13 Dec, 2018

Dagarna som världens största företag är räknade!

Grafik från Visual Capitalist

 

Tycker ni att rubriken låter provocerande? Titta i så fall en titt på ovanstående  bild. De företag som var störst i USA för 100 respektive 50 år sedan har idag förpassats ut i periferin. Det beror inte på att de är dåliga företag eller på att de gjort något fel i sin verksamhet egentligen. Det beror på att människor och världen förändras och endast det företag som kan anpassa sig till dessa förändringar kommer överleva i sin marknadsposition. Och ja, jag ska hålla med om att det mycket väl kan vara så att Apple kommer överleva och behålla sin starka ställning men helt klart kommer inte alla av nutidens största företag att göra det. Det kommer gå att sortera bort merparten av dem och jag tror personligen inte att Apple kommer vara undantaget som bekräftar regeln.

Vi kan se på Nokia, de var giganter inom mobiltelefoner när ett litet ”skitföretag” startade något så fånigt som en Iphone. Minns ni hur Steve Ballmer (VD på Microsoft) skrattade åt dem? Resten är, som det heter, historia. Samma med GE, det var ett av världens största företag med verksamhet i mer eller mindre alla branscher och i alla delar av världen. Klart som sjutton de ska fortsätta dominera tyckte man då. Men se på dem nu. Det kommer alltid komma någon som är mer hungrig och det kommer alltid komma en ny trend som alla vill ha.

Helt klart är det så att världen förändras och den som inte inser det kommer bli ifrånsprungen. Det gäller såväl företagen som oss investerare. Så mitt råd är att ha med bilden på dessa giganter till företag i era tankar när ni analyserar era investeringar.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.