25 Oct, 2018

Fredagsintervju - Med Göran Andersson på Sparsam Skatt

Många svenskar drömmer om att kunna flytta utomlands på ålderns höst. För den som sparar en stor del av lönen behöver det inte stanna vid en dröm och kanske behöver man inte ens vänta på att fylla 70 för att kunna sluta jobba och flytta söderut om man sköter sparandet och investeringarna. Förhoppningsvis är det ett bättre väder och kanske billigare levnadsomkostnader som lockar mest. Men även skatten kan bli betydligt lägre av att flytta utomlands under vissa situationer.

För att att vi ska få lära oss lite mer om skatter vid flytt utomlands har jag denna vecka träffat Göran Andersson på Sparsam Skatt.

Berätta lite om företaget Sparsam skatt

Vårt företag bistår främst pensionerade svenskar med råd i skattefrågor i samband med flytt utomlands. Vi håller seminarier och erbjuder privat rådgivning. Vi är främst inriktade på personer över 55 men även yngre personer som sålt bolag och nu vill flytta till ett varmare land nyttjar våra tjänster. De överlägset mest populära länderna är Spanien, Frankrike, Portugal, Malta och Thailand.

Jag läser på er hemsida att grundregeln för att skriva sig utomlands är att "klippa alla band till Sverige". Kan du berätta mer om vilka de viktigaste delarna är för att räknas som utflyttad på riktigt?

De viktigaste delarna är att inte ha kvar en permanent bostad, familj (make/maka eller barn under 18 år), aktiv näringsverksamhet, jobba på distans i svenskt företag och att inte vara i Sverige mer än 3-4 månader per år (här tror många att det räcker med att vara 183 dagar utomlands och 182 dagar i Sverige vilket inte stämmer). 1-2 styrelseuppdrag i svenskt bolag är ok att ha kvar. 

Bevisbördan ligger på den utflyttade så om frågan uppkommer kan man behöva fylla i en kalender i efterhand i upp till 5 år vid vilka datum man varit i Sverige respektive utomlands.

Vad kan du säga om det här med permanent bostad? Många sommarstugor eller fjällstugor är ju vinterbonade det vill säga möjliga att bo i permanent.

Själva standarden i huset har ingen betydelse, dvs det kan vara vinterbonat och ha alla bekvämligheter. Det spelar heller ingen roll vilken taxeringskod eller klassificering som småhus/fritidshus som bostaden har. Det viktiga är att du inte varit skriven på adressen tidigare samt att den inte ligger centralt i en stad. Har man tidigare haft ett permanent boende där man varit skriven och utöver det ett fritidshus är det inga problem att behålla fritidshuset efter flytt utomlands. Oavsett standard på fritidshuset.

Upplever du att det finns oklarhet eller risk för tolkningar från Skatteverkets sida som gör att man inte får igenom att skriva sig utomlands trots att man gjort allt rätt och enligt regelboken?

Bra fråga, det är en vanlig oro att det skulle vara svårt att få igenom flytten men det håller jag inte med om. Har man bara följt reglerna och fyllt i alla papper på rätt sätt är det inga problem enligt min erfarenhet. Ofta beror problemet på att man missuppfattat någon regel som till exempel att det skulle vara ok att bo 182 dagar per år i Sverige.

Skattereglerna är ju lite snåriga och olika från land till land. Dessutom kanske de hinner ändra sig innan mina läsare kan göra slag i saken och flytta. Men kan du i korthet förklara lite om hur det funkar med skatt på pensionen om man flyttar utomlands?

Grunden är att inkomst från Sverige tex pension beläggs med 25% så kallad SINK-skatt. Denna betalar man i Sverige. Om man har hög pension så kan man få en högre skatt än 25% i det nya landet men då dubbelbeskattas man inte utan om skatten blir tex 30% i Spanien betalar man bara den skatten och inte de 25% som gäller i Sverige. 

Det som varit i ropen de senaste åren är pension som privat arbetsgivare betalat in dvs tjänstepension inte beläggs med SINK-skatt, flyttar man då till ett land som Portugal som inte heller vill beskatta den svenska pensionen som betalas ut blir den delen av pensionen helt skattefri. I både Sverige och Portugal. Övriga pensionsdelar som allmän pension och IPS beläggs dock med 25% SINK-skatt även om du flyttar till Portugal som betalas till svenska skatteverket.

