Analys
2 Dec, 2018

Veckobrev v49

Äntligen en plusvecka på de flesta börser. Wall Street aktörerna fattade taktpinnen i onsdags efter uttalanden från en Fed-ledamot som kunde tolkas som att räntehöjningarna i USA kan få ett snabbare slut än marknaden räknat med. Det är också en läxa för blankarna att det inte är en ”one way bet” med stigande räntor och fallande vinster.

Ännu ett bud. Veckans bud av EQT på fastighetsbolaget Stendörren (bevakat av TradeVenue) visar att riskkapitalbolagen fortsätter att köpa bolag på Stockholmsbörsen och att det kan ske i alla sektorer. Det är naturligtvis ett gott tecken för börsen som helhet även om P/E-bolagen är extremt försiktiga i sina bud och det inte blir några stora vinster för existerande aktieägare i förhållande till börskurserna. I och med att det inte finns de berömda synergivinsterna att räkna hem för ett bolag som EQT, som det finns när ett konkurrerande bolag köper ett annat blir prissättningen också därefter. Även om en del stora delägare i Stendörren tackat ja verkar detta dock kunna bli en långdragen affär då Länsförsäkringars Fastighetsfond ökat sin ägarandel efter budet så att de kan blockera. EQT verkar inte heller ha så bråttom, om man försöker tolka deras uttalanden. I vår senaste analys av Stendörren pekade vi på den stora andelen byggrätter i Stendörrens portfölj som den stora värdedrivaren i aktien. Det verkar också vara det som ligger bakom EQTs intresse för bolaget; att på det här sättet få tillgång till flera av de mest intressanta områdena för uppförande av logistikbyggnader i Stockholmsområdet. Är Catena med sin inriktning på logistikfastigheter och som också har många byggrätter med intressanta lägen i sin balansräkning nästa måltavla?

En success och ett failure. Jag skrev i förra veckan om Leif GW Persson och hans aktieinvesteringar som följs av många. S2Medical – med sina unika plåster – som noterades i veckan blev också den succé som han (men även undertecknad) förutsett med en kurs som i fredags hade dubblerats. För dom som fick tilldelning i emissionen är det naturligtvis bingo men kanske ännu viktigare är att riskviljan inför nya IPOs därmed förbättras – för utdelningen av att vara med i höstens IPOs har som bekant inte varit någonting att skriva hem om. Sämre gick det dock för veckans andra IPO – AlzeCure (även den med Leif GW som dragplåster) som slutade med en nedgång i förhållande till emissionskursen om ca 20%. Även om antalet bolag både stora och små som gått bet på att komma fram till något inom alzheimerforskning är många, trodde undertecknad ändå att kursen skulle utvecklas bättre vid notering med tanke på det intressanta spår man är verksam inom. Nedgången är speciellt anmärkningsvärd med hänsyn till att erbjudandet var kraftigt övertecknad och de flesta fick sin teckning nedskuren, vilket kanske visar att en överteckning i sig inte säger så mycket. Det är nog snarare kvaliteten hos tecknarna och deras möjlighet och intresse att efter noteringen stötta kursen som är viktigt.          

