16 Nov, 2018

Fredagsintervju - Med min fru

Då var det fredag igen och dags för en ny intervju. Man säger ju att det är dumt att gå över ån efter vatten så denna vecka gjorde jag intervjun hemma i köket. Den intervjuade är ingen mindre än min egen fru. Det blir ju lite speciellt att intervjua en där man tror sig redan veta svaren på frågorna, så jag bad för några dagar om hjälp på Twitter med lite snabba frågor som vi kommer inleda intervjun med.

På Twitter fick jag då en del frågor av typen hur länge till hon ska jobba, hur mycket pengar hon har och hur mycket pengar hon behöver för att känna sig fri. Jag får då påminna om förutsättningarna som är att vi är gifta och har alla pengar ihop. Min fru jobbar fortfarande, men hon är med andra ord i exakt samma situation som mig rent ekonomiskt. Våra tillgångar som redovisas här är räknat på 2 personer och ska delas 50/50. Med dessa pengar räknar vi med att kunna plocka ut 30.000 kr netto i månaden i dagens penningvärde resten av våra liv (om hon slutar jobba idag) vilket ska jämföras med att vi idag lever på runt 20.000 kr i månaden.

Vi börjar med 8 snabba frågor från Twitter:

Vad tar du i bänkpress?
Jag ligger mellan 4 och 6 stycken på 30 kg beroende på dagsform. Så kanske 35-37.5 kg vid ett lyft? Men prioriterar annan träning än bänkpress, så förstår att det inte är så mycket att skryta med.

Bästa spartipset?
Gör inte som alla andra utan våga göra dina egna val. Och stå för dom.

Vad åt eller drack ni på första dejten?
Vi drack varsitt glas vin i en bar.

Vad kostade ert bröllop?
Runt 20.000 kr tror jag det blev, där huvuddelen var min vigselring.

Hur peppar du dig om det går sämre med investeringarna under en period?
Jag loggar in färre gånger på Avanza och tänker på att jag sparar på lång sikt.

Vad tycker du om de sommarsemestrar ni åkt på senaste åren? Är du nöjd med nivån på dessa?
Väldigt nöjd med nivån som innebär charter till Medelhavet med all-inclusive. Sen hoppas jag att vi kommer kunna göra fler resor per år i framtiden där vi ibland är mer aktiva som till exempel vandring i Alperna.

Hur tycker du din man sköter sig som hemmaman?
Generellt skulle han kunna ta lite mer egna initiativ men överlag sköter han sig bra.

Kommer du göra något speciellt när du säger upp dig eller jobbar sista dagen på jobbet?
Jag kommer nog göra en liten grej om anledningen till varför jag slutar för att göra dem lite avundsjuka och visa att det finns ett alternativ till ekorrhjulet.

Nu över till de lite längre frågorna…

Under åren vi bott ihop har vi tjänat ungefär lika, delat på alla gemensamma kostnader och haft ungefär liknande privata kostnader. Det har gjort att vårt sparande varit väldigt likt under dessa år. Men hur såg ditt sparande ut innan du träffade mig?

Mina föräldrar sparade lite pengar under min uppväxt, men inga stora summor och då mest på sparkonto. Så jag fick ungefär 20.000 kr när jag fyllde 18. Jag fortsatte sen månadsspara både på sparkonto och i en fond hos storbanken kanske några hundra i månaden under tiden jag pluggade på universitetet.

När jag var 25 och hade börjat jobba började jag spara lite mer och då i runt 5 olika fonder som bankmannen rekommenderade. Lönen gick upp och sparande ökade från några hundra till några tusen i månaden fram till jag träffade dig. Innan jag träffade dig hade jag alltså aldrig sparat i aktier utan bara i fonder och hade inte så bra koll på fondernas prestation eller avgift.

Jag bodde betydligt dyrare när jag bodde själv så sparandet fick en riktig boost när vi flyttade ihop och hade ett billigt gemensamt boende och två bra heltidslöner.

Vad var ditt mål med sparandet för 10 år sen?

