Analys
27 Dec, 2018

Veckobrev v52

Trots en viss återhämtning i New York i skrivande stund på Annandagen har juldagarna sammantaget inte varit någon skojig period för världens aktieägare och S&P 500 är nu ner ca 20% sedan toppen i början på oktober (hur avlägset det känns!!) och efter måndagens ras i New York lär Stockholmsbörsen - om inte något osannolikt inträffar - gå ner kraftigt i morgon torsdag då börsen åter öppnar. De vanligaste prognoserna för den svenska börsen vid årets början om en 10% uppgång lär resultera i ett facit om kanske -10%. När aktiemarknader går ned på det här sättet - är i alla fall min erfarenhet – att det är läge att fokusera på vad som kan hända i positiv riktning i stället för att gräva ned sig i världens alla nuvarande problem från Kina, Brexit, kommande lågkonjunktur i USA och Europa till Trump. Det finns det tillräckligt med folk som redan gör och som börserna kanske redan till fullo diskonterat.

Räntorna (I). Prognoserna om fortsatta räntehöjningar från Centralbankernas sida kommer att visa sig behöva skruvas ned betydligt eller ändra riktning samtidigt som långräntorna i spåren av börsnedgångarna redan har fallit och lär falla ytterligare. Risken för att konjunkturen stryps av stigande räntor bortfaller därmed och kapitalet kommer på sikt åter att flöda in i aktiemarknaderna.

Ekonomisk stimulans (II). Räntenedgångar och oljeprisfall (oljan har nu gått ned 37% från sin toppnivå !!!) kan ge ny stimulans till världsekonomin. Även om ett sjunkande oljepris bara är en omfördelning av kostnader och intäkter mellan företag och länder har historien ändå visat sig att de flesta företag och länder gynnas kraftfullt av lägre priser. Den av alla förutsedda ekonomiska nedgången kanske inte alls behöver bli speciellt långvarig eller speciellt djup!!

President Trump (III). Så länge som den amerikanska aktiemarknaden gick upp tog president Trump som bekant åt sig äran för utvecklingen. Det må vara hur som helst med den saken men vi har utan tvivel att göra med en president som påverkas mycket av aktiemarknadens utveckling och som kanske t o m mäter sig med hur den utvecklas. Den nuvarande nedgången måste i så fall vara extremt bekymmersam för honom och kunna utlösa förändringar i politiken. Inte för att en amerikansk president långsiktigt kanske påverkar kursutvecklingen så mycket men kortsiktigt skulle naturligtvis t ex en mindre aggressiv inställning i handelskonflikten med Kina ha en klart positiv påverkan på världens aktiemarknader.

Uppköp (IIII). Redan i december började uppköpsaktiviteten på den svenska aktiemarknaden tillta och skulle inte kursutvecklingen snart vända borde det finnas många riskkapitalbolag, institutioner och konkurrerande bolag som känner sig kallade att använda sin stora likviditet. Dessutom finns det ett stort antal familjekontrollerade börsbolag där det sedan länge kan ifrågasättas om fördelarna med att vara noterad överväger nackdelarna och där nu det dyker upp en möjlighet att på ett någorlunda ”billigt” sätt ta ut bolaget från börsen.

Plunge Protection Team (IIIII).  I och med att aktiemarknaderna blivit en allt viktigare del av samhällsekonomin i de flesta länder och påverkar allt från konsumentförtroende till pensioner har också myndigheternas beroende av att dessa inte kollapsar blivit allt större. På vissa marknader såsom Japan och Hong Kong har myndigheterna som bekant prövat på att låta centralbankerna köpa aktier eller terminer för att stabilisera kurserna. Om det rent marknadsekonomiskt är rätt att på det sättet vänja marknader vid att det alltid finns en skyddskudde kan verkligen ifrågasättas. Dessutom är det inte säkert att en sund börsuppgång kan ske om inte bullmarknadens avarter verkligen rensas ut men konsekvenserna av en fortsatt börsnedgång skrämmer nog många regeringar och myndigheter ännu mer. Vi är inte där ännu men min gissning är att om kursnedgången fortsätter kommer ropen i alla fall i USA på att ett Plunge Protection Team sätts in för att stötta kurserna öka. Kan man köpa statsobligationer varför inte aktier?

Med hopp om att i alla fall I-IIIII infrias under 2019 och vänder kursutvecklingen önskar vi på TradeVenue alla våra läsare, bloggare och kunder ett Gott Nytt År.  

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se



 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.