27 Dec, 2018

God fortsättning

Jag vill börja med att be om ursäkt för några dagars frånvaro här på bloggen. Men även vi professionella influencers måste ha vår lagstadgade julledighet. Skämt åsido, det har varit en skön och avkopplande jul med släkten. 

Jag misstänker att många liksom mig har noterat de häftiga svängningarna på börsen i USA under de röda dagarna i Sverige. Intressant att se hur det jämnade ut sig så dagens öppning blev ganska stillsam. Ett bra exempel på hur man själv kan slippa uppleva så stora svängningar om man håller sig borta från börsen en period och inte kollar varje dag. För den som följer börsen noga kan den senaste tidens nedgång med 14% på ett kvartal upplevas som mer dramatiskt än för den som senaste kollade vid årsskiftet och kan notera en nedgång på 7% på hela året. Den som kollade senast för 3 år sen kan konstatera att det gått upp 10% på de tre åren (alla siffror baserat på Stockholmsbörsens index för de 30 mest omsatta bolagen inklusive utdelning). Ingen vidare genomsnittlig årlig avkastning, men ändå betydligt mindre dramatiskt än de dagliga svängningarna hit och dit. Om strategin ändå är att köpa och behålla kan man nog slippa mycket grubblerier genom att hålla sig på lite avstånd från börsskärmen. Men å andra sidan är det ju lite spännande och kul också. Själv ser jag mycket mer fram emot rapportsäsongen och info om utdelningen än att se var börskurserna tar vägen närmaste månaden.

Kul också med lite kommentarer och tankar på mina två senaste inlägg om mål för 2018. Jag är ingen expert på psykologi, målsättningar och kan inte avgöra på vilket sätt mål i vardagen ger just dig ett bättre liv. Men min övertygelse är att många är bättre på att sätta mål på jobbet än i privatlivet och precis som jag förespråkar att man åker iväg på konferens med sin partner (om man har en sån) så kan man överväga om man inte bör sätta lite mål även i privatlivet. Om man tycker det är lika viktigt att få ett bra resultat i privatlivet som ens arbetsgivare tycker det är viktigt att få ett bra resultat på jobbet.

De flesta känner säkert till begreppet SMART när det kommer till mål. Det vill säga att målen ska vara: Specifika (tydliga och avgränsade), Mätbara, Accepterade (vilket är lättare om du bara sätter upp mål för dig själv), Realistiska och Tidsbunda.

Sen tror jag absolut inte man måste ha mål som bara handlar om prestation. Det kan lika gärna vara mål kring att man ska träna ett visst antal gånger under året som att klara en viss prestation i träningen. Och vissa av målen kan vara ganska lätta och något lite tuffare så man sätter lagom mycket press på sig själv totalt sett i förhållande till övriga livssituationen. Man får inte glömma att målen är till för att skapa ett bättre liv inte stress och ångest.

Blev lite rörigt med veckans materbjudanden då förra veckans gick över julhelgen. Men det har nu kommit ut lite nya erbjudanden som går över nyår. Här kommer några godbitar för er som vill lyxa till det på nyår:

Willys
Avokado 2 för 10 kr
Chips mm Estrella 3 för 40 kr
Oxfilé 119 kr/kg

Citygross
Potatisgratäng 800 gram 15 kr

Coop
Lösgodis 39,90 kr/kg
GB Glass Daim mm ca 750 gram 20 kr
Lime 1 kr
Coca Cola 1,5 liter 10 kr

ICA MAXI
Lime 1 kr
Sia glass 1,5 liter 27,90 kr
Pepsi 3x1,5 liter 30 kr

Ö&B
Lösgodis 39,90 kr/kg
Chips mm Estrella 2 för 28 kr
Pepsi 4x1,5 liter 39 kr

Glöm inte heller att se om just din lokala butik har gjort bort sig och köpt in för mycket julskinka, risgrynsgröt eller har köttbullar där datumet börjar gå ut. Då finns det otroliga fynd att göra.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.