30 Nov, 2018

Fredagsintervju - Med Elin Agorelius från Ung Privatekonomi

Jag köpte mina första aktiefonder redan i yngre tonåren, var intresset kom ifrån vet jag inte riktigt då ingen i min familj var intresserad. Runt 20 gjorde jag några besök på diskussionsforumet börssnack på Dagens Industri. Som jag minst det var det mest fokus på väldigt kortsiktig handel där och att det var rätt svårt att hitta bra information om långsiktigt aktiesparande på den tiden. Och det är alltså inte ens 20 år sen. Tyvärr gick jag aldrig med i Unga Aktiesparare, det tror jag såhär i efterhand hade gett mig mycket. Både kunskap och vänner med liknande intresse.

Tänkt om man varit ung idag med alla bloggar, poddar, #Uppesittarkväll och annan bra info som finns lättillgänglig där ute. Vad mycket man hade kunnat lära sig på bara några år. En person som är just så lyckligt lottad att vara ung idag och dessutom väldigt snabbt lyckats lära sig väldigt mycket om sparande och aktiemarknaden är Elin Agorelius. Häng med!



Berätta lite om dig själv

Jag är en 22-åring uppvuxen vid värmländska gränsen. Numera bosatt i Stockholm, med ett stort intresse för sparande och investeringar såklart! Till vardags är jag verksamhetschef på Ung Privatekonomi. Jag har kanske en lite annorlunda bakgrund inom sparvärlden. Jag skrev min första publicerade artikel vid 11-års ålder och har frilansat en del inom journalistik och översättningar sedan dess. Har även jobbat med marknadsföring, modellande med mera. När jag började jobba på Ung Privatekonomi, då som informatör, läste jag parallellt skådespelarprogrammet. Dock kände jag att ekonomi och finans var roligare och mer givande, så jag bytte inriktning till att föreläsa på skolor heltid. Tackade faktiskt nej till en filmroll för att börja jobba på Ung Privatekonomi 100%, så till slut valdes verkligen ekonomi över teater. 

Jag upplever att du kom från ingenstans och plötsligt syntes mycket på aktieträffar, Twitter etc för kanske 1-2 år sen. Har du varit intresserad av sparande och aktier längre i det tysta eller blev det verkligen en rivstart när du hittat ditt nya intresse?

Ja, så har det nog faktiskt varit. Jag blev aktiv på Twitter förra hösten i samband med att man ville hänga med på Uppesittarkväll, när det var i Unga Aktiesparares regi. Sparande har jag varit intresserad av längre än av aktier. Jag förde kassabok i högstadiet, och flyttade hemifrån i gymnasiet. Då blev en budget viktig, eftersom man som gymnasieelev med eget boende hade begränsade resurser. Det stora intresset för aktier och investeringar överhuvudtaget kom kring december 2016. Jag hade sömnbesvär och lyssnade mycket på poddar för att inte bli uttråkad. Då upptäckte jag ekonomipoddar och var vaken hela nätterna, fascinerad av allt snack om aktier. Så intresset för aktier kanske är sedan två år, även om sparbeteendet funnits längre.

Hur ser intresset för sparande och aktier ut bland dina vänner inom kultur- och teatervärlden? 

Tidigare har jag inte upplevt att intresset varit jättestort i min vänskapskrets där. De slipper dock inte undan mitt tjat om sparande och börsen, så har faktiskt ett par musik- och teaterkompisar som börjat investera nu. Har även hjälpt flera stycken skriva en budget, för att få koll på sin shopping e.t.c. Sen finns ju större profiler som skådespelaren Morgan Alling, som medverkat i bland annat AvanzaPlay och pratat om sitt aktieintresse. 
Kring sparande så tänker många av mina vänner att de borde spara, det vet de. Som frilansare (vilket kulturarbetare ofta är) blir man så påverkad i sin ekonomi. Man har
kanske ingen månadslön, och det är inte säkert hur länge du har betalda uppdrag. Då är det av stor vikt att man lagt undan, så man klarar även perioder med mindre jobb.

Hur sparar du själv idag? Tänker både på sparkvot och om det är stort fokus på kontantinsats, som för många unga, eller 100% långsiktigt fokus med aktier?