För mig är det en princip, man ska spara pengar. Det har jag fått med mig från min uppväxt. Det enda jag anser att man får låna pengar till är bostad, studier och i undantagsfall till en bil. Så då måste man spara för att kunna köpa saker och ha en buffert. Sparandet har för mig varit en grej att alltid kunna köpa det jag vill, att inte behöva börja spara ihop till en TV när jag kommer på att jag vill köpa en ny, utan då har jag redan sparandet klart. Jag har heller aldrig velat känna mig beroende av någon annan, utan veta att jag klarar mig själv ekonomiskt.

Jag hade egentligen ingen tanke på ränta på ränta och hur mycket pengar det faktiskt blir om man sparar flera tusen i månaden i tiotals år. Utan spara var bara något jag gjorde utan att tänka så mycket på det.

Vad tänkte du när jag för första gången började prata om att man kunde sluta jobba innan man fyllt 40?

Den första spontana tanken var ”kul idé, men inte genomförbar”. För att lyckas med något sådant trodde jag att man skulle behöva komma från en välbärgad släkt. Det var inget man kunde jobba ihop från noll på egen hand. Jag trodde också att det behövdes mycket mer pengar än jag nu inser att man behöver.

Efter att ha börjat förstå mer om hur viktig tidsfaktorn är för ränta på ränta och hur mycket pengar man kan spara utan att behöva försaka något i vardagen började jag förstå att det var möjligt. Jag önskar att någon hade förklarat det här för mig tidigare. Helst redan i skolan.

Om du hade förstått det tidigare. Hur hade det påverkat ditt liv i unga åren?

Jag skulle sparat mer pengar i fonder istället för sparkonto om jag hade haft mer kunskap. Jag hade fortfarande rest och gjort de grejer jag gjorde under ungdomsåren, så det hade mest handlat om att jag skulle sparat på ett annat sätt. Jag tycker det är bra att upptäcka världen och göra grejer när man är ung, men det ena behöver inte utesluta det andra. Lite mer pengar till ett långsiktigt och regelbundet sparande där jag fått avkastning hade jag säkert kunnat undvara om jag förstått vad det skulle kunna ge för avkastning på lång sikt.

Mycket av det här med att kunna sluta jobba tidigt, 4% regeln och att våra pengar kommer räcka är det ju jag som övertygat dig om. Känner du dig helt trygg i att kalkylen håller om du slutar jobba inom närmaste tiden?

Ju mer pengarna växer desto tryggare känner jag mig. Men när börsen nyligen gick ner 10% och värdet minskade med nästan 1 miljon på några veckor fick jag lite ont i magen. Skulle det krisa i framtiden får vi väl ta ett jobb, allt går att lösa om man inte är så kräsen. Man lever bara en gång så jag tycker man får testa och våga i livet. Man kan aldrig vara 100% säker på någonting.

Hur har det känts det senaste året när jag slutat jobba och ligger kvar i sängen när du åker till jobbet?

Det har många gånger varit tungt och svårt att motivera sig att gå till jobbet, värre än jag trodde det skulle vara när vi bestämde upplägget förra hösten. Planen har hela tiden varit att du skulle sluta jobba och vi skulle låta det gå en period för att testa hur allt fungerade. Jag har under det senaste året kommit fram till att en successiv nedtrappning nog passar mig bättre än ett abrupt slut från en dag till en annan.

Jag kommer ihåg att när du bestämt dig för att inom kort sluta jobba så förändrades din syn på jobbet. Du blev väldigt omotiverad och oengagerad. Jag har nu kommit in i samma fas vilket innebär att jag har lägre motivation och bryr mig mindre, saker löser sig. Om det negativa varit att jag tappat motivation och lusten att se långsiktigt på jobbet så här det samtidigt inneburit många fördelar. Jag har inget att förlora på om jag skulle bli av med jobbet vilket ger mig mycket större möjlighet att säga nej, ställa krav och förhandla.

