23 Oct, 2018

Sparande vid negativ börs

Idag gick börsen in i vad som brukar kallas korrektionsfas det vill säga en nedgång på minst 10% från senaste toppen. Att börsen går ner 10% under en period någon gång under året är väldigt vanligt även under år med positiv utveckling för året som helhet. Men en så här pass snabb nedgång har inte inträffat sen jag slutade få lön och det är lite intressant att studera hur man själv reagerar och funderar när det händer.

Jag är inte speciellt oroad och kollar bara börsen 2-3 gånger om dagen vilket snarare är lite mindre än normalt. Jag har ju räknat med att börsen kan gå ner med 50% under perioder så att börja ifrågasätta om det var rätt att sluta jobba när börsen ligger runt nollan sen årsskiftet känns lite väl drastiskt. Det räcker är att börsen är en drama queen...

Men även om jag inte är sugen på att börja jobba igen eller ångrar mitt beslut att sluta så känner jag ett lite ökat sug att tjäna lite pengar för att kunna möjliggöra nya aktieköp. Det behöver inte handla om några stora pengar men att kunna köpa aktier för 5.000 kronor extra en månad tycker jag känns riktigt skönt när börsen gått ner 10%. Även om dessa 10% i nedgång motsvarar över 800.000 kr för vår portfölj och 5.000 kr i extra köp knappast gör till eller från i det perspektivet känns det bra.

För egen del tror jag inte detta ska underskattas när man pratar om riskerna med 4% regeln och att förutspå framtida avkastning. Det som urholkar 4% regeln när när börsen går ner 50% och man plockar ut en fast summa årligen vilket då motsvarar 8% av aktuellt värde efter nedgången. Framförallt om återhämtningen låter vänta på sig så man lockar ut 8% flera år i rad. För mig känns det helt osannolikt i att jag ska acceptera att ta ut 8% av portföljen ett år efter kraftig nedgång, då kommer jag absolut se till att tjäna pengar på annat håll eller dra ner på utgifterna för att begränsa uttagen. Detta trots att 4% regeln troligtvis klarar även dessa nedgångar, men då plockar jag hellre ut 5-6% om året senare i livet under goda tider.

För några veckor sen testade jag att göra några butiksbesök som Mystery Shoper vilket var tänkt som en engångsgrej och kul test. Jag hade inga planer på att göra fler butiksbesök, men när så erbjudande om nya butiker med 270 kr i lön per besök kom upp för några dagar sen kunde jag inte hålla mig från att ta 4 besök till. Det hade jag nog inte gjort om inte Klövern pref helt plötsligt handlades till 6,6% direktavkastning, efter en nedgång från 340 till 303 kronor på en månad. Så idag har jag varit ute och ställt dumma frågor i 4 butiker. Sen om det här är början på en större nedgång som kräver extrajobb även kommande året eller om det visar sig vara bra köpläge redan nu får framtiden utvisa.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.