24 Nov, 2018

Spara sista kronan är svårast

Som en liten uppföljning på mitt besök hos Micke Larsson (som ni kunde läsa om i gårdagens fredagsintervju) tänkte jag komplettera med lite tankar om det här med att leva ganska eller väldigt sparsamt. Vi pratar ju ofta om sparkvot det vill säga hur stor del av lönen som man sparar och det är då väldigt tydligt att det är mycket svårare att gå från låt säga 50 till 60% sparkvot jämfört med att gå från 10 till 20%. Det är helt enkelt lättare att spara den första kronan jämfört med den sista.

I vissa fall kan man helt avstå en kostnad till exempel boendekostnaden om man bor hemma hos föräldrarna utan att betala eller bilkostnaden om man klarar sig utan en bil. Men när man sen väl vill flytta hemifrån till en egen lägenhet kommer man ha mer nytta av de första 20 kvadratmeterna än de sista 20. För att göra det lite tydligare vad jag menar så tänkte jag ta ett par exempel:

Mobiltelefon:
Om man köper en iPhone Xs med fri surf verkar det handla om en kostnad på minst 1 000 kr i månaden i 24 månader. Det vill säga om man byter telefon vartannat år. Nu ska jag erkänna att jag inte gått igenom hela nätet på jakt efter bästa aktuella erbjudandet. Köper man istället en Samsung J7 kontant och kombinerar med ett abonnemang med fria samtal, fria SMS och 4 GB surf/mån kostar det ca 150 kronor per månad om man byter telefon var tredje år.

Vi pratar alltså om en skillnad på över 6 gånger för det dyrare alternativet. Jag är ingen expert på telefoner och det finns säkert de som märker skillnad, men jag hade dyra varianter när jag jobbade och slapp betala själv och en billig variant nu och kan inte säga på vilket sätt de skulle skilja sig åt. Numera har jag lite mindre surf vilket gör att jag laddar ner poddar innan jag går ut vilket tar 5-10 sekunder, i övrigt använder jag telefonen så mycket jag vill även utanför hemmets wifi och har aldrig slagit i taket. Det är väldigt mycket lättare att spara dessa 850 kronor i månaden än att bestämma sig för att leva ett liv helt utan telefon för att spara de sista 150 kronorna.

Gymkort:
Bor du i Stockholm och vill träna på Sturebadet betalar du strax över 2 000 kr per månad (vill du låna träningskläder, morgonrock och ha ett eget skåp kostar det mer). Kan du istället tänka dig att träna på Friskis och Svettis och vara på plats på gymmet för inpassage innan kl 15 så kostar det under 200 kr per månad. Visst det skiljer lite i dessa exempel i vilka tider man kan träna och tillgången till simbassäng, men standarden på lokalerna är ofta hög på Friskis och gymutrustningen är absolut likvärdig hävdar jag som varit på båda ställena. Priskillnaden är i detta fallet 10 gånger. Sen finns det ju både utegym och andra träningsformer som är gratis.

Jag skulle kunna fortsätta i oändlighet med exempel som restauranger, kläder, schampo, bil etc. Man kan äta alla måltider hemma, bara köpa begagnade kläder, ha snaggat hår och leva utan bil och minimera dessa kostnader. Men även med fullt fungerande schampo och en 6 år gammal bil av enklare modell (som är både bränslesnål, säker och pålitlig) är besparingen enorm jämfört med märkesschampot och den nya bilen av dyrare märke.

Har du fortfarande lite lågt hängande frukt för att kunna öka sparandet är det bara att gratulera. Har du däremot redan nått en sparkvot där det är svårt att öka sparandet ytterligare får man värdera möjligheten till en ytterligare besparing jämfört med att öka intäkten eller jobba några extra månader på slutet av yrkeslivet istället.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.