9 Nov, 2018

Fredagsintervju - Med Henrik Jönsson på BetterWealth

I samarbete med BetterWealth

De flesta med intresse för sparande och investeringar har säkert sett hur ett antal så kallade robotrådgivare har växt fram de senaste åren. Både nya okända aktörer och nätmäklarnas egna varianter. Robotrådgivning innebär alltså någon form av automatiserade system som är programmerade till att förvalta kapitalet enligt ett visst system. Ofta får man ett brett utbut av indexprodukter och en regelbunden rebalansering mellan aktier och räntor enligt en fördelning som man antinger väljer själv eller låter systmet föreslå efter att man har fått svara på frågor om tidshorisont och risknivå.

Nu har det dykt upp mer avancerade typer av robotrådgivning som jag blev lite nyfiken på. Ett sådan exempel är BetterWealth. För mig som ligger obetydligt över genomsnittet i intelligens verkar det riktigt avancerat. Vilket kanske inte är så konstigt med grundare som läst finansiell ekonomi i London, jobbat med kvant- och riskanalys på BlackRock och forskar på maskininlärning vid Oxfords universitet. Men förhoppningvis ska även vi dödliga bli lite klokare på hur det fungerar efter den här intervjun. 

Berätta lite om dig själv

Jag heter Henrik Jönsson och mitt intresse för investeringar började under gymnasietiden när jag och min vän startade en aktieklubb. Uppvuxna i småstaden Kristianstad var vi spända över att åka till Stockholm för att göra ett studiebesök hos Spiltans grundare Per H Börjesson. Han berättade om Warren Buffett, investeringsstrategier och hur viktigt det var att spara i aktier. Vi gjorde vår analys och investerade i diverse aktier. Inom ett par veckor kom finanskrisen och stora delar av våra sparpengar gick åt skogen.

Detta blev en läxa och jag gav inte upp min investeringskarriär. Istället bestämde jag mig för att vara bättre förberedd nästa gång.

Jag pluggade till civilingenjör i Lund och sedan en master i finansiell matematik på London School of Economics, arbetade som kvant- och riskanalytiker på BlackRock och har investerat aktivt i både aktier och fonder sen dess. Jag har alltid tagit risk och investerat 80-90% i aktier vilket har varit en bra strategi, dock med vetskapen om att det någon gång kommer komma ännu en börsnedgång. Detta var en av anledningarna till att BetterWealth bildades.

Vad är då BetterWealth och hur fungerar er tjänst?

BetterWealth är en digital oberoende portföljförvaltningstjänst, en “robotrådgivare” som riktar sig åt kunder som efterfrågar en professionell investeringstjänst med långsiktig och stabil avkastning.

Vi hjälper våra kunder att investera i globala portföljer av ETF:er/indexfonder med en optimal riskspridning enligt kundens riskpreferens. Vi justerar löpande portföljens allokering för att bibehålla målrisken i olika marknadsscenarion. Som exempel, när vi ser att marknaden blir stressad allokerar vi mer till säkrare tillgångar som obligationer. På samma sätt investerar vi i en större andel aktier när marknaden är stabil.

Detta är en robust och akademiskt stöttad strategi som har visat sig minska risken för stora förluster när marknaden är volatil och som har levererat bättre avkastning än enklare strategier. Tidigare har liknande strategier framförallt används av stora banker, men dagens tillgänglighet av datorkraft och matematiska modeller gör att vi nu kan erbjuda samma tjänst till privatpersoner.

Idén till BetterWealth kom från dess grundare. David som jobbat med portföljanalys inom private banking såg möjligheten att bygga väldiversifierade portföljer till en låg kostnad genom att plocka bort alla onödiga kostnader. Jag som jobbat med systematisk investering och olika typer av riskstrategier åt stora institutioner insåg att dagens tjänster för privatpersoner helt enkelt inte var lika bra. Martin som är forskare inom maskininlärning vid Oxfords universitet såg möjligheterna att applicera smarta metoder för att lösa annars svåra problem, och slutligen Andreas, stjärnutvecklaren som gjorde allt möjligt. Tillsammans bildade vi BetterWealth som registrerades 2016, har 8 medarbetare, ena foten i Malmö och andra i London.

Hur stort förvaltat kapital har ni idag och hur stora behöver ni bli för att bli lönsamma? Robotrådgivning med låg avgift måste ju verkligen vara en volymaffär.

