13 Dec, 2018

Aktieköp 2019

I slutet av förra veckan gjorde jag årets sista aktieköp för vår del. Det var lite småskvättar i Investor, Kindred och Klövern pref. Så antalet aktier som syns i tabellen i sammanställningen här är uppdaterad och så som det kommer se ut när 2018 blir 2019. 

Jag räknar försiktigt och tror på en utdelning på 170 000 kr nästa år, vilket jag kommer få anledning att återkomma till under första kvartalet nästa år när förslag på utdelningarna publiceras. Utöver aktierna har vi fonder till ett värde av cirka 4 miljoner vilket enligt 4% regeln skulle kunna ge oss runt 160 000 kr om året. Men det är än så länge mer en teoretisk siffra då vi inte ska sälja några fonder under 2019. Hela utdelningen dvs preliminärt 170 000 kr kommer återinvesteras i nya aktier.

De löpande kostnaderna under 2019 kommer vi ta från min frus lön, hon kommer gå ner i tid rätt rejält men hennes lön räcker ändå till oss båda att leva på. Däremot inget sparande från hennes lön nu när hon går ner i tid.

Efter att ha gått igenom planerna i min enskilda firma så räknar jag med 200 000 i överskott där (vilket jag är nöjd med då jag planerar att jobba motsvarande 10% av en heltid och bara med roliga saker), vilket enligt min preliminära skattedeklaration som jag gjorde i helgen skulle innebära 80 000 i skatt och 120 000 kr till mig. Av dessa 120 000 kommer jag spara större delen på sparkonto inför 2020 om vi då helt skulle slutat jobba båda två men 50 000 kr kommer gå till aktieköp. Så tillsammans med utdelningen räknar jag med att vi kan köpa aktier för 220 000 kr under 2019 samt låta fonderna ligga orörda (alltså motsvarande ytterligare 160 000 i återinvestering om fonderna varit en aktieportfölj med 4% direktavkastning). Helt ok för två personer där en jobbar halvtid och en jobbar 10% tycker jag.

Jag har nu roat mig lite med att titta på ungefär vad 220 000 kr i aktieköp kan tänkas räcka till. Som alla förstår beror det ju på kursena vid köptillfället men jag vill få en bild av var vi kan ligga i antalet aktier om ett år. Jag har jobbat så under flera år med ett mål i antal aktier när året är slut, vilket minskar risken för spontana beslut eller för stor fixering vid aktuellt värde.

Det jag landat i som bas är 150 Investor, 150 Industrivärden, 50 Sampo och 100 Kindred vilket bör kosta runt 120 000 kr. Utöver det vill jag ha 20 000 kr till spontana köp när något känns extra billigt/intressant, lite kul måste man ju få ha. Jag räknar inte med att sälja några aktier (vilket jag inte gjort på flera år fram till i år då jag sålt av SCA och Cloetta som båda stod för liten del av portföljen och var aktier som jag inte var sugen att öka i). Återstående 80 000 kr planerar jag att fördela på Klövern Pref, Akelius Pref och Volati pref bara de håller sig på rätt sida 6% direktavkastning vilket är mitt krav för att fylla på. Tycker jag kämpat på i flera år med preffarna men det tar sig dåligt räknat i procent av totala portföljen. Preffarna är trots allt en fin bas om man ska leva på portföljens kassaflöde.

Enda luckan i planen ovan är skatten i kapitalförsäkringarna som ska betalas löpande under året. Första kvartalet klarar sig tack vare lite pengar som jag medvetet sparat på kontot, utdelningen från JNJ som jag fick idag och utdelningen i Klövern pref som kommer direkt efter årsskiftet. Men för övriga tre kvartal för vi hoppas att utdelningarna höjs lite mer än min försiktiga prognos så det räcker både till aktieköp och skatt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.