7 Dec, 2018

Fredagsintervju - Med Ola från Kvalitetsaktiepodden

Jag kommer ihåg det som igår. Hösten 2017 och det hade plötsligt dykt upp en ny podd bland de svenska aktiepoddarna. Kvalitetsaktiepodden hette den och jag tyckte genast mycket om den. Den skiljde sig ganska markant från de andra poddarna som fanns tyckte jag. Då jag hade turen att upptäcka den tidigt tror jag även jag lyckades bidra lite till dess spridning i början. Numera står de starkt på egna ben och ett nytt avsnitt kommer varannan vecka.

I den här veckans fredagsintervju får vi träffa Ola som är ankaret i podden och den med längst erfarenhet av professionell aktieförvaltning av de två. Han har lyckats skapa en fantastik avkastning de enaste 14 åren. Så ta chansen att lära er av ett proffs om ni vill slippa leva på 4% uttag om året som mig.

Då Ola precis som mig vill hålla lite låg profil blir det ingen bild eller efternamn denna gång. Podden hittar ni där poddar finns eller på deras hemsida  https://www.kvalitetsaktiepodden.se/.  Nu kör vi!

Berätta lite om dig själv.

Jag är 42 år och bor med min familj utanför Linköping. Både jag och Claes läste Civilingenjör Industriell Ekonomi på universitetet, och det var där vi lärde känna varandra. Jag har, via bolag, förvaltat en aktieportfölj sedan 2004 och det gör jag fortfarande. Portföljen innehåller både noterade och onoterade bolag. Jag älskar mitt jobb.

Hur länge hade du hållit på med aktier när du 2004 tog steget att gå över till aktierna på heltid?

Jag tror jag tog mina första stapplande steg 1998. Då gjorde jag som de flesta andra, investerade inte utan spekulerade. Det var Framfab, Icon, Information Highway och allt vad det hette. Räknade inte alls på bolagen utan såg bara att det gick att tjäna snabba pengar. Allt IT-relaterat rusade. Tror jag började med ca 10 000 kr som snabbt blev 100 000 kr. Sen kom kraschen och man var tillbaka på ruta ett igen. Som tur var köpte jag en resa till USA och en TV, för lite av vinsterna, innan raset började.

Under lågkonjunkturen i början på 2000-talet funderade jag mycket på om det inte fanns ”ett rätt sätt” att investera på. Där någon gång började jag läsa om Warren Buffett och sedan dess har jag varit aktiv värdeinvesterare.

Hur har den årliga genomsnittsavkastningen sett ut sen 2004? Hur klarade du dig genom finanskrisen?

Jag har en genomsnittlig årsavkastning på drygt 30% sedan 2004. Ett minusår har det blivit, 2008, då tappade portföljen ca 18%. Bästa året är 2009 med en avkastning på ca 100%. Så finanskrisen gick bra, men det var mentalt jobbigt. Rubrikerna var nattsvarta.

Jag har förstått att du och Claes jobbar ihop med investeringarna som anställda i ert eget bolag. Hur ser det upplägget ut?

Det är ett eget bolag som jag och min far startade i början på 2000-talet. Vi startade från 0 och har successivt byggt upp kapitalet i bolaget. Först genom både konsulting och kapitalförvaltning. Nu bara kapitalförvaltning. Vi har inte tagit in något externt kapital. Bolaget ägs av min familj och numera även av Claes.

Vad är egentligen en kvalitetsaktie och är det bara den typen av bolag du investerar i? Eller kan du även köpa ett sämre bolag till rätt pris?

En kvalitetsaktie, eller egentligen ett kvalitetsbolag, är för mig ett lönsamt bolag med fin historik, lett av människor du litar på.

När det gäller börsinvesteringar så vill jag bara ha den typen av bolag i portföljen. Bolagets vinst har alltid varit centralt för mig. Bolaget måste visa vinst, annars är det inte intressant, oavsett hur billig aktien är.

Hur mycket tid lägger du ner på börsen varje vecka? Vad består detta arbete av? Du behöver ju inte följa graferna i realtid som många traders antar jag?

Jag jobbar heltid med investeringar, både noterat och onoterat. Jag försöker hålla mig till 40 timmars arbetsvecka, men mentalt lägger man ju mer tid än så. Det är dock väldigt viktigt med variation i livet.

Arbetet går ju väldigt mycket ut på bolagsanalys. Man läser på om bolagen, man träffar bolagen, man räknar på bolagen och sist men inte minst, man lever med bolagen.

Själva handeln är en ganska liten del av min tid och jag försöker spendera så lite tid som möjligt framför börsskärmen. Men ska man köpa eller sälja något så hamnar man ju där.

Hur många bolag äger du åt gången och hur länge behåller du bolagen i genomsnitt?

Börsportföljen brukar innehålla ca 7-10 aktier. Jag vet faktiskt inte exakt hur länge jag brukar hålla aktierna i snitt. Så länge bolaget levererar som jag trott/hoppats på och aktien inte blir för högt värderad behåller jag. Om bolaget underpresterar och/eller jag tappar förtroendet för bolaget så säljer jag.

Ni har ju presenterat en buy & hold-portfölj i podden. Men för de som missat den kan du ge tips på 3 kvalitetsbolag som du rekommenderar på lång sikt.

Jag tycker vår buy & hold-portfölj innehåller bra exempel på kvalitetsbolag som jag tror kan prestera bra över tid. Ibland händer det att ett kvalitetsbolag blir något annat men det brukar ske relativt sällan. Ett bra bolag förblir ofta ett bra bolag. Se aktuell portfölj här.

Inom kort ska vi presentera en ny buy & hold-portfölj. Stay tuned.

Vilket är ditt livs bästa respektive sämsta aktieaffär?

Svårt att svara på. Jag ser portföljen som en helhet och har inte detaljkoll på hur enskilda aktier har presterat. Men ett bolag som definitivt bidragit positivt till utvecklingen är BTS Group.

Dåliga investeringar gör man då och då, det är ofrånkomligt. Det gäller bara att så fort som möjligt identifiera de dåliga investeringarna och flytta pengarna till något bra istället. De sämsta affärerna gjorde jag definitivt under IT-yran, innan jag blev värdeinvesterare…

Jag tackar Ola för att han ställde upp och kommer med intresse följa den uppdaterade långsiktiga portföljen som kommer i nästa avsnitt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.