3 Oct, 2018

Månadens extrajobb - Mystery shoper

I september testade jag att jobba som röstmottagare under valet och rapporten därifrån blev uppskattad. Det var många som skrev att de skulle ansöka om att få jobba på kommande val. Det behövs folk även på kyrkoval och Europaparlamentsval så det går att jobba oftare än var 4e år, på dessa val är det dessutom mycket mindre jobb men samma lön såvitt jag förstått. Jag tyckte själv det var kul att testa något nytt så tanken väcktes om att jag ska testa någon form av extrajobb varje månad och rapportera om det här på bloggen. Så länge min fru fortsätter jobba kan jag ju bidra med något till hushållskassan samtidigt som jag testar något åt er läsare. 

Det kommer vara små och enkla grejer det vill säga jag kommer inte ta några riktiga jobb utan det ska handla om antingen saker man kan göra några minuter här och där när andan faller på eller något där man gör en insats under en eller högst några dagar. Tanken är att det ska kunna göras både av den unga hungriga spararen som redan jobbar men vill tjäna lite extra pengar för att maximala sparandet och den som slutat jobba och har massa fritid och vill ha ett litet tillskott i kassan.

Denna månad testade jag att jobba som "Mystery Shoper".

Jag sprang på jobbet som Mystery Shoper av en slump för några veckor sen i en annons på Facebook. Jobbet gick ut på att besöka butiker anonymt och se hur personalen agerade för att sen rapportera in det. Betalningen var 270-300 kronor per butiksbesök. Jag tyckte det lät ganska enkelt och roligt så jag anmälde intresse.

Det började med att jag laddade ner en app som heter Shiftsmart. Det var via den jag sen fick uppdragen och rapporterade in butiksbesöken. Jag fick ange min hemadress och förslag på butiker som låg inom rimligt avstånd vilket i mitt fall var fyra olika butiker 2-15 km hemifrån. Jag fick sen göra två till tre besök per butik men inte två besök till samma butik på en och samma dag. Själva butiksbesöken tog kanske 15 minuter effektiv tid väl inne i butiken. Det var inte riktigt så enkelt som det lät att bara observera utan man skulle ta kontakt med en ur personalen och låtsas vara intresserad av en viss vara och ställa ett antal förbestämda frågor. De flesta frågor var rimliga och lätta att ställa naturligt men vissa tex en fråga om vilket produkt den anställde själv ägde tyckte jag kändes lite skum att ställa. Man bör ändå ha ganska lätt att prata med folk för att trivas med detta jobb tror jag.

Jag besökte de närmaste butikerna tre gånger var och i de två butikerna längre bort gjorde jag två besök, det vill säga 10 besök totalt. Tack vare att jag kunde ta flera butiker i en runda så kändes det ok, men ska man ta sig 15-20 km enkel väg för att göra ett butiksbesök som ger 270 kr är det rätt dåligt betalt. Efter besöket fick jag svara på ca 10 frågor i appen kring hur personen i butiken hade svarat på de frågor jag fått i uppgift att ställa. Vilken produkt hade de rekommenderat, vad var fördelen med denna produkt, vilka fördelar nämnde de med andra produkter, försökte de sälja på dig någon kringtjänst, hur många minuter tog det innan personalen tog kontakt osv. Appen var smidig att använda och lätt att besvara frågorna den vägen.

En fördel med jobbet var att det var väldigt fritt. Jag fick 10 dagar på mig att göra besöken och det var inga problem att hoppa över någon butik om jag inte skulle orka/hinna. Man fick ta en selfie utanför butiken för att visa att man varit där, men i övrigt var det ingen kontroll att man verkligen ställt alla frågor på rätt sätt. Jag gjorde ju självklart ett klanderfritt jobb ändå.

Jag vågar inte svära på exakt vilken roll Shiftsmart har i det hela men tror helt enkelt de är det bolaget som företag vänder sig till för att få tag på arbetare runt om i världen. Lönen betalades i alla fall ut från utlandet rakt in på kontot vilket gjorde att jag efter ett samtal med Skatteverket kommer ta det som försäljning utan moms i min enskilda firma. Som tur är har jag låg inkomst och därmed låg skatt och jobb för mig ger ju även lite avsättning till PPM, så det är välkommet med lite extra omsättning i firman. För den som inte har F-skatt utan bara kan jobba som vanlig anställd ska man kontakta skatteverket och själv betala in skatten. Då jag misstänker att Shiftsmart från USA inte betalar in någon arbetsgivaravgift ska man även stå för det. Det vill säga 270-300 kr brutto per butik blir ganska låg nettolön. Hur hård kontrollen är eller om man kan spela dum och låtsas att det är skattat och klart om man bara gör enstaka uppdrag och får 1000 kr insatt på kontot får var och en avgöra.

På det stora hela var det kul att testa och jag fick lära mig lite mer om en produkt som jag var dåligt uppdaterad på. Men jag kommer nog inte ta fler uppdrag om det inte dyker upp inom något produktområde som jag är verkligen intresserad av. Totalt gav det mig 2800 kr brutto (motsvarande fakturerat ex moms) för ca 6 timmars arbete och några km i egen bil. En osäkerhetsfaktor är att jag inte alls har koll på hur ofta och lätt det går att få nya uppdrag eller hur vanligt det är att man kan få upp till 10 butiksbesök som jag fick i detta fall. Här finns ju även en geografisk begränsning för den som inte bor i en storstad med många butiker nära hemmet.

Totalt får Mystery Shoper betyg 3 av 5.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.