18 Nov, 2018

Vad kan man lägga pengar på?

Jag noterade i kommentarsfältet från intervjun med min fru från i fredags att flera missat och förvånas över att vi de senaste åren åkt på en sommarsemester som varit ganska dyr. Jag har skrivit en del om det tidigare, men förstår att det är svårt att hänga med i alla detaljer och alla inlägg.

Vi levde under ett antal år efter att vi flyttat ihop för runt 15 000 kr i månaden ihop för två personer, eller vissa perioder ännu lite mindre. Vi hade då ett billigt boende som inkl avgift och ränta kostade runt 2 500 kr i månaden och med matkostnad på 2 500 kr i månaden var det egentligen inte så svårt att landa på  12 000 ihop många månader. Men för ett par år sen höjde vi omkostnaderna till 20 000 kr i månaden vilket alltså innebar en höjning med minst 5 000 kr per månad. De två stora delarna i detta var att vi köpte bil och stoppade undan runt 2 500 kr i månaden till resor vilket har inneburit en två veckor lång resa för runt 30 000 kr varje år. Redan 2019 räknar vi med att resebudgeten snarare landar på det dubbla (en sommarresa och en längre utlandsvistelse nästa höst). På sikt kommer det förhoppningsvis bli ännu mer vilket också är en del i att vi på sikt kommer öka våra kostnader till 30 000 kr i månaden.

Hur går det då ihop att kolla efter burkar i soprummet och äta ärtsoppa till lunch med att sen åka på en resa för 30 000 kr? Ja det är helt enkelt en övervägning vi gjort att vi hellre reser för 30 000 kr två veckor på sommaren än lägger 41 kr om dagen per person på något annat som tex en dyrare lunch eller kaffe på vägen till jobbet. Vi räknar med att våra pengar kommer räcka även med högre omkostnader än idag och alternativet hade då varit att sluta jobba tidigare och klara oss på mindre pengar genom att leva billigare resten av livet, vilket inte lockade oss. Så nu handlar det alltså om att fylla de 30 000 kr netto som vi räknar med att kunna använda varje månad med aktiviteter som ger så mycket värde som möjligt. Och där ingår absolut resor för vår del.

Just vad man väljer att lägga pengar på har jag tänkt lite på den senaste tiden. Det är ju dels en prioriteringsfråga, men jag har insett att det även är lite en psykologisk fråga baserad på vad man är van vid och lite hur kostnaden uppstår. 

Ett exempel som kanske kan förklara hur jag tänker med att det är skillnad på hur kostnaden uppstår och hur tydlig den är är kopplad till bilen och trängselskatten här i Stockholm (eller en parkeringsavgift för er som inte känner till begreppet trängselskatt). Man åker igenom tullen och som en direkt konsekvens av det kommer det en faktura på tex 20 kr. Låt säga att det var en kort resa genom tullen där bensinen också kostnade just 20 kr så känns det inte alls lika tydligt att tanken minskade med 3% under resan, man tankar för 600 kr och sen efter en tidsperiod är det dags att tanka igen. Och då har vi inte ens kommit till det mest otydliga att bilen minskade i värde med minst 20 kr under resan, vilket vi inte alls tänker på eller kan överblicka.

Min hypotes är alltså att trängselskatten svider mest och värdeminsknignen på bilen minst, med bensinen någonstans i mitten. Har man däremot åkt igenom en vägtull med trängselskatt 50 gånger på ett kvartal så tappar man successivt respekten för denna kostnad och en faktura på några hundra i månaden för trängselskatt känns som en naturlig del av privatekonomin. Dit har vi kommit när det gäller semesterresor men vi undviker trängselskatt som pesten.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.