Fler emissioner före jul. Med tre veckor till jul verkar strömmen av mindre företag som vill ha pengar och en notering inte avta. Bland de större i denna grupp ingår Q-linea, med ett börsvärde i storleksordningen 1,5 - 1,7 miljarder SEK, baserat på emissionskursen. Q-lineas känslighetstest vad avser antibiotika framstår för en amatör som undertecknad som mycket intressant och fyller utan tvivel viktiga behov. Men har Stockholmsbörsen verkligen utvecklats till en sådan bioteknikbörs - att den kan förse ett bolag som Q-linea, med ca 600 MSEK, som i år har en ”burnrate” på mer än 100 MSEK och först om fyra år enligt prognosen (om nu allting för ovanlighetens skull går som förväntat) ska ha ett positivt kassaflöde? Visst den amerikanska konkurrenten är betydligt högre värderad och det är flera ur gruppen ”smart money” som är med i emissionen men ändå…. Den andra större nykomlingen denna vecka Jetpack - Nordens ledande aktör av tidskritiska expressleveranser -  är i många avseenden Q-lineas motsats med en svagt stigande omsättning kring 800 MSEK och en stabil rörelsemarginal kring 9%. Samtidigt som det är ett så mycket enklare bolag att analysera och ha en åsikt om än ett life science bolag är kurspotentialen naturligtvis också så mycket mindre. Hur som helst förefaller en EV/EBIT kring 10x på årets vinst för ett marknadsledande och kassagenererande bolag, med möjlighet att bli ett högutdelande bolag som en ganska attraktiv lågriskinvestering. Det som ändå gör att jag inte tror att man behöver slänga sig in i emissionen (sista dag på måndag) är att ägaren riskkapitalbolaget Polaris meddelat att förutom nyemissionen på ca 250 MSEK - de också är beredda att sälja upp till 70% av sitt innehav. Så länge det överhänget inte är satt är det nog ingen större brådska att vare sig teckna eller köpa.

Inte bara Fintech. De flesta känner till Fintech dvs bolag som kombinerar finansiella tjänster med olika typer av mjukvaruteknik. Ett annat mindre känt begrepp (i alla fall i Sverige) är Martech dvs hur man kopplar samman teknikens fördelar för att lösa marknadsförarens problem. Internet, mobiltelefoner och sociala medier har som bekant ändrat konsumenternas köpbeteende och skapat enorma datamängder som kan analyseras och användas i marknadsföringen. Marknaden bedöms globalt vara värd 125 miljarder USD och växa med 30%. I USA är det inte bara bjässar som Google och Amazon som byggt upp avancerade plattformar inom området utan många fler som känt sig kallade. Under 2018 har flera uppmärksammade förvärv gjorts till extremt höga multiplar. Adobe köpte t ex i september i år Marketo, som erbjuder B2B-marknadsföringsapplikationer med en omsättning på drygt 300 miljoner USD. Då var man beredd att betala femton gånger omsättningen. Prislappar på företag som i alla fall inte undertecknad sett sedan IT-yrans dagar i början på 2000-talet. I Skandinavien finns mig veterligen två noterade bolag dels danska Agillic och svensknorska TargetEveryOne (bevakat av TradeVenue). Agillic är ett företag som erbjuder en drag-and drop lösning till sina kunder för effektivare marknadsföring och har en uppskattad omsättning i år på ca 50 miljoner DKK och växer mycket snabbt men med förlust om än minskande. Trots en drygt 20% nedgång värderas bolaget till 260 miljoner DKK, dvs ett P/s-tal på över 5x. TargetEveryOne, som hjälper företag att bygga kundrelationer med hjälp av en mobil molntjänst för marknadsföring har historiskt inte varit en succé - vare sig omsättningsmässigt eller finansiellt. En ny VD, som kommer från kundsidan och en ny egenutvecklad mjukvaruplattform Spectrum (som lanseras nu i december) öppnar för en helt ny prissättningsmodell kan bli det som innebär att det vänder för TargetEveryOne. Försäljningen kommer i år att krympa ihop till under 25 MSEK efter avyttring av icke relaterad verksamhet men med 3 000 kunder i nästan 100 länder och med upp till 10 gånger högre priser på den nya produkten än tidigare kan den snabbt stiga. Trots ansträngda finanser verkar börsvärdet på under 100 MSEK inte reflektera vad en vändning skulle kunna innebära.

Att det finns börsmånader som historiskt gett bättre eller sämre avkastning finns det mycket statistik på. December hör som bekant till de bättre men framförallt kanske väl så viktigt är det den månad som innebär att solljuset börjar komma tillbaka – för det behöver vi. Välkommen till en ny och spännande vecka !!!

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.