15 Nov, 2018

Radio- och TV-avgiften avskaffas

Som de flesta av er säkert redan läst så har riksdagen beslutat att avskaffa Radio- och TV-avgiften och ersätta den med en public service-skatt. Detta gäller från årsskiftet och kan ju inte kommit som någon chock för radiotjänst, men istället för att anpassa sista fakturan som man betalar så den räcker fram till årsskiftet ska vi betala som vanligt för 3 månader i slutet på november och sen få pengar tillbaka. Smidigt...

Upplägget blir så att man betalar 1% på lönen upp till 130 700 kr per år. Det vill säga tjänar man under 130 700 kr om året så betalar man 1% av lönen i public service-skatt. Tjänar man mer än 130 700 kr så slår man i maxbeloppet som är 1307 kr om året och betalar inte mer än så. 

För två vuxna som bor ihop och jobbar blir alltså skatten ungefär samma som den gamla avgiften. Vinnaren blir de som bor själva och tidigare betalat samma som en hel familj. Den stora förloraren blir familjen med barn över 18 år som bor hemma och jobbar där kan det bli 3-4 personer som alla får betala 1307 kr var. Det tidigare spartipset om att bli sambos (med minst en annan person men helst så många som möjligt) för att kunna dela på fasta kostnader kommer alltså tappa lite i värde vid årsskiftet. Förutom singlar så kommer utdelningspensionärer och traders bli vinnarna då utdelning och aktievinster inte räknas som inkomst.

För egen del räknar jag med att ligga ungefär kring eller strax över brytpunkten de närmaste åren vilket gör att jag inte slipper skatten så länge jag har lite småprojekt igång. Eller som Ulla Andersson i Vänsterpartiet kanske hade kunnat vända på det och säga att nu ska jag betala en hel procent i skatt för att finanserna höginkomsttagarnas TV-tittande. Med hög lön betalar de ju betydligt lägre public service-skatt i procent än vad jag kommer göra, när de sitter där i sina högt belånade hus (med skattesubventionerade ränteavdrag) och äter ostkrokar framför TVn.

Nu över till något roligare än skatt. Idag kom utdelning från Investor på lite över 4000 kr och imorgon kommer ungefär det dubbla från H&M. Dessa pengar sätts i arbete omgående i Akelius Pref, Klövern Pref och Investor.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.