4 Oct, 2018

Fredagsintervju - Med Philip Scholtzé

Kommer ni ihåg när man gick i skolan och hade en bästis man träffade nästan varje dag? Något hände och ni gled kanske isär. Ni ser er fortfarande som kompisar och träffas någon gång då och då och ibland fladdrar någon bild förbi i sociala medier. Men det är inte som på gamla goda tiden. Ungefär så tror jag vi är många som känner kring Philip Scholtzé. Från att ha hört honom varje vecka i #PrataPengar och se honom i program som #Uppesittarkväll och Avanza Play så har han försvunnit lite ur våra liv. Visst man ser någon uppdatering på Twitter ibland men det känns inte riktigt som förr. Men misströsta inte, nu är det dags att stilla vår abstinens. Låt mig presentera veckans fredagsintervju med legenden Philip Scholtzé (eller var det Nicklas som var legenden och Philip som var giganten i det gamla podd-introt?)

Vi var många som hörde din röst varje vecka i #PrataPengar och såg dig varje månad i #Uppesittarkväll och fick täta uppdateringar om allt från aktieportföljen till privatlivet. Vad har hänt i stora drag det senaste halvåret?

Först och främst, tack för att jag får gästa bloggen! Det senaste halvåret har varit väldigt spännande och händelserikt. Dagen efter min sista på Avanza i februari träffade jag Per H Börjesson och det samtalet ledde till att jag fick ett kortare uppdrag på Spiltan (investmentbolaget). Det i sin tur gav mig möjligheten att börja på portföljbolaget Pepins, där jag sedan mitten av maj jobbar och nu är ansvarig för våra investerarrelationer och handelsplats Pepins Market. Precis före äventyret på Pepins började, så fick jag förtroende att göra comeback i Unga Aktiesparare när jag valdes till förbundsordförande vid kongressen i april.

Annars är det mesta sig likt, jag hänger ofta på Tele2 Arena och ser Djurgården spela fotboll och från och med denna säsong även frekvent på Hovet för att se hockeyns mesta mästare. Aktieportföljen är också sig lik, jag fortsätter att köpa mina investmentbolag som vanligt och funderar mycket på H&M som fortfarande ligger kvar i portföljen på massa minus. Den stora skillnaden sedan sist är att jag genom Pepins lärt mig mycket mer om den onoterade aktiemarknaden och har börjat öka den andelen av den totala portföljen.

För att koppla an till frågan så börjar även den delen av min vardag bli sig lik, i och med att jag nu kör en ny podcast som heter PEPTALK för Pepins. Idén är att utbilda och inspirera kring den onoterade aktiemarknaden. Jag kommer att intervjua bolag som finns på vår plattform och personer som har erfarenhet av den här typen av investeringar. Finns där du lyssnar på poddar.

Det är vanligt att förespråka vattentäta skott mellan portföljen och privatekonomin fram till dess att portföljen är tillräckligt stor att man kan leva på den. Men om jag förstod det hela rätt använde du aktieportföljen både till att byta till en dyrare bostad och som möjlig buffert när du sa upp dig från Avanza utan att ha något nytt jobb helt klart. Hur ser du på det här med att använda portföljen löpande redan relativt tidigt i livet? Jag tänker både på risken för dålig tajming att man får sälja i fel läge men också att man dödar ränta på ränta innan den riktigt hunnit kicka in.

Jag har ju varit väldigt skeptisk till det tidigare, men då kunde jag ju bara teorin. Byte av bostad och jobb innebar att jag fick syna det teoretiska och testa verkligheten. Idén om vattentäta skott tror jag bygger på att sparande i grunden kräver disciplin. De flesta tycker ju att det är roligare och lättare att spendera nu, än att spara för framtiden. När jag valde att köpa en dyrare bostad och senare säga upp mig för att göra något annat, räckte inte min buffert och självklart kommer det i framtiden säkert gå att räkna på att försäljningen av aktier då tajmade börsen fel och minskade ränta-på-räntans effekt. Men jag har inte ångrat mig en enda sekund, för båda satsningarna har gett mig massor av värde som inte räknas i kronor och ören. Erfarenheten har lärt mig att aldrig känna mig låst av mina pengar, det går att leva nu och spara för senare samtidigt.

Ja så är det ju säkert, även om jag själv aldrig låtit mig själv tänka så under sparandets gång. Hur ser ditt sparande då ut idag?

Precis som vanligt faktiskt. Jag sparar nästan hälften av lönen varje månad och av det halva till aktieportföljen, så sparkvot 25 procent på totalen ungefär. Det övriga sparandet är amortering på bolån, buffert och målsparande på sparkonto med lite lite ränta.

