Analys
13 Jan, 2019

Veckobrev v3

Om det är ett bear market rally vi har sett hittills under 2019 (+ 4 %) eller om detta är vändningen efter en dålig höst och katastrofal december får framtiden utvisa men det är kanske dags för en rekyl denna vecka efter denna starka start på året.

”Osäkerheten större än någonsin”. Uttrycket ”att osäkerheten är större än någonsin” torde tillhöra ett av de mer uttjatade uttalanden som görs av aktieanalytiker och strateger i tid och otid. I år har vi fått extremt mycket av den typen av kommentarer och det är lätt att ryckas med. Listan på potentiella oroshärdar är välbekant och tar för stort utrymme för att rabbla upp här. Samtidigt är det inte just osäkerhet i sig som skapar möjlighet att tjäna pengar på aktiemarknaden?  Om allting var säkert och förutbestämt hade marknaden och enskilda aktier då inte redan varit prissatta därefter!!! Däremot leder osäkerhet naturligtvis till en hög volatilitet, högre riskpremier och att skillnaden i utfall mellan olika aktieportföljer kommer att variera kraftigt. Men kända orosmoln brukar sällan vara det som orsakar börskrascher utan det är de så kallade ”svarta svanarna” – de som ingen tänkt på. Ta bara den förväntade så kallade ”milleniekraschen” – som aktiemarknaderna före år 2000 under lång tid oroade sig för - då alla världens dataprogram skulle kollapsa och flygplan dimpa ner – när världen gick in i 2000-talet. Vad hände -  ingenting (!!!) Men att begreppet CDS skulle få hela det västerländska finansiella systemet att vara nära kollaps var det nog få som trodde bara några månader före kraschen 2008. 2019 kanske inte blir någon speciellt bra år för investerare med en ”buy and hold” strategi men visst kommer det finnas möjligheter att tjäna pengar på aktiemarknaden – mycket pengar!!! Med den inställningen går i alla fall undertecknad in i marknaden detta år.

Skicka mera pengar.  Bristen på riskvilligt kapital från privatinvesterare till de mindre listorna riskerar tyvärr bli ett stort problem under 2019. Mycket kapital har dragits in under 2018 och utfallet för investerare har tyvärr i de flesta fall varit dåligt eller i vissa fall katastrofal med halveringar av initial börskurs från introduktionspris.  Om det är själva mängden av IPOs och emissioner som har förorsakat nedgångarna, kvaliteten på bolagen som har kommit till marknaden eller prissättningen kan diskuteras men riskviljan verkar definitivt vara på upphällningen. Till det ska läggas ett stort antal småspararkatastrofer under förra året som Cassandra Oil, Invuo (Seamless) och Starbreeze för att nämna några, vilket inte förbättrar risksentimentet. Och det är just privatpersoner som denna typ av mindre bolag måste förlita sig på – även om en del av dessa investerare kan vara nästan lika stora som institutioner - är de i antal inte så många. 2019 riskerar därför att bli ett besvärligt år när det gäller kapitalanskaffning för mindre bolag. Speciellt för alla de nya bolag på de mindre listorna som under året behöver nya pengar.  För placerare gäller det därför att vara extra försiktig med bolag med lågt eller obefintligt kassaflöde och med lite pengar i kassan. Detta i sin tur lär dock skapa möjligheter för den som har krutet torrt när intressanta bolag på extremt ofördelaktiga villkor måste ta in pengar.

Flitens lampa. Andra hälften av december brukar inte utmärkas av så stor aktivitet i många företag. På Samhällsbyggnadsbolaget i Norden SBB (bevakat av TradeVenue) med inriktning på samhällsfastigheter och bostäder verkar dock flitens lampa ha lyst att döma av aktiviteten. Fyra separata riktade nyemissioner av D-aktier (att jämföra med preferensaktier men som av kreditinstituten i sin helhet betraktas som eget kapital) har genomförts, som dragit in sammanlagt drygt 900 MSEK och lett till att bland annat Arnhultsfären med Klövern och M2 Asset Management kommit in som delägare. Två stora fastighetstransaktioner har genomförts där man i den ena med just M2 Asset Management köper bostadsfastigheter för 1,3 mdr SEK och samtidigt säljer samma typ av fastigheter för 1,4 mdr SEK till ett samriskbolag med Klarabo. December månads affärer borde leda till att SBB närmar sig en ”investment grade rating” samtidigt som finansieringskostnaderna sjunker genom inlösen av ett obligationslån. 2018 utsågs SBB till årets fastighetsbolag vid fastighetsgalan och aktieägarna kunde glädja sig åt en 65 % ökning av börskursen. Med en förestående övergång till MidCap-listan (från First North), upptagande i internationella fastighetsindex och en fortsatt lågt prissatt substans med låg risk borde 2019 kunna bli ett nytt bra år för aktieägarna. Speciellt om den uppluckring i hyresregleringen, som verkar vara ett resultat av uppgörelsen mellan centerpartiet/liberalerna och socialdemokraterna verkligen blir av och inte begravs i någon parlamentarisk utredning med publicering år 2022.

Omni Ekonomi nu på TradeVenue. Antalet besökare på vår sida fortsatte stadigt att öka under 2018 och uppgår till över 100 000 i månaden. Omni Ekonomi och TradeVenue har nu ingått ett avtal som innebär att Omnis omfattande nyhetsflöde nu visas på vår sida i realtid, vilket vi är mycket stolta över. Vi är övertygade om att detta ska resultera i att vår ställning som det ledande öppna  mötesplatsen för aktieintresserade förstärks.

Rapportsvängen är ännu en gång på väg med ett flertal amerikanska banker inklusive naturligtvis Alcoa, som rapporterar i veckan I Sverige får vi ge oss till tåls till veckan därpå för att få några signaler från något av de större bolagen. Välkommen till en ny och spännande vecka !!!

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.