11 Oct, 2018

Hur mycket vågar man köpa?

Börsen fortsätter sura och nedgången igår följdes av större nedgång i USA efter svenska stängningen, ordentlig nedgång i Asien och sen ett par procent ner direkt i öppningen idag igen. Jag får inte alls ont i magen för nedgången i sig även om det blir över 100.000 kr per dag i minskning av portföljen som det varit på slutet. Utan jag får bara ett ökat sug att köpa mer. Tyvärr tvingas jag lägga band på mig då jag inte känner att jag bör köpa mer just nu då jag köpt tillräckligt senste två veckorna. Men om ett par veckor är det lön för min fru och därtill utdelning i Telia samma dag som lönen kommer, så får vi se vad börsen står i då. Det är lätt hänt att tänka att det är världens lägga att köpa just nu, men nedgången kan ju mycket väl fortsätta båda 10, 20 och 30% till. Jag ser många som ökar på belåningen på portföljen redan på denna nivå, vilket känns väldigt tidigt enligt mig.

Något som rör till det lite i planeringen av hur mycket vi kan köpa för är de pengar som jag har på ett speciellt konto eftersom de kommit in genom min enskilda firma. Enskild firma är ju egentligen inte skild från privata ekonomin men har ändå ett separat konto ditt jag får in pengarna och sen betalar skatt och kostnader kopplade till verksamheten. Då jag haft lite lön i år och dessutom lite mer intäkter i firman i år jämfört med vad jag tror kommer vara snittet kommande 5 åren (främst tack vare min första bok där det kom in en del pengar under första halvåret 2018) så planerar jag skjuta upp en del av överskottet i så kallad periodiseringsfond. För att få en jämnare inkomst över åren och därmed lägre skatt. Detta är dock en ren bokförningsteknisk grej som inte påverkar saldot på kontot utan bara skjuter skatt från i år till kommande år. Det här tycker jag är väldigt svårt att överblicka, det vill säga hur mycket pengar ska jag spara på plusgirokontot eller sätta in på skattekontot för att täcka skatten 2019 eller till och med 2020 då jag återför pengar från periodiseringsfonden. Nu ligger det därför runt 50.000 kr på plusgirokontot och bara ropar åt mig att jag ska föra över dom till Avanza och köpa aktier som gått ner 5% eller mer på en vecka.

På tal om pengar i firman fick jag idag ett mail från Sveriges författarfond som berättade att jag skulle få 2300 kr utbetalt för biblioteksutlåning av min första bok under 2017. Jag hade inte räknat med några pengar och kollade därför upp hur det funkade idag och det visade sig att man får 1 kr och 1 öre per lån och att man måste komma upp i minst 2000 utlåningar om året för att få någon ersättning. Så med ganska liten marginal klarade jag gränsen vilket betyder att min bok måste lånats ut nästan 2300 gånger förra året, ganska mycket på 8-9 månader som boken fanns på biblioteket tycker jag. Man har ju ändå en bok 2-4 veckor per lån. Tack alla ni som lånat!

Jag bedömer dock det som lättare att hitta en pantburk än att åka till ett bibliotek och låna sin egen bok för att tjäna en krona. Framförallt eftersom det ska skattas på den krona man får från biblioteket.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.