4 Dec, 2018

Planen för 2019 börjar ta form

Planen för 2019 har börjat ta form. Bakgrunden är följande: 
När jag slutade jobba för ett år sen la vi upp en detaljplan för det första året. Förutsättningarna då var att vi fortfarande betalade hälften av alla löpande kostnader från våra separata konton och hade olika inloggningar till Avanza. Jag hade lite större portfölj än min fru och pengar från slutlön på sparkonto för att klara min del av 2018 års kostnader. Medan hon via lön hela 2018 skulle kunna fortsätta månadsspara i aktiefonder för att komma närmare i portföljstorlek. Vid årsskiftet 2018/2019 tänkte vi då att min fru eventuellt skulle sluta jobba och att vi då gemensamt skulle börja leva på det kapital vi arbetat ihop.

Under sommaren 2018 slog vi ihop våra ekonomier fullt ut det vill säga även i det dagliga arbetet med att betala räkningar. Det gjorde att jag inte hade samma behov av pengar på sparkonto eller plocka ut utdelningar, eftersom vi betalade även min halva av räkningarna med min frus lön. Det har gjort att hennes månadssparande har minskat men samtidigt att vi vågat återinvestera utdelningarna vi fått. Samtidig har intäkterna i min enskilda firma varit ren bonus då det inte var något vi vågade räkna med innan året. Dessa pengar har kunnat gå direkt till aktieköp när jag gjort uttag, men jag har även gjort lite onödigt stora avsättningar till skattekontot som en säkerhet.

Nu kommer inte min fru sluta jobba vid årsskiftet som vi hade tagit höjd för i de första uträkningarna för ett år sen. Däremot kommer hon gå ner i tid både genom att jobba mindre löpande och perioder av tjänstledighet under 2019. Totalt kommer det preliminärt handla om motsvarande runt 50% arbete räknat på helåret. Dessa 50% kommer räcka för att täcka våra löpande kostnader men inte till något sparande. Jag har en del jobb klart med min firma till början av nästa år och dessa pengar kommer vi spara för att eventuellt kunna byta bil runt 2020 samt att det kommer gå lite mer pengar under hösten då vi tittar på långresa. Vi behöver också gå in med lite kontanter över årsskiftet 2019/2020 om min fru slutar jobba helt då, bloggen kastas ut från TradeVenue och jag inte säljer en enda bok etc.

Sammanfattningsvis så har det sett ut ungefär såhär de senaste åren:
2017 - Månadssparande i aktier/fonder från två löner (totalt runt 500 000 kr) återinvestering av all aktieutdelning.
2018 - Månadssparande i aktier/fonder från en lön och extrajobb (totalt runt 200 000 kr) återinvestering av all aktieutdelning.
2019 (plan) - ​Inget månadssparande men återinvestering av all aktieutdelning ca 180 000 kr. Vi låter även bli att ta ut de 160 000 kr som vi skulle kunna göra från fonderna enligt 4% regeln.

Långsiktigt är planen fortfarande att ta ut utdelningen från år 1 och leva på dessa pengar år 2. För att ha ett års framförhållning och få förvarning om utdelningarna skulle sänkas. Man skulle därför kunna argumentera för att vi borde plocka ut utdelningarna för 2019 och sätta på sparkonto eftersom vi inte vet hur intäkterna ser ut 2020. Men det kostar pengar på sikt att ha pengar liggande och skräpa utan avkastning också. Att vi båda ska tjäna 0 kr 2020 känns osannolikt, så vi hoppas och tror att vi hinner komma i fas för att börja buffra utdelning när den dagen är här.

Det känns rätt sjukt att börja titta på 2020 redan och inse att även 2019 klarar sig helt utan uttag från portföljerna. Det hade jag inte vågat tro när jag lämnade in avskedsansökan efter sommarsemestern 2017. Men samtidigt tar vi varje år steg som för oss närmare den dagen då vi kommer börja leva på kapitalet.

Jag återkommer med vilka aktier som ska prioriteras för återinvesteringen på 180 000 kr.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.