22 Jan, 2019

Kollar lite på HiQ till 6,21 % utdelning

 

HiQ är ett IT- och managementkonsultföretag noterat på Stockholmsbörsen. Man arbetar med högteknologi inom kommunikation och mjukvara. Kontor finns i Sverige, Danmark, Finland och Ryssland och merparten av verksamheten bedrivs i Norden. Ryssland står för en försvinnande liten del i dagläget.  HiQ:s kunder finns inom olika industrier så som fordon, telekom, finans, industri, handel, offentlig sektor, försäkring, media, försvar, spel mm.

 

Fakta om HiQ

Bransch: IT

Handlas på: Midcap

Börsvärde: 2,6 MD SEK

P/E: 19,38

Dagskurs: 53,01 kr

Direktavkastning: 6,21 % (delar ut genom split och obligatorisk inlösen)

 

Ägare

Man saknar en stark ägare vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Stor freefloat är inte dåligt när investerare ska gå in i ett bolag men vi hade nog gärna sett en stark ägarfamilj med 10-20 % av aktierna för att säkerställa långsiktig försiktighet. Om man däremot ska ha spridda ägare tycker jag att Swedbank. Lannebo. SEB, Nordea, Handelsbanken, JP Morgan, Dnb, Avanza är bland de bästa tänkbara. Saknar egentligen bara Didner & Gerge för att ägarskaran ska få högsta betyg.

 

Ägare HiQ                                    Kapital %          Röster %

Swedbank Robur fonder           9,10                   9,10

Lannebo fonder                          8,50                   8,50

SEB Invest.managment             7,30                   7,30

Nordea fonder                            6,90                   6,90

Handelsbanken fonder              5,40                   5,40

JP Morgan Bank Luxemburg    2,70                   2,70

DnB Carlsson fonder                 2,60                   2,60

Avanza Pension                          1,80                   1,80

Hannu Lehessaari                       1,70                   1,70

Fondita Nordic Micro Cap        1,60                   1,60

 

Ett konsultföretag likt HiQ som verkar i ett brett spektrum av branscher och som har ett bra kassaflöde med matchande utdelning känns som ett bra komplement till vår utdelningsportfölj och det blir sannolikt ett köp inom de närmsta månaderna. I vår nystartade bloggportfölj behöver en utdelare som delar ut i början av april och där känns HiQ som en bra kandidat. Den enda bromsen är egentligen fallandekniv-varningen som man kan se i kursutvecklingen det senaste.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.