8 Nov, 2018

Ta rygg på duktiga fondförvaltare

När det kommer till sparande via aktier finns det egentligen tre huvudvägar att gå. 

- Köpa aktier och själv försöka hitta bolag som man tror har goda chanser att utvecklas bra.
- Köpa en aktivt förvaltad fond med en förvaltare som är så duktig att du först kan betala en avgift för förvaltningen och sen efter avgiften ändå tro på en avkastning som slår index.
- Köpa en passiv fond med låg avgift som följer index dvs genomsnittet. 

Sen kan man givetvis blanda dessa tre och till exempel ha indexfonder som bas men lite aktivt förvaltade fonder eller rena aktier på toppen. Det går även att hitta olika strategier för hur man med indexfonder som grund ändå kan ha någon form av aktiv strategi och viktar om mellan räntor och aktier eller mellan olika regioner beroende på hur de utvecklas och på så sätt försöka slå index.

Vår portfölj består till cirka 50% av indexfonder med inriktning på andra regioner än Sverige och 50% aktier med huvuddelen i svenska bolag. Vi känner oss nöjda med ungefär 50/50 vilket gör att vi nu lägger hälften av vårt månadssparande (som kommer från min frus lön) via autogiro till fonderna och den andra halvan köper jag aktier för. Aktieutdelningen återinvesteras i nya aktier, men dessa pengar kommer ju också från aktiedelen och utdelningen i fonderna återinvesteras automatiskt så det ska inte påverka fördelningen "allt annat lika".

Ett litet mellanting mellan aktier och aktivt förvaltade fonder som jag verkligen gillar är investmentbolag. Man får glädjen i att välja ett bolag och känna sig som en riktig delägare, man får den årliga utdelningen, man får riskspridning och man får också duktiga personer som sköter det dagliga arbetet till en i jämförelse med många aktivt förvaltade fonder riktigt låg avgift. Ofta till rabatt. Och som nu i Investor till ganska stor rabatt.

Även om vi inte har några aktivt förvaltade fonder i portföljen så gillar jag att läsa fondförvaltarnas månadsbrev och titta till största innehaven i några av de duktigaste förvaltarnas fonder. I år tycker jag vi har fått en bra påminnelse i hur svårt det är att slå index varje år med aktiv förvaltning. Både Carnegie Sverigefond (med Simon Blecher bakom spakarna) och Didner&Gerge Aktiefond (som har fantastiskt historiskt trackrecord) har haft det kämpigt under 2018. Men investeringar är ju ett marathonlopp så det kommer säkert vända och jag lät mig inspireras av dessa två fonders största innehav när jag valde aktier att lägga fokus på denna månad.

Carnegie Sverigefonds största innehav är Investor. Vilket också är det bolag som jag själv gjort störst köp i senaste åren. I förra månadens månadsbrev skrev Blecker att rabatten i Investor var obegripligt stor. Historiskt har rabatten dock vid tillfällen varit ännu större, så inget talar för att det är jättebråttom att komma in bara för rabattens skull. Men jag kommer störa ihjäl mig på om jag inte ökar för fullt nu och rabatten sen minskar till 10-15%. Det gjorde att jag denna månad fortsatte köpa Investor.

Didner&Gerge Aktiefonds största innehav när Nordea. Överlag ligger de väldigt tungt i bank då de 3 största innehaven är just storbanker, vilket också förklarar det sämre resultatet under 2018. Jag valde att istället köpa Sampo som är stor ägare i Nordea för att få banken men även lite riskspridning till de försäkringsbolag som Sampo äger.

Så det var en lång utläggning för att komma fram till att de två största köpen denna månad blev Investor och Sampo. Nu är klockan 9 och börsen öppnar. Jag fick lite utdelning från Akelius pref och Volati Pref här på morgonen. Denna kommer återinvesteras i Akelius pref som nu handlas till 6% direktavkastning. I övrigt är kassan tom och jag inväntar kommande utdelningar och lön för att kunna göra nya aktieköp.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.