I dag är BetterWealth relativt litet men växer fort med tanke på att väldigt få vet att vi faktiskt finns. Målet är att nå 100 miljoner till årsskiftet och vi är på god väg. Du har helt rätt i att det krävs stora volymer för att bli lönsamma men genom att erbjuda en mer avancerad investeringstjänst hoppas vi kunna attrahera både kunder med mer kapital, som är vana vid denna typ av tjänst, och kunder som är intresserade men inte haft tillgång till denna typ av tjänst tidigare. Vad vi ser som mycket positivt är att många av våra nya kunder investerar större belopp än vad vi räknat med, vilket tyder på att kunder efterfrågar mer riskfokuserade investeringstjänster. Exakt hur mycket som krävs under förvaltning för att nå lönsamhet är svårt att svara på men fortsätter vi att ta in kunder i samma takt borde vi vara lönsamma redan nästa år.

Jag ser att pengarna jag investerar placeras i en ISK, men finns det någon ökad risk i att investera via ett mindre bolag relativt okänt bolag som BetterWealth? Hur är mina pengar skyddade om ni skulle gå i konkurs?

Nej det innebär ingen extra risk eftersom BetterWealth enbart sköter den diskretionära förvaltningen åt kunden. D.v.s. alla fonder äger du själv som kund och de är helt separerade från BetterWealths egna medel. Alla våra kunders kontanter och investeringar förvaras hos en separat förvaringsbank, varifrån kundens alla innehav kan överföras till valfritt konto. Dessutom står BetterWealth under finansinspektionens tillsyn vilket innebär att när du överför pengar till ditt BetterWealth konto så gäller insättningsgarantin och investerarskyddet.

Det har ju dykt upp ett antal olika robotrådgivare de senaste åren. På vilket sätt skulle du säga att de skiljer sig åt mellan varandra och vad är er främsta fördel?

Majoriteten av de robotrådgivare som existerar idag, både på den svenska och globala marknaden erbjuder samma typ av tjänst - de gör det enkelt att investera i en fast allokering av billiga indexfonder som rebalanseras enligt fördefinierade regler. Deras främsta sätt att urskilja sig på är lägre pris eller genom att erbjuda “mer” diversifierade portföljer som innehåller fler indexfonder. BetterWealth är annorlunda.

BetterWealth bygger på dynamiska portföljer av passiva indexfonder. Det innebär att portföljerna inte har någon förutbestämd fördelning mellan aktier och obligationer utan att vi istället ändrar dess fördelning för att bibehålla en risknivå.

Vi sätter kunden och hens förmåga att bära risk i total fokus. Vi vet att diversifieringen och risken i en portfölj ändras över tid, (särskilt under marknadsstress). Det är därför vår främsta styrka är att vi löpande justerar våra kunders portföljer för att bibehålla optimal diversifiering och en stabilare risk i alla marknadslägen.

Detta är bättre för kunden som får en jämnare utveckling och kan vara tryggare med sina investeringar även i stressade perioder

Berätta mer om hur ni viktar om mellan aktier och obligationer?

När vi märker att det skett en omfattande förändring i marknaden kommer det ske en omallokering mellan de olika tillgångsslagen i våra portföljer (BetterWealths portföljer innehåller inte bara aktier och obligationer utan även indexfonder med exponering till råvaror och alternativa investeringar). Till exempel, om marknaden går in i en stressad period med högre volatilitet, ökad korrelation och därför ökad risk för stora förluster, så kommer vi att omallokera en portfölj som normalt innehåller säg 80% aktier till 70% eller kanske till och med 60% aktier. Omallokeringens storlek är inte förutbestämd utan baseras på den rådande risken.

Vi bedömer behovet av en omallokering dagligen men hur ofta det faktiskt sker bestäms av marknaden. Till exempel höll våra portföljer en större andel aktier under hela 2017 eftersom marknadsrisken var låg medan den allokeringen minskade strax efter ”Volmageddon” i februari 2018 för att under sommaren återgå till en mer normal aktieallokering.

Är det du beskriver ovan ett försök till att tajma marknaden?

Nej, jag tror det är omöjligt att tajma marknaden och att alla lyckade försök enbart handlar om tur. BetterWealth fokuserar istället på att hålla en stabil risk i våra kunders portföljer.

Det innebär att under perioder av ökad marknadsvolatilitet (som exempelvis finanskrisen) kommer vi att allokera en mindre andel till aktier. Inte för att tajma ett eventuellt marknadsfall utan för att en ökning i marknadsrisk innebär att vi måste minska risken i portföljen för att bibehålla en stabil risk. På så sätt skyddar vi kunden från stora förluster. Liknande under längre perioder med lägre marknadsrisk (som 2017) kommer våra portföljer innehålla en större andel aktier och därför kunna delta i börsuppgången.

