11 Dec, 2018

Cloetta

 

 

 

Cloetta grundades av de tre schweiziska bröderna Bernhard, Christoph och Nutin som etablerade Cloetta 1862 i Köpenhamn. Namnet Cloetta kom från brödernas efternamn. Bolaget har inte bara en historik med tillverkning av sötsaker utan tillverkade under första världskriget äpplemos eftersom kriget stoppade råvaruimport. År 1873 etablerade sig bröderna Cloetta i Malmö och därmed blev först med fabriksmässig tillverkning av choklad i Sverige.

 

Cloetta ägdes av familjen fram till år 1917 då familjen Svanfelt huvudägare i Svensk Chokladfabriks AB förvärvade bolaget. År 1921 började lanserade bolaget Five o'clock kex-choklad, en chokladkaka bestående av rån med chokladfyllning doppad i mjölkchoklad, som 1938 fick det nya och välkända namnet Kexchoklad. "Go & Glad Kexchoklad" föddes under 1990-talet när man gjorde en satsning att synas runt om i Sverige med olika event.

 

Varumärken

 

Cloetta har starka varumärken som Läkerol, Malaco, Ahlgrens bilar, Kexchoklad, Polly, Center, Juleskum, Plopp, Sportlunch och Nutisal.

 

Konfektyrbolaget har sina huvudmarknader i Norden, Holland och Italien men säljer sina produkter i drygt 50 länder. Cloetta har anställda i 11 länder och lika många fabriker som är fördelade i 5 olika länder. I Sverige uppgår antalet medarbetare till ca 550, som är placerade på kontoret i Malmö eller i fabrikerna i Ljungsbro och Helsingborg.

 

Fakta

 

VD Henri de Sauvage Nolting

Ordförande Lilian Fossum

Bransch Sällanköpsvaror

Börsvärde 7,3 MDSEK

Antal aktier 282,9 milj

Aktiekurs 25,34 kr

Antal ägare hos Avanza 14.089 st

Direktavkastning 5,94 %

P/E-tal 22,94

 

Cloetta i juletid

 

Skumjultomtar har funnits i Cloettas sortiment sedan 1934 men det var först under 60-talet tomtarna började likna dagens produkt. Cloetta tillverkar årligen cirka 194 miljoner tomtar vilket motsvarar 1200 ton och det är mellan maj och december tillverkningen sker. Populärast är Juleskum i Sverige men säljs även med framgång i både Norge och Danmark. Produkten säljs inte bara i påsar av olika storlekar utan också i burk, styckvis och i lösvikt.

 

Läs mer om Cloetta

Cloetta har äckligt godis

Cloettachefer anhållna

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.