10 Nov, 2018

Månadens extrajobb - undersökningar

Under några månader har jag testat ett nytt extrajobb varje månad. Du kan läsa tidigare tester här:
September - Röstmottagare på valet
Oktober - Mystery shoper

Tanken är att det ska vara lite annorlunda saker av typen extrajobb. Det vill säga både passa för den som redan jobbar eller pluggar heltid men vill öka sparandet genom lite extraintäkter och för den som inte jobbar men vill ha lite intäkter via fria extrajobb snarare än en vanlig anställning. Jag kommer med andra ord inte testa att sätta mig i kassan på ICA under december.

Jobbet som röstmottagare i september var så långt ifrån fritt man kan komma då det var schemalagt och helt utan möjlighet att lägga upp jobbet som man själv önskade. Däremot väldigt intressant att få se hur det gick till och det kändes meningsfullt att jobba med en bra sak som demokratin. Betalningen var dessutom rätt ok med runt 200 kronor per timme och många sammanhängande timmar på en dag. I andra änden av skalan befinner sig den här månadens jobb. Helt fritt men betydligt sämre betalt. Det jag testat är att göra marknadsundersökningar via mobilen.

Jag inser att det inte är direkt revolutionernade som jobb då det pratats om det på olika ekonomibloggar under alla år. Det finns också andra bloggar som gjort väldigt fina sammanställningar av hur man går till väga och vilka sidor som det går att registrera sig på. En sådan genomgång som hjälpte mig mycket var denna från "Pappa betalar?" Så istället för att fokusera på samma sak dvs hur man gör rent praktiskt och lista vilka olika sidor det finns så tänkte jag fokusera på mina egna erfarenheter och tankar. 

Numera verkar standard vara att göra undersökningarna via en app i mobilen. Det är rätt bökigt att registrera sig på de olika sidorna med många frågor för att skapa profilen vilket sker helt oavlönat. Därefter är det däremot väldigt smidigt då alla undersökningar kommer i appen och man ser redan innan undersökningen hur lång tid den kommer ta och hur mycket pengar den ger.

Lönen är oftast 50 öre till 1 kr per minut. Det vill säga en undersökning som tar 10 minuter kan ge ungefär 7-8 kr i ersättning. Riktigt dåligt egentligen men fördelen är friheten att man kan göra det när man ligger i sängen, sitter på toaletten eller väntar på bussen. Nackdelen är å andra sidan att man bara kan göra undersökningar som man blir tilldelad. Det går alltså inte att tjäna 400 kronor under en 10 timmar lång tågresa eller lägga in ett extra ryck när det är rea på börsen eller tomt i kylskåpet. Utan när undersökningarna är slut så är det bara att vänta till det kommer nya. Hinner man inte göra några under ett par dagar är de förbrukade och går inte att jobba ikapp när man helt plötsligt har mer tid. Jag har bara testat i mindre skala men min upplevelse är att det är störst chans att få undersökningar på morgonen, går man in i appen senare under dagen är risken stor att undersökningen inte finns kvar. För den som har minst 20 minuters resa till jobbet med buss eller tåg varje morgon borde detta alltså passa bra. 

Även om man inte kan jobba hur mycket som helst en dag då man har mycket tid så kan man påverka hur mycket jobb man erbjuds genom att välja antalet sidor man registrerar sig på. Då de kommer in i samma app så är det smidigare än vad det låter (se Pappa betalars blogginlägg). Jag valde att skriva upp mig på 5 olika sidor vilket under testet gav mig undersökningar motsvarande 10 kronor om dagen, vilket tog 10-15 minuter att genomföra. Nackdelen är att ersättningen då sprids ut på de olika sidorna och att man i vissa fall måste komma upp i 100 kronor för att kunna få det utbetalt. Det löser sig ju på sikt, men ska man dra igång med 10-20 olika sidor bör man ändå ha som plan att hålla på uthålligt flera månader. Ersättningen kan betalas ut antingen via Paypal eller via presentkort som går att använda i mängder med olika butiker. Det går även att ta ut pengarna i form av tex trisslotter eller skänka till välgörenhet. 

Även om jag testade i ganska liten skala så borde det enligt mitt test inte vara omöjligt att tjäna 50 kronor om dagen genom att vara ännu mer aktiv och registrera sig på alla tänkbara sidor. Vilket skulle ta ungefär 1 timme om dagen. Personligen tycker jag 5-10 kronor om dagen för 10-15 minuter jobb känns bättre än 50 kronors lön för att jobba en dryg timme. Några minuter om dagen på bussen som en rutin för att döda lite tid tror jag många kan tycka ok, men vill man sitta och pilla med något i över en timme om dagen måste det finnas bättre jobb. Detta blir väldigt enformigt.

Värt att notera är att ersättningen som betalas ut ska skattas då det är lön för jobb oavsett om man tar det i pengar eller presentkort. Men jag kan ju inte tänka mig att någon som gör undersökningar och tar betalt i presentkort eller trisslott som mailas ut (man behöver inte ange sitt personnummer när man registreras) tar med det i sin deklaration. Det skulle i så fall vara motsatsen till arbitrage att jobba, ta betalt i trisslotter och sen betala skatt på värdet av lotten (som troligtvis är en nit). Däremot lite konstigt att undersökningsföretagen (som ju får betalt av varumärkena som är med i undersökningen) kommer undan med att betala ut ersättning som så uppenbart undanhålls för skatt.

Jag kommer inte fortsätta i någon större skala men kanske göra en undersökning någon gång då och då om andan faller på för att kanske få ett presentkort på 100 kr på H&M en gång i kvartalet. Kanske kan jag bli självförsörjande på strumpor via undersökningar? Allt jobba mer och ligga hemma i sängen och göra undersökningar för 50 kronor i timmen var inte syftet när jag slutade jobba. För dig som är ung och hungrig tycker jag dock inte en lön motsvarande en extra Investor varje månad i utbyte mot 15 minuters jobb på bussen där du annars skulle spelat candy crush är att förakta.

Nästa månad lovar jag återkomma med något lite mer exotiskt extrajobb.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.