22 Nov, 2018

Europas största privata skogsägare – SCA

SCA utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer skogsindustriprodukter och mjukpapper. SCA är med sina 2,6 miljoner hektar skog, Europas största privata skogsägare och de lägger stor vikt vid att bedriva hållbart skogsbruk. Huvudkontoret ligger i Sundsvall och SCA är noterat på NASDAQ.

Redan den 27:e November 1929 bildades SCA-koncernen av ett tiotal fristående skogsbolag. Det var faktiskt tändsticksungen Ivar Kruger som stod bakom bolagsbildningen. Bolaget bestod av skog, massafabriker, sågverk, kraftbolag samt verkstäder. Omsättningen uppgick till cirka 100 miljoner kronor. SCA hade 6 500 anställda fördelat på ett 40-tal enheter i Sverige vid denna tidpunkt. Minskad export och lägre priser under den internationella depressionen kom att prägla SCA:s första år.

Svenska Handelsbanken tog i samband med Kreugers död år 1932 över kontrollen av SCA. År 1932 tas Östrands massafabrik i drift för att öka produktionen av sulfatmassa med en kapacitet om 100 000 ton som utökades till 140 000 ton till den formella invigningen år 1936. Östrands massafabrik  blev således en av världens största sulfatmassafabriker. Exporten till USA uppgick i slutet av 30-talet till cirka 50 procent.

SCA:s vinst och försäljning ökade efter andra världskriget vilket gav Handelsbanken möjlighet att notera bolaget på Stockholms fondbörs 1950. Vid noteringen var antalet aktieägare cirka 17 000 st och omfattade 375 000 st aktier till ett pris om 130 kr/aktie. Stora förändringar sker i SCA under 1960-talet då massatillverkningen koncentreras till ett fåtal utbyggda fabriker vilket leder till att flera enheter i samband med detta läggs ner.

Mellan åren 1960-1974 görs investeringar och nybyggnation av wellpappanläggningar i Sverige men också ute i Europa. SCA köper 1975 Mölnlycke och lägger därigenom grunden för hygienverksamheten med mjukpapper, menstruationsskydd, blöjor samt inkontinensskydd. Köpet medförde att koncernens omsättning ökade med 40 procent.

SCA beslutade under 2015 om att starta en uppdelning av koncernen i två divisioner, en hygien- och en Skogsindustridivision. Efter att stämman den 5 april 2017 röstat igenom delningen är numera SCA ett av relativt få rena skogsägarbolag i världen. Största ägare i SCA är Industrivärden med 29,7 % av rösterna.

 

Bransch: Skog

VD: Ulf Larsson

Börsvärde: 52,4 MDSEK

Antal aktier: 702,3 milj

Aktiekurs: 75,86 kr

Antal ägare hos Avanza: 24.048 st

Direktavkastning: 2,01 %

P/E-tal: 15,41 (riskabelt att använda när värdet till stor del ligger i balansräkningen)

 

Aktiepappa har via ett av sina bolag varit aktieägare i SCA sedan ett tiotal år och sedan mars 2017 är även Aktieflickvännen aktieägare i SCA. I år har SCA backat 10,28 % och det verkar som om börsen inte uppskattar en stark balansräkning. Vi ser värden i skogen som definitivt inte återspeglas i kursen och skulle man sälja all sin mark så skulle värdet vida överstiga börsvärdet. Man kan helt enkelt se ett aktieköp i SCA som en investering i skog. SCA äger skog till en areal som nästan motsvarar Belgiens yta.

 

Läs mer om SCA och skogsinvesteringar:

Alternativ investering - skog

Skogsbolagen och bränderna

Holmen

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.