23 Oct, 2018

Utdelning på 8,4 %

 

 

 

Dippköp i Nordea

Nordea har tappat en hel del på börsen det senaste och idag kunde vi inte hålla fingrarna borta längre. Nordea blev därmed Aktiebolaget Aktiepappas första innehav. Jo vi har faktiskt startat ett aktiebolag tillsammans vilket är roligt. Mer info om det kommer senare, nu handlar det här om Nordea som är ett företag med bra ledning, bra vinstmarginaler, bra kassaflöde och en stabil verksamhet på etablerade marknader. Lägger vi där till den i dagsläget nästan överdrivna utdelningen på 8,4 % så är det som sagt svårt att hålla fingrarna från köpknappen. Till saken hör att Nordea är ett företag som klarar av att hålla en hög utdelning till skillnad från vissa av de andra högutdelande aktierna på börsen. Här finns vinst och kassaflöde att klara av den här nivån. Därmed inte sagt att de nödvändigtvis kommer behålla eller öka utdelningen. Allt kan hända men vi ser ändå att här finns det förutsättningar trots att kursen just nu pressas av rykten om penningtvätt.

Stabilitet

Trots att Nordea flyttat från Sverige så anser vi att Nordea är en stabil spelare och man har via ”medlemskapet” i Europeiska bankunionen en annan och kanske bättre stabilitet än den man hade i Sverige. Nordea själva säger sig missförstådda över flytten från Sverige som fått en hel del kunder (bland annat fackförbundet Kommunal) att lämna banken. Det här kommer sannolikt gå över tror vi och de allra flesta bankkunder är otrogna och kommer vilja vara kund i en bank som ger dem bästa villkoren, oaktat vilket land banken har sitt säte i. I somras rapporterade Nordea förhållandevis bra även om det finns en del orosmoln.

Utdelning

Givet gårdagens aktiekurs delar Nordea ut 8,4 % vilket är mycket. Vi tycker oss också se siffror som visar att de faktiskt kan hålla denna eller i alla fall en hög utdelning även framöver. Därför gick vi in och köpte Nordea idag och vi kommer sannolikt behålla dem under en lång tid framöver. Vi ser denna investering som en obligation med 8,4 % avkastning och om kursen studsar upp mot de 110 kronor som de toppat på för några månader sedan får det ses som en bonus och kanske kanske väljer vi då att ta hem vinsten och flytta pengarna till något annat bolag med liknande utdelning. Fram till dess räknar vi ränta på ränta på 8,4 %.

Framtiden

Framtiden får utvisa om vi köpte dippen eller om vi försökte fånga kniven.

 

Läs mer om våra utdelare

Utdelningar räddar 2018

Utdelning från Investor

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.