Just nu ligger mycket fokus på just kontantinsats. Sedan sparar jag även på börsen långsiktigt. Jag har tre portföljer. En med svenska aktier, som finns på Shareville under namnet Sparkjolen. En andra portfölj med fonder, där jag får min utländska exponering och en tredje med råvaror. Råvaruportföljen hade jag en tanke att vara mer aktiv i för att "learn by doing", men just nu har tiden saknats.

Sparkvot tycker jag är kul, det blir ett sätt att kunna utmana sig själv. Finns det något onödigt jag kan dra in på? Sparkvoten höjs med lönen för mig, då tanken är att behålla ungefär samma utgifter som man hade som student trots ökad inkomst. Jag känner inget behov av att konsumera särskilt mycket, så ser denna tid som en möjlighet att spara när man är ung, innan man har de största kostnaderna som kommer längre fram.

Vad är ditt långsiktiga mål med sparandet och när tror du att du kan ha uppnått det? 

Jag har faktiskt inte satt någon summa direkt. Det mål jag har i nuläget är först och främst att kunna köpa lägenhet, vilket ändå känns som att det kan ske i år. Därefter, på längre sikt är det en ekonomisk frihet. Att känna att jag har råd att bo där jag vill och jobba så mycket jag vill, med något som känns givande. Att skriva böcker har varit en dröm sen barndomen, så exempelvis att kunna vara tjänstledig ett år för att kunna skriva mer intensivt är en tanke. Som du märker är det lite flexibelt än så länge, inget mål är än hugget i sten.

För 15-20 år sen kunde man ju spara ihop till en kontantinsats på ett sparkonto på ett par år. Men nu kan det kanske handla om 5-10 års sparande för att få ihop till 15% av köpeskillingen av en lägenhet i Stockholm. Är fortfarande sparkonto att föredra eller blir sparandet så långsiktigt att man bör ta risk på aktiemarknaden även till kontantinsatsen?

Jag har själv valt att ha sparande till kontantinsats på sparkonto (med så hög ränta som möjligt), då det är tänkt på närmre sikt. Hade jag börjat om med andra förutsättningar, t.ex. att köpet skulle ske om tio år, hade jag investerat. Enkelt räknat hade jag kört denna tumregel; 10% aktieexponering per antal år man kan avvara pengarna. Så ska köpet vara om 6 år, 60% aktier och resten räntesparande t.ex. Detta är dock utifrån nuvarande ränteläge, när sparkontot inte ger mycket alls.

Du jobbar som verksamhetschef på ung privatekonomi. Vad är det och vad gör ni?

Vi är ett oberoende projekt vars mål är att vi inte ska behöva finnas. Den dag man lär sig det man behöver om privatekonomi och sparande i skolan, oavsett lärare och inriktning, behövs vi inte längre. Tills dess så har vi föreläsare från Kiruna till Kristianstad, som besöker skolorna i landet med en grundföreläsning och svarar på ungdomarnas frågor. Det vi tar upp i föreläsningen är lån, sparande, aktier, fonder och pension. Utöver föreläsningen så erbjuds alla elever vi möter vår lärobok, Få råd med dina drömmar. Den boken finns även om e-bok att läsa gratis på hemsidan. Varje måndag släpper vi ett nyhetsquiz med fokus på ekonomi och samhälle, som skickas ut till lärare i lärarnätet. Även det går att göra på vår hemsida, http://www.ungprivatekonomi.se
Först föreläste jag i projektet, men nu är mina uppgifter lite annorlunda. Styrelsearbete, ekonomi, som talesperson, personalansvar och annat spännande.

Hur är intresset för privatekonomi där ute bland ungdomarna?

Större än vad jag trodde innan jag började föreläsa! Man får oftast frågor, och någon brukar stanna kvar efter föreläsningen med funderingar. Vi har lite statistik från utvärderingarna. Hur intresserad man var innan föreläsningen, på en skala 1-5, är väldigt jämnt. Tanken är att väcka intresset under den timme vi är där! 14% svarar att de redan sparar i aktier eller fonder, medan 61% känner att de skulle kunna komma igång efter att vi besökt dem.

Mycket frågor kommer kring sms-lån och Kronofogden. Vad som gäller, hur det funkar egentligen. Skillnaden mellan aktier och aktiefonder upplever en del som förvirrande, så att tydligt förklara olika sparformer är något man kan lägga en del vikt vid. Jag upplever att fler killar ställer frågor under föreläsningen, medan fler tjejer stannar kvar och pratar efteråt. Vad det beror på vet jag inte säkert, men jag upplever att tjejerna jag pratar med är rädda att verka "dumma" inför klassen, och därför hellre pratar på tu man hand. 

