13 Nov, 2018

ICA-Gruppen

Historik

ICA-idén är grunden till ICA-gruppen som i sin tur bygger på samverkan mellan företagare. Den enskilde handlaren äger och driver sin egen butik och ger sina kunder lokalt anpassade koncept och erbjudanden. Handlarna samverkar samtidigt kring bland annat inköp och logistik för att uppnå samma stordriftsfördelar som helägda kedjeföretag. Tanken bakom idén är att nyttja samverkan i kombination med lokal anpassning, med visionen om att komma nära kunden och att göra varje dag lite enklare.

Det var redan 1917 Hakon Swenson grundade grossiströrelsen AB Hakon Swenson (Hakonbolaget) i Västerås. Detaljhandlarna erbjöds samtidigt att bli delägare i företaget. Det var 1938 som företaget ICA grundades och ett syfte var att samordna fyra svenska inköpscentralers verksamheter för att bilda en starkare organisation.

1972 skapades den moderna ICA-modellen och en sammanhållen koncern där ICA-styrelsen för första gången fick majoritet av handlare.  ICA-avtalet tillkom samma år och innebär en unik möjlighet för duktiga butiksmedarbetare att med liten ekonomisk insats och risk etablera sig som egna företagare.

 

ICA Gruppen

Hakon Invest och de operativa verksamheterna i ICA slogs under 2013 samman. Samtidigt bytte Hakon Invest namn till ICA Gruppen och är sedan samma år en börsnoterad koncern.

 

Bolagets egna visioner om framtiden

”ICA Gruppen strävar efter att befästa den ledande marknadspositionen inom dagligvaror, ytterligare stärka förtroendet bland kunderna och skapa en stabil plattform för fortsatt lönsamhet och tillväxt. Detta kommer ske genom fortsatt samverkan och utveckling av verksamheter som stödjer varandra”.

ICA Gruppens verksamhet är indelad i sex segment: ICA Sverige, Rimi Baltic, Apotek Hjärtat, ICA Fastigheter, ICA Banken och Hemtex.Verksamhetens kärna utgörs av handel med dagligvaror i de cirka 1550 butikerna i Sverige, Estland, Lettland och Litauen. Övriga verksamheter ska stödja kärnverksamheten och kunna vidareutvecklas mot nya affärsmöjligheter."

Dagligvaruhandeln i Sverige bedrivs tillsammans med ICA-handlare som äger sina butiker själva. Inköp, logistik, central marknadskommunikation samt övergripande utveckling av butiksnätet är delar som ICA Sverige ansvarar för. Det helägda Rimi Baltic äger och driver alla butiker i Estland, Lettland och Litauen.

Apoteket hjärtat som är en viktig del av ICA gruppen har cirka 390 apotek runtom i Sverige.

ICA Banken har flera viktiga funktioner inom bolaget. Förutom att erbjuda ett växande utbud av användarvänliga banktjänster bidrar ICA Banken till stärkt lojalitet till ICA-butikerna och samtidigt sänkta kostnader för de finansiella flödena i ICA-systemet. Bankens egna kort innebär dessutom att avgifter till externa kort-utgivare begränsas.

ICA Fastigheter räknas som ett av Nordens största fastighetsbolag inom detaljhandel. Syftet är att säkra bolagets  långsiktiga behov av att ha rätt lokaler belägna på rätt platser, vilket kan uppnås genom en kombination av att äga, hyra och utveckla marknadsplatser. Fastighetsportföljen är aktivt förvaltad och färdigutvecklade fastigheter säljs löpande.

 

Fakta 

VD Per Strömberg

Ordförande:Claes-Göran Sylvén

Bransch Dagligvaror

Börsvärde 64,8MDSEK

Antal aktier 201,1milj

Aktiekurs 322,50  kr

Antal ägare hos Avanza st

Direktavkastning 3,41 %

P/E-tal 18,04

 

Fiaskoartat försök till investmentbolag/konglomerat

ICA har i omgångar gjort försök att skapa värden genom att köpa företag i närbesläktade verksamheter som textil-retail och elektronik. Dessa försök har i princip uteslutande slutat i fiasko även om den initiala investeringen ibland kunnat räddas. En del i detta försök var  heminredningskedjan Hemtex som tidigare funnits i koncernen som helägt dotterbolag men som såldes i slutet av 2015. Samma öde har Kjell & company gått till mötes.

 

Läs mer om ICA

Axfood eller ICA?

Portföljen uppdaterad

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.