19 Oct, 2018

Fredagsintervju - Med skidåkaren Simon Andersson

Jag har använt liknelsen mellan sparande och elitidrott flera gånger tidigare. Vill man bli riktigt bra i en sport får man lägga kanske 10-15 år av hård träning under ungdomen och den första tiden i vuxenlivet. I många idrotter är dessutom de ekonomiska förutsättningarna knappa, så man kanske lever på en budget som motsvarar ungefär vad som krävs för den som istället väljer att jobba heltid och spara 70% av lönen. Medan jag drevs av möjligheten att kunna sluta jobba innan jag fyllde 40 så drivs andra av en medalj på SM. För det är inte bara de som har stor chans på OS-guld som måste satsa 100% under många år. Där ute i Sverige finns det folk som satsar heltid på sin sport och som efter 10 år med sparsamt leverne och 25 timmar träning i veckan kan se tillbaka på karriären med en 23e plats på SM som bästa merit. 

Nu när skidsäsongen närmar sig tyckte jag det skulle vara roligt att få prata med en skidåkare som vi med lite tur kan få se i Vinterstudion och på VM i vinter, men som kämpar i det tysta bakom Kalla. Nilsson och Halvarsson. Jag var på jakt efter en skidåkare som åker på heltid utan att tjäna de stora pengarna som lever ett liv som påminner om det liv jag levt i många år rent ekonomiskt. Tipset att intervjua Simon Andersson fick jag av den enda skidåkare vars blogg jag följer Adam Steen (han jobbar själv halvtid vid sidan om sitt skidåkande och bloggande så han passade inte så bra själv, men kolla gärna in Adams blogg där det även kan förekomma lite aktiesnack).

Nu över till dagens intervjuobjekt Simon Andersson. Om ni vill läsa mer om Simon gör ni det på. www.simon-andersson.se eller följer honom på Instagram under @simon2andersson. Det ska jag börja göra nu i alla fall.

 

Berätta lite om dig själv

Jag heter Simon Andersson 27år och är skidåkare. Jag är från Borlänge men bor nu i Falun med min sambo Amanda.

Mina frästa meriter är:
SM brons 15km 2017 
SM guld stafett 2017
47 världscupsstarter med 11e plats som bäst.

Du har ju varit ute och åkt lite mästerskap och Tour de ski. Vad är nu målet med skidåkningen? Hur bra hoppas du kunna bli? Lever drömmen om en individuell medalj på VM eller OS?

Det stora målet inför kommande säsong är att få åka VM, sen framöver såklart OS. Och självklart drömmer jag om medaljer på dom tävlingarna.

Åker du skidor och tränar på heltid året runt eller kan du jobba lite under sommarhalvåret?

Jag åker skidor på heltid året runt, jag tycker inte att det finns tid över för att jobba eller plugga, så jag kör på heltid så länge jag har möjlighet till det.

Hur finansierar du livet som skidåkare?

Jag har det senaste året haft sponsorintäkter på drygt 200 000kr. Men det varierar från år till år, beroende på om jag åker in tex prispengar osv. Det är nästan uteslutande från privata sponsorer, sen står klubben för alla kostnader i samband med tävlingar. 

Det är ganska stor skillnad på att vara med i landslaget eller inte, men det är bara A-laget som får ekonomisk ersättning. När jag var med där 2015/2016 så fick jag ut ca 65 000kr om jag minns rätt, men det har nog ökat dom senaste åren.

Vi som följer skidor på lite distans kanske bara tänker på de 3-4 bästa herrarna och damerna i landslaget som professionella skidåkare. Men hur många i Sverige skulle du säga åker skidor på heltid? 

Det är någonstans mellan 25 och 50 personer skulle jag säga. Lite beroende på hur man räknar någon som jobbar lite extra på sommaren men åker skidor på heltid resten av året.

Oj, upp mot 50 personer det är rätt många personer ändå. Hur många av de som satsar heltid och väljer att avstå från jobb tror du kan plocka ut pengar på sin skidåkning motsvarande en lön på minst 25 000 kr i månaden?

Jag gissar på att det är ca 10st som kan göra det.

Hur ser du på ekonomin efter skidåkningen? Hur länge planerar du att satsa seriöst och känner du någon oro kring att du kommit minst 10 år efter dina jämngamla kamrater i pensionssparande och arbetslivserfarenhet?

Det tänker jag inte så mycket på, utan jag kommer åka skidor så länge jag tycker det är kul och har möjlighet att satsa på det sätt jag vill. Sen får jag se vad jag hittar på efter karriären.

Jag är inte speciellt intresserad över ekonomin utan jag försöker bara få det att gå ihop nu när jag åker skidor, men sen spar jag ju såklart så mycket pengar jag kan om det blir pengar över. Jag försöker ändå leva ganska snålt och vara rädd om dom pengarna man får in.

Hur ser en normal träningsdag ut för dig? Skiljer det sig mycket i hur du tränar mellan sommar, höst och vinter eller är det mest underlaget som skiljer med rullskidor på sommaren och skidor på vintern?

En normal träningsdag maj-okt blir det ca 4-5h fördelat på 2 pass ibland 3, då är det 2 konditionspass samt 1 pass på gymmet. Under sommaren varierar jag träningen mellan rullskidor, löpning, cykel och gym. Dom tuffaste veckorna ligger på ca 30h/vecka.

Under tävlingssäsongen nov-apr blir det lite mindre träning för att försöka vara fräsch när man ska tävla, det blir också ganska många resdagar där träningen blir lidande. Jag tränar ca 10-15h/vecka under säsongen när det är tävling på helgen. Är det en tävlingsfri vecka kan det bli mer. På vinter blir det skidor, gym, och lite löpning.  

Är det helt omöjligt att jobba halvtid och träna lika mycket som de bästa? Tiden borde ju gå att få ihop med 20 timmar jobb och 20 timmar träning varje vecka. Är det vilan mellan träningspassen eller alla resor till läger som är största problemet med att kombinera jobb och skidåkning?

Nej det är som du säger möjligt att få dygnet att räcka till både jobb och träning men det är vilan som blir lidande, samt att man är borta väldigt mycket och har väldigt begränsande tider för jobb om man som mig tränar ca 08-11 samt 16-18. Det går ju säkert att få till om man bara räknar dygnets timmar och har ett flexibelt jobb, men jag tror jag skulle bli en sämre skidåkare om jag gjorde så. Att komma utvilad till träningen är viktigt för att få till bra kvalité på träningen.

Jag tackar Simon om kommer nu följa Vinterstudion med ännu större intresse även för de svenska åkare som kommer utanför prispallen. Att runt 40 personer i Sverige åker skidor på heltid men kan plocka ut mindre än 25 000 kr i månadslön är riktigt intressant tycker jag. Vilka kämpar!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.