4 Jan, 2019

Investmentbolaget Seafire

 

 

Vi har tidigare skrivit ett par inlägg om det lilla investmentbolaget Seafire. Vi fick upp ögonen för dem redan vid IPO:n och gick faktiskt in i den också. Jag ska inte säga att siffrorna kändes så märkvärdiga men det var ändå roligt med ett nytt investmentbolag på börsen. Sedan dess har Seafire jobbat på, man har köpt ett bolag med hjälp av en nyemission och man har i dagarna förvärvat ytterligare ett bolag. Den här gången är jag lite mer tveksam till finansieringen. Det uppges att finansieringen sker delvis via egna pengar, en riktad emission och dels via att lån från Skandinaviska Kreditfonden til 12,5 % ränta. TOLV KOMMA FEM procent! Okej att man vill växa men jag tycker att man kanske eventuellt skulle jobbat upp ett lite större kapital innan man köper om kreditvärdigheten inte är bättre än så.

Bolaget man köper är ett litet fläktbolag vid namn Åkersteds Verkstad – Fans made in Sweden. Fläktarna man tillverkar är industrifläktar och det har man gjort med framgång sedan 1972. Åkerstedt växte under 2018 med ca 30 % till marginaler på drygt 25 %. Mer än så har jag inte räknat faktiskt men vid en snabb överblick ser det här ut som ett traditionellt och välskött familjeföretag. Just ett sådant jag skulle vilja köpa om jag skulle bygga en portfölj med helägda bolag. Jag är lite osäker på hur utvecklingsmöjligheterna ser ut i fläktbranschen dock.

Hur som helst så sitter vi kvar med vår lilla post på ca 20.000 kr i Seafire och hoppas att de vet vad de gör. Efter förvärvet äger Seafire fyra bolag vilket är lite lite men det är en början i alla fall. Ambitionen för Seafire är att köpa lönsamma mindre bolag med utvecklingspotential och vi hoppas att det är just det de ser i Åkerstedts. Efter att ha hoppat upp med ca 10 % vid tillkännagivandet av köpet har de tappat va 6 % igår och idag är de upp med 5,5 %. Det svänger fort i illikvida bolag. 

 

Läs mer om Seafire: 

Investmentbolaget Seafire

Seafire - börsens fräschaste investmentbolag 

Fyller på lite i förloraren 

Investera-pengar om Seafire

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.