Du berättade att ni främst jobbade med personer över 55 år samt yngre personer som sålt bolag. Vad kan du säga till de som är under 55 år och lever på avkastning från kapital? Det vill säga en situation som jag själv är i och jag vet att många av mina bloggläsare planerar att hamna i så snart som möjligt.

Rent skattemässigt finns det då normalt sett inga fördelar med att flytta utomlands. När det kommer till beskattning av kapital är Sverige närmast ett skatteparadis med låg skatt på ISK/Kapitalförsäkring och ingen förmögenhets- eller arvsskatt. Däremot kan det ju vara billigare att leva i många andra länder och ett trevligare klimat, men av skatteskäl finns det normalt sett ingen fördel med att skriva sig i annat land i den situationen.

Just förmögenhetsskatt kan vara något att kolla upp om man lever av kapitalet. I de vanligaste länderna som svenskar flyttar till är det ingen stor fråga vid kapital på 5-10 miljoner som det kanske är frågan om för många som vill leva relativt sparsamt på aktieutdelning. Men ändå värt att kolla upp. Vid 20 miljoner eller mer är det en större fråga i vissa länder.

Är du under 61 år och därmed inte börjat plocka ut allmän pension bör du dessutom teckna en privat sjukvårdsförsäkring om du flyttar till ett annat land. 

Finns den “omvända problematiken” att man kan bli skattskyldig i tex Spanien om man är skriven och betalar skatt i Sverige men bor för stor del av året i det nya landet?

Ja bor du mer än 6 månader om året i Spanien kommer den spanska skattemyndigheten vilja beskatta dig. Så för en ung person som lever på avkastning men vill slippa den svenska kylan och mörkret skulle kanske 3-4 månader om året i ett varmare land och sen 3-4 månader i ett annat land för ett tillbringa 4-5 månader om året hemma i Sverige på sommaren vara ett alternativ.

Problemet med att skatteplanera inför pensionen för en person mellan 25 och 45 år är att uttaget ligger långt bort och det är svårt att veta vilka skatteregler man egentligen planerar för. Skatten kan ju se helt annorlunda ut om 20 år. Tycker du ändå det är aktuellt att löneväxla för en ung person som tjänar över brytgränsen för statlig skatt?

Du har helt rätt i att vi inte har en aning om hur skatten på pension kommer vara om 20 år, vare sig i Sverige eller om du flyttar utomlands. Men i grunden tycker jag ändå löneväxling är attraktivt på de delar där man betalar hög skatt på arbete, troligtvis kommer man kunna få lägre skatt som pensionär än på sista tusenlapparna på en hög lön.

Att däremot löneväxla för att räkna med att kunna plocka ut tjänstepensionen helt skattefritt i tex Portugal om 20 år är väldigt långsökt. Det tror jag inte kommer vara möjligt. Utan man bör nog räkna med i alla fall motsvarande den idag aktuella svenska SINK-skatten på 25%.

Har du något annat skattetips för mina unga hungriga läsare som ännu inte hunnit fylla 55 år men vill bygga upp ett kapital och möjliggöra framtida frihet via hårt arbete?

Är man i den åldern att man har familj och jobbar hårt för att bygga upp ett kapital tycker jag man ska titta på möjligheten att bedriva sitt arbete inom ramen för ett kommanditbolag som i sin tur ägs av flera olika aktiebolag där varje familjemedlem har var sitt aktiebolag. Då kan man slussa upp vinsten från den aktiva verksamheten enligt önskad fördelning till de olika aktiebolagen där den sen kan tas ut som lön, utdelning eller sparas inför framtiden på ett sätt som innebär lägre skatt än att ta ut alla pengar som lön och utdelning ur ett och samma bolag.

Jag tackar Göran och passar på att rekommendera hans företags Sparsam Skatts hemsida där det bland annat finns en broschyr som heter ett rikare liv som bland annat har lite mer siffror för olika länder som komplement till intervjun ovan.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.