5 Jan, 2019

Ekonomiskt fri eller egen företagare?

Kul att fredagens intervju med Magnus Andersson blev uppskattad och fick ovanligt många läsare. Jag har fått ett par kommentarer den senaste tiden som delvis berör även intervjun med Magnus som jag tänkte återkomma till i två inlägg här de närmaste dagarna.

1. Frågan om man är ekonomiskt fri eller egen företagare ifall man jobbar och tjänar pengar utanför portföljens avkastning
2. Frågan om det är värt att spara hårt i unga år för att få mer pengar eller frihet senare i livet.

Jag börjar idag med första punkten. Jag skrev nyligen om mina mål för 2019 där ett av målen var att göra 200 000 kr i överskott på min enskilda firma. Någon menade då att jag inte borde kalla mig ekonomiskt fri utan snarare egen företagare. Magnus var också noga med att kalla sig själv egen företagare även om han kan använda aktieportföljen att stärka upp inkomstsidan med.

Om man bör kalla sig själv fri eller företagare tycker jag beror på ett antal punkter.

Hur mycket tid man lägger ner på jobbet
200 000 i överskott på en enskild firma säger väldigt lite om hur mycket man jobbar. Jag uppskattar min arbetsinats till kanske 10-15% av en heltid. Där ganska stor del utgörs av blogg och sociala medier som jag troligtvis skulle göra i ungefär samma utsträckning även om jag inte fick pengar för det. Siffrorna är kortsiktigt dopade av bokförsäljning dvs lön i efterskott på arbete jag redan gjort. Att tjäna 200 000 på 10% jobb är inte hållbart i längden för mig.

Jag hade en avlägsen kompis som fick ett ryck och hoppade av univsersitetsstudierna och köpte en närlivsbuitik. Han jobbade om jag kommer ihåg rätt 70-80 timmar i veckan för att kunna plocka ut en lön motsvarande den jag hoppas dra in under 2019. I hans fall var det ju inget snack om att han jobbade och var egen företagare och inget annat. Så tiden är mer relevant än pengarna tycker jag.

Hur mycket pengar man tjänar på arbete i förhållande till portföljens avkastning
I mitt fall skulle jag kunna överleva på dessa 200 000 i överskott om året utan något sparkapital (blir ca 10 000 i månaden netto vilket är vad vi lever på per person idag). Samtidigt kan jag plocka ut mer pengar av min halva av portföljen enligt 4% regeln än jag får ut genom detta arbete. Det vill säga jag skulle klara mig helt utan att arbeta, men passar på så länge jag kan tjäna enkla och roliga pengar. Detta underlättas också av att min fru fortfarande jobbar vilket håller oss på plats i Stockholm vilket är en förutsättning för lite av intäkterna. Jag är rätt säker på att det blir ännu mindre både pengar och arbete redan 2020, men då ska också aktieutdelningen vara större.

Hur hårt man går in för att försöka tjäna mer pengar
Den största skillnaden för mig är nog ändå att jag direkt från den dagen jag sa upp mig på vanliga jobbet bestämde att jag bara skulle göra roliga jobb. Jag gör helt enkelt inga jobb bara för pengarnas skull vilket är en lyx som jag tror få företagare kan unna sig. Som egen företagare som ska leva på sitt företagande har man ju nästan en plikt att försöka maximera vinsten, antingen av respekt för eventuella anställda eller delägare. Eller för sin egen skull för att bygga upp lite buffert inför eventuellt tuffare tider framåt. Att kalla sig företagare och jobba 10-15% utan att jaga mer jobb och tacka nej till sånt man inte känner för är på gränsen till oansvarigt.

Tryggheten
Med en portfölj vars avkastning räcker för att i alla fall täcka de allra nödvändigaste utgifterna kan man våga ta steget och testa ett liv som egen företagare. Täcker portföljen till och med mer än dina normala månadsskostnader när du gör försiktiga antaganden om framtida avkastning är det ännu lättare.

Även om jag nu just under 2019 skulle överleva bara på företagande, det vill säga utan min portfölj, skulle jag aldrig vågat ta steget att säga upp mig och leva på att skriva ett par böcker, blogga lite och göra enstaka mindre roliga konsultjobb. Då skulle jag absolut säkrat upp att jag hade mycket högre beläggning som konsult under en ganska lång period innan jag hade vågat säga upp mig. Och ett år som det här skulle jag sikta på att tjäna betydligt mer pengar i år och samtidigt fundera mycket mer på hur 2020 skulle se ut.

Sammanfattningvis får man helt enkelt själv avgöra vad man kallar sig. Jag säger till exempel ofta att jag jobbar hemifrån som egen företagare när jag får frågan vad jag jobbar med från folk jag inte orkar förklara för. Men ibland är det också kul att säga att jag inte jobbar och heller inte planerar jobba mer i livet när någon annan frågar. Även om sanningen ligger någonstans mitt emellan dessa två.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.