12 Jan, 2019

Månadens extrajobb - scanna dina matinköp

Då var det dags för att berätta om ett nytt extrajobb i min serie. Kravet på jobben är att de ska vara fria och/eller intressanta. I kombination med så bra betalning som möjligt. Drömmen är alltså att hitta något som är intressant, fritt och bra betalt. 

Med fria menar jag att man ska kunna välja omfattning och tidpunkter där man utför jobbet. I syfte att både kunna passa den som jobbar heltid men vill boosta sparkvoten lite extra eller den som kunnat gå ner i arbetstid men önskar dryga ut den passiva inkomsten från utdelningar med lite småjobb. Schemalagda jobb med flera timmars jobb i veckan kommer alltså inte bli aktuella. Inte heller väldigt specifika jobb som att skriva en bok eller konsulta då det är svårt att prata om rent allmänt eftersom förutsättningarna är så olika att lyckas med det. 

De jobb jag gjort tidigare månader är följande:

September - Röstmottagare på valet (kul att se hur det funkar)
Oktober - Mystery shoper (väldigt fritt och ok timlön)
November - Undersökningar på mobilen (väldigt fritt men värdelös lön)
December - Försökskanin (kul och ok betalt, men ont i benet)

Jag har faktiskt fortsatt att göra några uppdrag som Mystery Shoper (1-2 tillfällen per månad). Jag har svårt att säga nej när det kommer upp nya erbjudanden om jobb i appen med någon butik som ligger inom närområdet. Jag tycker det är rätt kul och ger 275 kr per gång.  Något extraval för riksdagen verkar det ju inte bli nu, men är absolut inte främmande för att jobba på Europaparlamentsvalet i maj. Försökskanin i någon större omfattning med biopsier som förra gången avstår jag också ifrån ett bra tag till, men kan absolut tänka mig ställa upp på någon annan typ av studie utan biverkningar då det känns bra att bidra till forskningen.

Nog med svamlande om det som varit. Vilket är då månadens nya extrajobb undrar ni? Jo det ska jag berätta, den här månaden ska jag berätta om att scanna matvaror åt företaget GFK. 

Jobbet går ut på att man varje vecka scannar streckkoden på de matvaror man köpt med hjälp av en app i telefonen. Totalt jobbar 3000 hushåll åt gången med detta. Läs och ansök här. Syftet med alltihop är att GFK kan sälja informationen vidare till matvarutillverkarna så de kan analysera kundernas köpbeteende, tex de som tidigare köp vara x regelbundet är numera mer benägna att köpa vara y som kommit som nyhet. Eller kanske vilket typ av kunder som är mest benägna att byta varumärke och köpa det som är på kampanj just nu. Du som person som scannar är dock givetvis helt anonym när din info säljs vidare.

Själva scanningen tar ett par minuter efter en normalstor handling. Man gör förslagsvis jobbet i samband med att man plockar in i skåpen. Efter det går man en gång i veckan in på dator och gör den slutliga registreringen på varje scannad vara. De vill då veta exempelvis på vilken butik man handlat varorna, om priset var nedsatt och om inköpet var planerat. För oss som handlar 2-3 gånger i veckan och bara är två personer i hushållet så tar denna registrering kanske 10 minuter i veckan. Min fru har hållit på med det här några år så det tar nog längre tid om man har stor familj dvs köper mer mat och dessutom inte är så van.

För detta får man poäng som sen går att byta mot presentkort i en stor mängd olika butiker, biobiljetter, resebolag etc. Jag vågar nästan lova att alla verkligen kan hitta presentkort på något som man ändå hade tänkt köpa då det även finns sk superpresentkort. Fördelen med presentkort är att ersättningen blir skattefri (vilket jag tycker är konstigt att stora företag som har tusentals aktiva användare som jobbar åt dom kommer undan med).

Ersättningen är 55 poäng i veckan och är man lojal får man bonuspoäng efter 3, 6 och 12 månader. Kör man på ett år betyder det lite över 4000 poäng. Exakt vad man får för det är lite olika beroende på val av vara/presentkort, men 5 poäng per krona presentkort är vanligt dvs lite under 1000 kr om året i ersättning. Detta för ett jobb på kanske 15 minuter i veckan vilket ger en timpenning på 75 kr i veckan. När man får upp vanan går det lite snabbare och timpengen går upp mot 100 kr. Åker man bort någon vecka får man komma ihåg att registrera det så man inte går miste om lojalitetspoäng.

Det är min fru som är huvudansvarig och sköter slutregisteringen med datorn så jag scannar bara varor när jag handlat. Hon tycker det är rätt kul, jag tror inte jag skulle orka hålla på. Jobbet får nästan full pott på frihet även om undersökningar på mobilen är ännu lite friare då man kan göra de när som helst och välja omfattning. Själva scanningen här bör man ju göra just när man plockar upp varorna. Ersättningen är å andra sidan något högre per timme än i undersökningarna. Fördelen med skattefri ersättning i form av presentkort är så klart högst för den som jobbar och tjänar bra med pengar och skulle betala hög skatt på ett skattepliktigt extrajobb. Har man dessutom litet hushåll och är snabb med mobil och dator och kan få upp ersättningen i 100 kr i timmen skattefritt och ser värdet i presentkort i de aktuella butikerna kan det vara något att testa. Men för den tidiga pensionären som vill tjäna några kronor extra och betalar låg skatt och där skattepliktigt extrajobb även ger lite extra i allmän pension tycker jag det finns bättre alternativ.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.