4 Oct, 2018

Betala för sitt eget vatten

Jag såg att bloggaren Sparo skrev ett inlägg igår om effekten av att betala för vatten själv eller som del av avgiften/hyran. Då jag råkar ha lite färsk erfarenhet ifrån verkligheten i just detta ämne tänkte jag haka på.

Vi bor i en bostadsrätt i ett relativt nybyggt hus där tekniken att mäta av förbrukningen av varm- och kallvatten i respektive lägenhet byggdes in redan från början. Trots det så betalade man inte för sitt eget vatten under några år då det krävde visst arbete att följa upp och fakturera. Så det var då utsmetat och inbakat i avgiften till föreningen. När styrelsen började nysta lite i detta visade det sig att skillnaderna mellan olika lägenheter var enorm. Vissa lägenheter förbrukade vatten för över 2000 kr i månaden medan andra låg under 200 kr. En del av skillnaden förklarades med att det var skillnad i storlek på lägenheterna och därmed antal boende, men som systemet var innan med vattnet inbakat i avgiften så betalade en större lägenhet alltid mer än en mindre oavsett hur många som bodde i lägenheten. Och det finns exempel i vår förening där äldre par utan barn bor på över 100 kvadrat medan det finns lägenheter på 50 kvadrat med minst 3 personer.

När då frågan dök upp var det tydligt att man stod sig själv närmast. Alla hade bra argument både för och emot individuell avläsning. Argument som rättvisa, miljö, risk för fel på mätaren, vattenburen golvvärme som inte gick att påverka i vissa rum etc dök upp. Till syvende och sist var det dock uppenbart att alla dessa argument som av en slump användes för att föra en linje som skulle gynna en själv ekonomiskt. Den var mannen med två tonårsdöttrar som var mest orolig för mätfel och en äldre ensamstående kvinnan som var den största miljökämpen. 

När frågan presenterades på årsmötet var det en nyinflytttad som redan trodde hon betalade för vattnet individuellt utbrast "va betalar vi inte för eget vatten? Då har jag ju duschat på gymmet i onödan i flera månader". Jag blev förvånad över att mina grannar som slänger pantburkar i återvinningsrummet plötsligt var så ekonomiskt medvetna.

Nu har i alla fall individuell mätning införts på ett sätt som blir ett nollsummespel för föreningen som helhet, med sänkt avgift i procent som motsvarar den kostnaden som föreningen tidigare hade för vattnet. För vår lägenhet innebar det en sänkning av avgiften med lite över 300 kr i månaden och under det senaste året har vi haft en genomsnittlig vattenkostnad på strax under 200 kr i månaden. Jag anser inte att vi påverkat vår förbrukning något utan tror vi var en förlorare på gemensamma betalningen tidigare.  För föreningen som helhet har förbrukningen faktiskt gått ner med ungefär 10%.

Helt avgörande var givetvis att systemet redan fanns installerat och de som sköter faktureringen av avgiften kunde implementera system för individuell fakturering på samma faktura som el och avgift till en väldigt billig peng. För en hyresvärd kan det säkert löna sig på sikt att ta en engångskostnad för att investera i ett system som minskar förbrukningen med minst 10%

Är ni fler som har erfarenhet av byta från gemensam kostnad till individuell avläsning? Har även ni sparat pengar på förändringen och föreningen sänkt totala förbrukningen?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.