Analys
8 Oct, 2018

Veckobrev v41

Efter en all time high notering i onsdags vid lunchtid för Stockholmsbörsen verkade riskaptiten ta slut och veckan slutade med två minusdagar.  En amerikansk 10-åring som etablerat sig på en ny rekordnivå i den här cykeln kring 3,20% verkar ha ersatt Italien som det man ska oroa sig för – alltid är det något!! Detta tillsammans med en mindre svensk bankfrossa till följd av misstankar om att det inte bara är Danske Bank som tvättat pengar i Baltikum gjorde att Stockholmsindex slutade på -1,8%.  Anmärkningsvärt är skillnaden i utvecklingen för Dow Jones och Nasdaq. Den förra klarade sig med en nedgång på knappt1% medan Nasdaq föll nästan 4%.

Oljan mot 100 USD? Under veckan noterades nya årshögsta för oljan och de s k experterna verkar nu tro att priserna ska stiga mot 100 USD, främst i spåren av de nya sanktionerna mot Iran. Ett långt liv och många felaktiga investeringar senare har undertecknad i alla fall kommit fram till att det är farligt att ha allt för bestämda uppfattningar om stora saker som oljepriset och för den delen valutakurser. De har ofta en märklig förmåga att gå precis i motsatt riktning mot vad som är konsensus på marknaden. Hur som helst har stora och kraftiga oljeprisuppgångar en förmåga att när de knäcks förbytas i stora och långa prisnedgångar när den alltid så effektiva marknaden under tiden hittat nya utbudskällor och/eller hittar nya möjligheter att ersätta oljan. Det ligger därför knappast i oljeproducenters och oljebolags och dess aktieägares intresse att priserna stiger alltför mycket. Det kan kanske visa sig att bensinprisernas nuvarande utveckling är det som gör att elbilen får sitt riktiga genombrott.

Bud i fastighetssektorn. Frånvaron av bud på börsbolag är något som i alla fall förundrat mig med tanke på den starka svenska aktiemarknaden. Att det skulle vara fastighetssektorn i veckan som skulle gå i bräschen var dock något som jag inte hade tippat. Däremot var föremålen för buden kanske mer lättippade. Samhällsbyggnadsbolaget (bevakat av Trade Venue) lade i torsdags ett bud på preferensaktierna i fastighetsutvecklaren Karlbergsvägen och Klövern lade i fredags ett bud på köpcentrumspecialisten Agora.  Bägge bolag som har varit mer eller mindre katastrofer på börsen. Karlbergsvägens preferensaktier hade halverats sedan börsintroduktionen i april 2017 och Agoras aktiekurs har sedan sommaren 2015 då de introducerades haft en liknande utveckling. Med tanke på de specifika omständigheterna kring dessa två bolag ska man nog inte förledas tro att det kommer fler och större bud i sektorn. För övrigt publicerar vi på Trade Venue en intervju med Samhällsbyggnadsbolagets VD Ilija Batljan veckan. Rekommenderas varmt !!

Finansiell åtstramning. Det skrivs mycket om i vilken takt Fed ska fortsätta höja räntan och när ECB äntligen ska vågar börja ta upp räntorna i Euroområdet. Däremot skrivs det  inte så mycket om den finansiella åtstramning som nu sker när centralbankerna världen över minskar sina köp av obligationer. Om det under de senaste fem åren varit något som tvingat ned obligationsräntorna och höjt riskaptiten har det just varit att det funnits en köpare som ingen har kunnat gå emot. I USA återinvesterar Fed inte fullt ut likviden från förfallande obligationer under tidigare QE-program. Från och med oktober uppgår det månatliga beloppet som Fed minskar sin balansräkning med till 50 miljarder USD. ECB halverar samtidigt sitt program och obligationsköpen sänks från 30 till 15 miljarder Euro, för att troligen upphöra vid årsskiftet. Om nu inte Italienkrisen eskalerar och ställer till det…Hur som helst skulle det vara ett styrketecken om aktiemarknaderna klarar detta helskinnat.

Inför Q3-rapporterna. Förväntningarna på Q3-rapporterna som på allvar börjar komma först i nästa vecka är höga. Aktieanalytikern Peter Malmqvist som brukar ha bra koll på vinstförväntningarna har räknat ut att dessa enligt konsensus ska stiga med 20% (!!!) i förhållande till motsvarande kvartal förra året för de 50 största företagen och att 80% av dessa företag förväntas öka vinsten. Ca 10% lägre svenska krona mot USD, Euro och pund än för ett år sedan förklarar en hel del av den förväntade vinstökningen men det ska sägas att hur valutautvecklingen slår i ett företag har blivit allt mer komplicerat att förstå och beräkna. Det jag tror kommer avgöra rapportsäsongen är hur pass duktiga företagen varit att föra vidare de ökade löne- och materialkostnader, som blivit allt mer accentuerade under året. I väntan på rapportströmmen är risken dock stor att innevarande vecka kan innehålla en eller annan vinstvarning. Dessa brukar komma några dagar in på det nya kvartalet när siffrorna börjar sammanställas. Redan tidigare har Essity tvingats vinstvarna just på grund av höga materialkostnader som inte kunnat kompenseras och i förra veckan tvangs Serneke rapportera om behov av att skriva ned vissa byggprojekt och fler kan följa denna vecka.

 

I stället för att bara vara en transportsträcka inför de tunga rapporterna i veckan därpå kommer sannolikt långräntornas utveckling i USA skapa en relativt volatil vecka. På torsdag rapporterar KappAhl sina siffror men med tanke på kursutvecklingen och senast kallduschen från MQ förra veckan lär förväntningarna inte vara speciellt höga. Tvärtom kanske det är upplagt för ett lättnadsrally i aktien? Välkommen till en ny och spännande vecka !!!

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.