2 Jan, 2019

Mål 2019

Då är det dags att sätta målet för 2019 på pränt. 2018 års mål var ganska fokuserade på försäljning av bok, besökare på blogg och följare på Twitter. Saker som på sätt och vis hänger ihop och var en del av att skapa en förutsättning för att kunna tjäna lite pengar på min hobby ekonomi/sparande nu när jag slutat på vanliga jobbet. Här känner jag nu att jag kommit till en nivå jag är nöjd med. Jag räknar inte med att skriva fler böcker och båda mina böcker har sålt så bra att jag numera ser varje såld bok som en bonus och glad överaskning. Visst vore det kul om bloggen växte och jag fick lite fler följare på Twitter, men samtidigt känns det som jag nått en nivå som är rimlig för vad jag kan bidra till er läsare/följare. Det finns en handfull personer inom området som har över 20 000 följare på Twitter, men de är superstars och/eller uppbackade av stora företag. Så jag ska nog vara nöjd med att ligga med i andraklungan med runt 15 000 följare. Därav färre mål inom detta område i år.

Här kommer målen för 2019:

1. Göra 200 000 kr i överskott på min enskilda firma, utan tråkiga uppdrag
Till stor del en effekt av målen jag satte upp förra året med växande blogg och bra bokförsäljning. Ersättningen för boken släpar lite vilket gör att en del av detta redan är avklarat med hjälp av bokförsäljning som redan skett. Jag hoppas och tror jag kommer få blogga vidare här på Trade Venue vilket ger lite ersättning. Jag har dessutom lite konsultjobb bokat i början av året. Målet är ju överskott dvs vinst och inte omsättning, men kostnaderna är låga.

200 000 är inte riktigt hemma än, men vore konstigt om det inte något mer jobb eller såld bok än det som redan är klart. Och samtidigt meninglöst att sätta ett mål som jag redan klarat. Så det är lite utmanande men bör gå att hålla en strikt tolkning av att inte göra något tråkigt jobb. 

200 000 kr i vinst i en enskild firma ger ungefär 120 000 kr netto. Dessutom lite avsättningar till allmän pension.

2. Träna minst 300 träningspass varav 52 hårda intervallpass
Ni som hängt med länge kommer ihåg att jag hade målet 300 träningpass även 2016 och 2017. Då samtidigt som jag jobbade heltid. På sätt och vis kunde det varit bättre att ha ett mål att prestera något än att bara genomföra passen. Men tycker det finns fördelar med att ha ett mål i antal pass också. Genomför jag bara passen och tränar regelbundet kommer resultaten också. För att räknas som ett intervallpass så måste det vara 15 minuter effektiv intervalltid tex 4x4 minuter. Jag kör ofta korta intervaller någon minut efter ett styrkepass men det räknas alltså inte som ett intervallpass i detta sammanhang.

En normal vecka kan bestå av 3 styrkepass, 1 intervallpass och 2 lugnare konditionspass (tex löpning 7-10 km eller cykling i 1-2h).

3. En januari helt utan godis och alkohol
Egentligen är jag lite emot det här med att sluta helt med socker som många i min omgivning ofta pratar om och ibland lyckas genomföra under kortare eller längre perioder. Jag tycker bäst om att äta och träna på ett sätt som gör att jag kan äta lite godis eller glass ett par dagar i veckan. Men under december har det blivit lite mycket så jag och min fru kör strikt ihop en månad nu. Alkohol är egentligen inget problem för någon av oss, vi skulle mycket hellre få fortsätta äta godis än fortsätta dricka alkohol resten av livet om vi var tvungna att välja. Vi brukar dela på en flaska cava kanske 2-3 gånger i månaden och ofta dricker jag 1-2 öl vid samma tillfälle. Jag går ut med mina kompisar 3-4 gånger om året och dricker då ofta lite mer, men riktigt full har jag inte varit på många år.

Tror det kan bli 2 kg ner på vågen och några hundralappar i extra sparande under januari.

4. Minst 3 månader ledigt ihop med min fru och åka utomlands 2 gånger
Mer ett mål för min fru, men då det påverkar även mig så tar jag med det. Min roll får bli att stötta och hjälpa till så hon vågar ta steget och ställa krav på att få tjänstledigt under hösten.

Tanken med utomlands är att det blir 2 veckor i sommar och 2 månader i höst.

5. Äta lunch eller springa med minst 15 olika personer
Jag har några kompisar som jag träffar regelbundet. Både äter lunch med och tränar med ibland. Men det handlar om kanske 5-6 olika personer totalt som jag träffar på detta sätt på tu man hand. Här räknar jag alltså inte in gemensamma vänner med min fru eller mitt kompisgäng i lite bredare perspektiv där jag ofta träffar de som grupp men bara några av dem som jag träffar regelbundet själv.

Under 2018 blev jag bättre på att träffa nya personer tex läsare av bloggen eller andra bloggare/Twittrare inom finans vilket jag tycker var roligt och utvecklande. Så för att träffa 15 olika personer behöver jag nog träffa 5 personer som jag inte träffat tidigare och återuppta kontakten med 3-4 personer jag inte träffat på ett par år. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.