Har du något konkret mål med sparandet? På kort eller längre sikt?

På kort sikt absolut, sparar för en hockeyresa till Kanada över jul- och nyår med en kompis. På längre sikt sparar jag fortfarande till ekonomiskt oberoende och med det menar jag till en summa pengar som räcker för att avkastningen som den ger ska betala mitt liv. Men vill också säga att jag inte sparar för att sluta jobba, utan för att kunna sluta jobba. Jag gillar idén av att kunna välja vad jag ska göra, oberoende av vad jag tjänar på det.

Vilka är dina 3 största innehav i aktieportföljen och är det något speciellt bolag du jobbar för att vikta tyngre just nu?

Pepins är det största om jag inkluderar optioner, därefter kommer Investor och Latour tätt följda av Spiltan, Industrivärden, Lundbergs, Kinnevik och Avanza. Jag viktar ingen specifikt tyngre, men brukar titta på substansrabatterna när jag väljer vilken/vilka jag ska köpa respektive månad.

Ja på tal om ditt största innehav Pepins så vore det intressant att höra lite om hur du ser på investeringar i små tillväxtbolag utanför börsen. Är det ett bra alternativ för en person som sparar en viss procent av lönen varje månad för att få guldkant eller frihet långt in i framtiden? Eller riktar ni er mot en annan målgrupp än månadsspararen som sparar på 10-30 års sikt?

Hos Pepins ska du kunna investera i den grupp av bolag som växer snabbast och det innebär ju förstås hög risk, högre än när du köper aktier i större bolag på börsen. Vi vill demokratisera ägandet utanför börsen och gör det därför möjligt för alla att investera till samma villkor, oavsett om du vill köpa aktier för 500 eller 5 miljoner kronor. För att sätta investeringarna hos oss i relation till andra, så kan vi använda oss av riskskalan som fonder använder sig av. De sträcker sig upp till 7 och där klassar vi in investeringar i onoterade bolag, så högsta möjliga risk, men också potentiellt högre avkastning.

Om man nu vill investera i dessa små riskfyllda bolag via Pepins vilken strategi rekommenderar du då? Att försöka hitta guldkornet och ge det en vikt i nivå med de större noterade bolagen i portföljen (vilket ju många gånger är runt 5 procent) eller lägga en mycket liten del i kanske 10-15 olika bolag och hoppas att någon av de blir en 100-dubblare som trots sin lilla vikt kan bidra positivt till portföljen som helhet?

Jag är ju skolad i Unga Aktiesparares 5 gyllene regler;

  1. Förstå vad du köper
  2. Håll dig informerad
  3. Spara långsiktigt
  4. Spara regelbundet
  5. Sprid risken

...och jag väljer själv att följa den strategin även när jag investerar i onoterade bolag. Men precis som för börsinvesteringar så finns det nog lika många strategier som investerare, hitta en väg som du själv är bekväm med.

Som utomstående får jag bilden att ni kunde bli ännu bättre på att använda delägarna som ambassadörer. Ett litet bolag med några miljoner i omsättning och under 5 anställda borde ju kunna få en otrolig utväxling av 1000 delägare om man verkligen satte dessa 1000 personer i arbete på ett bra sätt. Har du några konkreta exempel på bolag som verkligen lyckats använda detta på ett bra och strukturerat sätt?

Håller helt med dig! Vi finns ju här för att skapa delägarkraft och förutom pengar skapas det största raketbränslet precis som du beskriver av ambassadörer som engagerar sig i sina investeringar. Ett bra exempel är ett av Pepins första case, Alvestaglass. De fick in ca 900 delägare när vi gjorde deras crowdfunding 2016 och därefter har omsättningen ökat markant. 2015 omsatte glassbolaget 45 miljoner kronor och nu första halvåret 2018 omsatte de över 60 miljoner kronor. Med aktieägare som gör allt från att själva köpa glassen till att som dagligvaruhandlare fronta den extra bra i butikerna, hoppas vi att crowden bidragit till att skapa den här framgången. Under de här 2,5 åren har aktien som nu handlas månadsvis på Pepins Market, ökat 50 till 175 kr (september 2018).

En sista fråga. Du har jobbat tätt ihop med flera sparprofiler. Vem tror du kommer först till 50 miljoner? Günther Mårder, Alexander Gustafsson eller Nicklas Andersson?

Oh svår fråga - jag är övertygad om att de alla tre når dit en vacker dag. Men jag väljer att svara Günther, eftersom han är äldst och därför troligtvis varit exponerad för aktiemarknaden längst tid.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.