Eftersom fokus är att skydda våra kunder mot stora förluster är vi mer benägna att vikta ned aktieallokeringen än att vikta upp den. Baksidan av myntet är att vi gör en omallokering till säkrare tillgångar och missar en kortare börsuppgång vilket vi anser är ett billigt pris att betala för att kunna sova gott om natten.

Ni säger på er hemsida att ni använder maskininlärning, kan du kort berätta lite om det?

Maskininlärning har gjort framsteg inom flera industrier och särskilt när det handlar om analys av ostrukturerad data. Algoritmer har visat sig vara effektiva på att hitta mönster som inte är identifierbara för en människa. Dessutom kan de urskilja slumpartad data från data som faktiskt betyder något.

BetterWealths mål är att ligga i framkanten med hjälp av ny teknologi. Eftersom forskning inom finans visar på flera fördelar med maskininlärning har vi valt att använda tekniken vid riskhantering. Varje dag läser vi in ett hundratal olika finansiella tidsserier som vi analyserar med klusteranalys. Detta gör att vi effektivt kan urskilja brus från signal för att identifiera marknadsrisk bättre än med klassiska metoder.

Slår verkligen en portfölj som viktar om regelbundet och innehåller obligationer att vara 100% investerad i aktier över lång tid?

Ja! Självklart beror det på vilken tidsperiod man kollar på, men generellt visar våra egna tester och akademisk forskning att portföljer som viktar om mellan aktier och obligationer slår en ren aktieportfölj.

Till exempel visar en studie vid Yale University från 2016 att en riskbaserad strategi där omallokering mellan aktier och obligationer sker baserat på den förväntade risken slår en 100% aktieportfölj. Både om man jämför total avkastning och riskbaserad avkastning.

Efter att ha gjort ett test på er hemsida fick jag rådet att sprida mitt sparande i tre olika portföljer. Buffert, Pension och Generell investering. Hur skiljer sig dessa tre portföljer åt vad gäller innehåll/risk?

Buffertinvestering är en strategi med medelrisk (målrisk VaR 11%) menad för att spara till en buffert för oväntade händelser. Vår rekommendation är 2 x månadslöner + vad du kan förvänta förlora under ett dåligt år (11%).

Pensionsinvestering är en strategi där målrisken trappas ned allt eftersom du närmar dig din pension. Om det är 20+ år tills det att du fyller 65 kommer vi placera dit sparande i en portfölj med hög risk (målrisk VaR 25%) för att sedan sänka risken när du blir äldre.

Generell investering är en strategi med konstant målrisk enligt kundens önskemål.

Innehållet i portföljerna skiljer sig åt baserat på målrisken. Förutom att lägre risk innehåller mindre aktier innehåller lågriskportföljer en större andel svenska bolag och statspapper för att minimera valutarisk. Högrisk innehåller flera olika tillgångsklasser i olika valutor och från olika regioner. Dessutom innehåller våra portföljer ETF:er med exponering till smart-beta som low vol och quality.

Vilket blir den totala årskostnaden i procent?

Det beror på vilken målrisk du valt i din portfölj men generellt hamnar den totala avgiften (inklusive avgifter för underliggande ETF:er) på mellan 0,9 % - 1 %.

På vilket sätt skulle du säga att en investering hos er motiverar den högre avgiften jämfört med att köpa en mix av gratis Svensk Indexfond, billig Globalfond och billig Tillväxtmarknadsfond? En sådan hemmasnickrad mix skulle ju kunna landa på en total avgift på kanske 0,2% om året totalt och med ett autogiro skulle även det vara enkelt att sköta.

Det är en bra allokering men vi anser att BetterWealth är bättre. BetterWealth sprider nämligen riskerna i över 10 000 olika aktier, räntepapper och råvaror i både utvecklade- och tillväxtmarknader världen över. Genom att sen dynamiskt justera portföljerna löpande för stabilare risk, beräknar vi kunna öka den riskjusterade avkastningen över tid med 25% efter avgifter jämfört med enkla köp-och-håll strategier. För en kund som investerar 5000kr/månaden under 30 år i en högriskportfölj innebär det en total vinstökning på över 2 miljon kr eller 20% efter avgifter.

Att erbjuda en tekniskt avancerad tjänst som normalt inte är tillgänglig för privatpersoner och som framförallt får våra kunder att bekymra sig mindre för potentiella börskrascher anser jag kan vara värt en aningen högre avgift.

Jag tackar Henrik för hjälpen att bli lite klokare. Läs mer på BetterWealth hemsida om du vill veta mer. Jag själv kommer följa detta med stort intresse!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.