Störst skillnad i intresset märker man utifrån hur engagerade lärarna är, oavsett var skolan ligger. En del lärare har gått igenom en del och väckt ett intresse hos eleverna innan vi kommer, och då blir frågorna lite mer avancerade. En engagerad lärare gör otroligt mycket, det tycker nog alla som gått i skola. När någon är intresserad så lyser det igenom, därför är det så roligt att de som jobbar hos oss alla har ett stort intresse för sparande. 

Man pratar ju ofta om att "förstå vad man köper" och "gör din egen analys". Tycker du dessa råd är vettiga även till unga nybörjare eller kan det riskera att vilseleda en tonåring med nytt intresse för aktier att hen kan analysera bolagen bättre än marknaden och slå index? Borde fler unga nöja sig med indexfonder?

Jag tycker det är vettiga råd, men det räcker inte med att säga de orden. Man får förtydliga vad det innebär. "Förstå vad man köper" innebär inte att jag ska veta vad H&M gör och det räcker, utan det kan snarare vara att sätta sig in i bolagets resultat, ägarstruktur och framtid. Om man är intresserad och VILL lägga tid tycker jag absolut man kan försöka slå index. Jag har dock ett par men.
1: Klassiker, men viktigt. Investera inte mer pengar än du har råd att förlora. Lägg inte alla pengar på börsen, utan en buffert bör vara prio ett för många unga. Om man precis flyttat hemifrån får man tänka på de kostnader som skulle kunna komma utan förvarning.

2: Om man inte är intresserad och vill lägga mycket tid så måste man inte göra det. Indexfonder kan vara ett fullgott alternativ om man vill lägga mindre tid och engagemang. 

Jag har förstått att du är en flitig poddlyssnare. Vilka är dina 3 favoriter inom området ekonomi som du aldrig missar?

Bara tre är svårt, då jag prenumererar på över 30 ekonomipoddar... Dessa tre har lite olika inriktning i alla fall.
1. Ekonomiekot. Korta sammanfattningar av ekonominyheterna helt enkelt. Lyssnar morgon och kväll, när jag borstar tänderna oftast. Tidseffektivt och praktiskt.
2. Kapitalet. Spännande reportage som går in i olika, ibland lite udda ämnen. Till exempel reala kalkylräntor på el-infrastruktur, det pratar inte många andra om. 
3. Outsiders, med Anna Svahn och Micke Syding. Avsnitt på ca 20 minuter om allt från råvarupriser till centralbanker.

Sedan lyssnar jag en del på humor/satirpoddar, för att bryta av. 

Hur ser du på att det pratas mycket om att det är viktigt att komma igång med sparande så tidigt. Att tiden och avkastningen är det viktigaste för ränta på ränta? Kan det inte finnas en poäng med att resa och festa upp lönen från sommarjobbet? För ärligt talat de där 10.000 kronorna man sparar när man är 18 år kommer kanske inte göra någon större skillnad ens med ränta på ränta jämfört med att ha en ordentligt månadssparande när man är 30 år och har fast jobb?

Jag kanske har en lite annorlunda syn på det än andra jämnåriga, jag ser det som att det är NU jag kan fokusera på sparande. Småbarnsföräldrar har annat fokus t.ex, så man kan passa på när man är ensam med lägre kostnader. Sen var jag en "tråkig" 18-åring som inte ens drack alkohol förrän efter gymnasiet, där är många på ett helt annat sätt. Och med tanke på hur bostadspriserna i städerna ser ut är det en stor fördel att börja tidigt. Jag flyttade till Stockholm 2017 utan släkt här, kan säga att det inte var lätt med boende. Att komma igång tidigt handlar heller inte bara om att få en stor summa direkt, utan mycket om att få in sparbeteendet och finna sin strategi. Sedan måste man inte vara religiös med sparandet och känna att man späker sig. Jag säger bara att man kan ha kul som ung utan använda upp hela sommarjobbslönen kanske! I slutändan är det upp till en själv, vad prioriterar jag? Är det konsumtion idag, eller frihet imorgon? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.