktie. (5,5 kr per aktie) Som Erik Paulsson sa på en Skistarstämma för några år sedan: ”Vi har hö på loftet” Vilket betyder att bolaget har gott om pengar sparade. Vi såg hur bra det är när Skistar köpte skidanläggningen St Johann i Alperna cash för några år sedan. En investering som kommer betala sig snabbare när man inte har så mycket kapitalkostnader. Även om St Johann är en väldigt liten del av Skistar så skickar det tydliga signaler när man köper en anläggning i Alperna och jag är helt övertygad att skideuropa kommer bli imponerade av vad Skistar erbjuder så snart de implementerat sitt koncept fullt ut i St Johann.

Förra säsongen var en dröm ur ett snöperspektiv med mer eller mindre fullt med natursnö från säsongstart till våravslutning och det märks i rapporten också.

Maknaden uppskattar en bra rapport och i den inledande handeln stiger Skistars aktie med 10 %.

Vi ser fram emot skidsäsongen och hittills är två skidresor bokade: Säsongsstart med bolagstämma 15 december och sportlov i Sierra Nevada men det kommer garanterat bli några resor till innan säsongen är över.

 

Läs mer om Skistar

Skistar

Bolagstämma i Skistar

Framtiden ser ljus ut i Skistar

Aktieägarförmåner

 

*bildcredd: Skistar/Scandinavian Mountains

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.