Analys
26 Nov, 2018

Veckobrev v48

Ännu en vecka med nedgång på Stockholmsbörsen – precis som förra veckan med knappt 2%. Enda trösten är väl att nedgången i USA på de flesta index var ungefär dubbelt så stor. Energisektorn fortsätter att vara den stora förloraren i spåren av lägre oljepriser

Kapitalbehov. Om 2018 var året då First North, NGM och Spotlight exploderade i antal nya noterade bolag kan 2019 komma att bli året då mängder av redan noterade bolag även på de större bolagen upplever att de behöver ta in nya pengar och möter en betydligt kärvare marknad. En försmak av detta var i onsdags då två bolag på samma dag A1M Pharma och Three Gates och tvingades konstatera att kassan kan vara tom om några månader och att den behöver stärkas.  När ett företag behöver meddela marknaden detta i en delårsrapport och inte redan säkrat upp finansieringen brukar det inte vara en bra signal. Speciellt inte om föregående emission skett till en kurs långt över dagens. Det brukar tyvärr kunna sluta i en ganska stor utspädning för existerande aktieägare för att få in nya pengar. Det verkar också som det inte bara är mindre bolag som ovan nämnda, som kan behöva fylla på kassan för att hålla skutan flytande. Det kan också komma att gälla ett bolag som det i veckan vinstvarnande Starbreeze (noterat på MidCap), som i och för sig ännu inte begärt att få in några pengar men med 150 MSEK i likvida medel, en burnrate på 50 MSEK i förra kvartalet och skulder på ca 1 miljard SEK ser det mörkt ut utan nya pengar.

En ny subsektor på väg att bildas. I och med att Nyfosa avskiljdes från Hemfosa i veckan har ännu ett renodlat samhällsfastighetsbolag sett dagens ljus på Stockholmsbörsen. Sedan tidigare finns Samhällsbyggnadsbolaget i Sverige (bevakat av Trade Venue) i denna subsektor inom fastighetssektorn, visserligen fortfarande noterat på First North men med uttalade intentioner att komma in på Nasdaq OMX. Ett tredje bolag som också är på väg till börsen är Offentliga Hus (50% ägt av Fastator som även det är bevakat av Trade Venue). Att kommuner, landsting men även privata vårdgivare och andra offentliga organ har ett intresse av att minska finansieringsbördan och ägna sig åt det de är satta satt göra och därigenom säljer sina fastigheter är något som successivt ökat.  För investerare innebär hyresavtal i dylika fastigheter att man kan få mycket långa avtalsperioder kombinerat med 100% säkra hyresintäkter. Naturligtvis i de flesta fall till lägre avkastningsnivåer än genomsnittet men däremot helt säkra. Något som försäkringsbolag med flera med mycket långa åtaganden uppskattar. Med tanke på valutgången som har resulterat i ett maktskifte i en rad kommuner och landsting i en mindre socialistisk riktning kan man tänka sig att utbudet av fastigheter kommer att öka. För Hemfosa och SBB som båda också är verksamma i övriga Norden finns det också ett stort utrymme för affärer – i och med att utförsäljningen även pågår där. Även om det är en betydande storleksskillnad mellan de tre bolagen – Hemfosa har fastigheter för 45 mdr SEK, SBB för 25 mdr SEK och Offentliga Hus för drygt 4 mdr SEK med uttalat mål att nå 6-7 mdr SEK – kommer det troligen att gynna värderingen och intresset för sektorn när det finns flera bolag inom samma sektor att välja mellan.

Den nya aktiegurun. Leif GW Persson har som bekant många strängar på sin lyra. Han verkar inte bara vara den ende kriminolog som svenska folket har förtroende för - konkurrensen kanske inte är så stor men ändå. Han är framgångsrik deckarförfattare, har ett eget vin som säljs på Systembolaget (som enligt min mening är helt OK) och intervjuas i alla frågor från jakt till politik. Han har också uppenbarligen ett stort intresse för aktier och börjar allt mer få en status som aktieguru med en stor följarskara. I veckan noteras ett av de bolag som han enligt tidningarna investerat i: AlzeCure på First North. Emissionen på 250 MSEK – vilket är en i sammanhanget ganska stor emission - blev kraftigt övertecknad som naturligtvis borde vara en bra signal. Mottagandet av IPOs – övertecknade eller inte – har dock som bekant inte varit den bästa på senare tid men med det intressanta spår inom alzheimerforskning som AlzeCure bedriver forskning inom borde nog räcka för en kursuppgång. Ett annat bolag som han också investerat i är S2 Medical, ett bolag som likaledes gör sin premiär på First North denna vecka. Jag skrev om aktien för någon vecka sedan och rekommendera teckning men skulle kanske inte gå så lång som Leif GW som betraktar företagets plåster för brännskador som ”den bästa uppfinningen sedan kullagret”. Två intressanta noteringar i veckan att följa således.

När det går snett för en förvärvsmaskin. Under lång tid har förvärv varit ett mycket populärt sätt att växa för noterade bolag. Låga finansieringskostnader, möjlighet att göra värderingsarbitrage (onoterade bolag har ofta en betydligt lägre multipel än det noterade förvärvande bolaget) och möta investerarnas tillväxtkrav verkar ibland nästan vara viktigare argument än själva samordningsfördelarna. Många är de företag som kan tacka sin framgång och värdering av att de just lyckats med konststycket att köpa bolag billigt och sedan lyckats integrera dem på ett bra sätt. Men det finns motsatsen och jag skulle inte bli förvånad om vi får se fler av dem det närmaste året i spåren av en sämre konjunktur. Getinge som hade kapitalmarknadsdag i veckan var i två decennier en förvärvsstory som alla älskade. De senaste fyra åren har dock förvärvsstrategins avigsidor blivit uppenbara med ständigt nya problem och behov av nedskrivningar samt nya pengar.  Det vill nog till att de optimistiska tongångarna från kapitalmarknadsdagen om höjda marginaler blir verklighet för Getinge för annars stundar nog ännu en nyemission (förra året genomfördes en på ca 4 mdr SEK). En nettoskuld på 13 mdr SEK eller motsvarande drygt 3 gånger rörelseresultat före av- och nedskrivningar ger inte så stort handlingsutrymme. Speciellt inte när posten immateriella tillgångar fortfarande är långt större än det egna kapitalet.

 

Dagens Industri rapporterar att blankarna börjar ta hem sina vinster i spåren av kursnedgångarna. Är det ett positivt tecken när de inte längre ser någon potential eller är det de sista köparna som försvinner? Välkommen till en ny och spännande vecka !!!

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.