6 Dec, 2018

PPM-pengar på väg in

I dagarna laddas vår allmänna pension med nya pengar både till kontot för inkomstpension och premiepension. Jag tänkte att vi börjar med en kort sammanfattning om hur det funkar.

Alla insättningar som sker nu i dagarna baseras på lönen för 2017. Eftersom deklaration och godkännande behöver bli klar innan årslönen och därmed storleken på insättningen på kontot kan slås fast. 

Den allmänna pensionen består av två delar, inkomstpension och premiepension. 16% av din pensionsgrundade inkomst (som är 93% av lönen men skit i det om det blir rörigt) sätts av till inkomstpension och 2,5% sätts av till premiepension, detta upp till en lön på strax över 40 000 kr i månaden. Det betyder att den som tjänar 45 000 kr i månaden och den som tjänar 65 000 kr i månaden får samma avsättning i kronor till den allmänna pensionen. För att kompensera att man inte får någon extra avsättning till allmän pension på lön över brytpunkten så får man normalt sett högre avsättning i procent till tjänstepension på högre delen av lönen.

Detta betyder att det mesta du kan få avsatt till inkomstpensionen för det du jobbade 2017 är 73 850 kr. Egentligen får du inte dessa pengar insatt på något konto utan de pengar som betalas in idag går till dagens pensionärer. Det du får är mer en pensionsrätt som ger dig ett värde i din kommande pension, som då kommer betalas av de som jobbar den dagen då du är pensionär. Värdet räknas här upp i takt med den svenska ekonomins tillväxt vilket i år är 3,1%. För mig som har runt en miljon här så betyder det en uppräkning på runt 30 000 kr plus nya rätter på 73 850 kr (eftersom jag under 2017 hade en lön tillräckligt stor för att ge max avsättning). Dvs pensionsrätternas värde ökar med över 100 000 kr under året.

För premiepensionens 2,5% är maximal avsättning 11 539 kr. Här sätts pengarna verkligen in på ditt konto och kommer in i början av nästa vecka. Det är här du själv kan välja fonder för hur pengarna ska investeras. Vill du ändra din fördelning måste du göra det snarast för att pengarna i nästa vecka ska komma in direkt i rätt fonder. Här finns det ingen uppräkning, utan värdeförändringen är helt beroende på hur de fonder pengarna placeras i utvecklas. Jag måste erkänna att jag inte lagt så mycket fokus på dessa fonder, då 11 000 kr per år motsvarat under 5% av mitt totala sparande och fondförmögenheten på 220 000 också motsvarat ungefär motsvarande andel av min privata portfölj. En gång i tiden hade jag PPM portföljen synlig på min vanliga inloggning hos Avanza, men nu när det ligger på eget ställe så blir det inte av att fundera så mycket på det.

Basen är indexfonder precis som i min vanliga fondportfölj men jag har även lyxat till det med en småbolagsfond som normalt sett är ganska dyr men tack vare rabatten i PPM blir betydligt billigare. Såhär ser min portfölj ut:

Nu är alltså 11 539 nya friska kronor på väg in som kommer fördelas ut i fonderna ovan.

Värt att notera är att lite extrajobb för oss som egentligen slutat jobba är väldigt gynnat i detta system. Eftersom man ligger under maxgränsen får man verkligen full avsättning i procent upp till sista tjänade kronan. Samtidigt är skatten i procent låg på låga löner. Tjänar man till exempel 100 000 kr om året kan avsättningen till pension vara ungefär lika stor som skatten. Då ska vi dock komma ihåg att det innan bruttolönen dras sociala avgifter, så helt skattefritt blir inte jobbet. Dessutom ska ju pensionspengarna skattas den dagen de tas ut.

Vilka fonder har ni i er PPM-portfölj?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.