Men att du ändå kommer jobba vidare deltid en bit in på nästa år var ju inte 100% bestämt i planen vi gjorde förra hösten. Då sa vi bara att du skulle jobba hela 2018 ut och sen ta ett beslut efter det. Kan det vara så att du drabbats av det som brukar kalla ”one more year syndrome”? Dvs att det blir ett ännu större steg och mer dramatiskt när den sista ska sluta jobba och lönen helt slutar komma in?

Nja, det handlar nog mer om att jag vill testa successivt och hitta andra saker att fylla min lediga tid med snarare än en rent ekonomisk fråga. Sen är det ju klart att det är skönt att bygga lite säkerhetsmarginal inte minst nu när börsen varit lite svajig. Men det är en ren bonus. Jag tror pengarna vi har nu räcker.

Hur ser du på din vardag och vad du ska fylla dagarna med när du har slutat jobba?

Det är fortfarande lite av en gåta för mig. Därav att jag tror mer på en nertrappning än att helt sluta jobba direkt. För mig är det viktigt att ha någon fast rutin varje vecka där jag kommer iväg och gör något meningsfullt. Jag skulle vilja göra något roligt och när jag åker därifrån kunna släppa det helt, jämfört med jobbet som jag har idag, som många gånger finns med mig dygnet runt. Det kan vara volontärjobb eller något annat. Tar gärna emot tips!

Jag tycker verkligen det är en stor fördel att ha ekonomiska förutsättningarna att inte behöva jobba för pengarnas skull.  Friheten är verkligen lockande även om jag tror att jag behöver någon fast aktivitet som gör att jag kommer iväg hemifrån och vara en del av något socialt sammanhang. Jag har inget emot att tjäna några kronor även i framtiden, men inte behöva göra något tråkigt för pengarnas skull.

Jag har alltid handlat billig mat men kvalitén har verkligen höjts trots ännu lägre pris sen vi träffades och du blev huvudansvarig för maten. Vilka är dina bästa tips för den som vill äta billigt och bra?

Handla så mycket som möjligt på kampanj och bunkra ordentligt. Ha alltid en full frys. Då kan du alltid äta det du är sugen på när du vill och till ett bra pris. Håll alltid koll på vilka varor som går ut i datum först och se till att använda dessa. Jag använder aldrig recept utan har lärt mig komponera ihop maträtter på de varor som vi har hemma. Det gör att vi aldrig behöver slänga mat. Det är enkelt att utgå ifrån ett antal basrätter som köttfärssås eller kycklinggryta där det går att blanda i mängder med olika ingredienser som finns i kylskåpet just då.

I somras slog vi ihop våra ekonomier fullt ut jämfört med tidigare då vi betalade räkningarna ihop med hade separata inloggningar till Avanza och eget konto för löpande utgifter. Hur tycker du denna sammanslagning känns såhär efter några månader?

Det är mycket mer motiverande att se vårt samlade sparande när jag loggar in på Avanza. En tydligare känsla att vi verkligen jobbar ihop mot samma mål. Även om det givetvis var så även innan då vi är gifta utan äktenskapsförord.

Eftersom vi både är ansvarstagande och har samma syn på konsumtion och sparande så känns det väldigt tryggt att betala allt gemensamt. Även om det just nu bara är min lön som vi använder i vardagen.

Hur tycker du vi skiljer oss åt både vad gäller synen på investeringar och vad vi lägger lite extra pengar på om vi ska lyxa till det?

Vad gäller investeringar är du mer intresserad vilket gjort att jag kört mer fonder än rena aktier och litar mycket på dig när det kommer till våra gemensamma aktieköp. Du är mer riskbenägen så det är jag som bromsat när saker som att öka belåningen på lägenheten för att köpa preferensaktier har kommit upp.

Ingen av oss har några lyxiga eller dyra vanor som direkt sticker ut. Jag är helt klart mer intresserad av att ha fint hemma och att porslin och möbler matchar. Men gör det då till en billig peng som till exempel handla på rea eller outlets. Vill jag byta ut något i hemmet lyckas jag ofta sälja det befintliga så mellanskillnaden inte blir så stor.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.