26 Jan, 2019

Att göra det lite bättre varje dag gör stor skillnad över tid

Jag kom idag att tänka på en gång när jag jobbade. Det var höst och vi hade någon form av stormöte och vår VD började tydligen ana att årets budget (och därmed hans bonus) låg i farozonen. Så han höll ett brandtal om att om vi bara kunde göra 1% mer varje dag de resterande 70 arbetsdagarna skulle resultatet bli 4 gånger så bra som om vi bara gjorde 1% mindre än idag varje dag. Skillnaden i 2% per dag skulle alltså bli hela 4 gånger bättre resultat. Den något förenklade uträkningen av verkligheten byggde på att 1,01^70=2 och 0,99^70=0,5. Riktigt så enkelt är det väl inte i verkligenhet att utfallet blir exakt 1% bättre om man jobbar 1% mer och dessutom är det svårt att skapa bestående resultat som det går att jobba vidare från med ränta på ränta dagen efter.

Ett liknande exempel som jag tror mer på var från en kompis som jobbade som säljare. Han hade en kollega som krossade sina kollegor och alltid sålde otroligt mycket mer än alla andra. Förklaringen han gav när kollegorna undrade var att han ringde 20% fler samtal, lyckades boka in 20% fler fysiska möten på varje samtal, lyckades få 20% fler avslut på varje fysiskt möte och lyckades få avslutet att bli på ett 20% högre belopp på försäljning. Slutresultatet blir dubbelt så hög försäljning i kronor (1,2^4=2). Här är det mer logiskt att man kan räkna ränta på ränta, då de olika momenten verkligen bygger på varandra.

Nu är ju inte det här någon blogg för dig som vill bli årets säljare på företaget genom att komma 20 minuter tidigare än kollegorna på morgonen och ta en extra kort lunch för att hinna ringa något extra säljsamtal. Men samma logik går faktiskt att använda på sparandet. Fast över tid blir skillnaden enorm här. Vi tar som ett exempel att du har en sparkvot på 10% och en genomsnittlig lön i Sverige på 30 000 kr i månaden före skatt och att du räknar med att behöva jobba i 40 år för att få lite guldkant på livet från 60. Du lyckas via lite extrajobb att öka din nettolön med 10%, du minskar genom lite aktiva val dina kostnader med 10% och genom att byta ut en dyr dold indexfond mot en gratisfond så får du 7% avkastning om året istället för 6%. Inga enorma skillnader någonstans i exemplet, men vad blir du skillnaden i slutresultat?

Jo efter 40 år kommer du ha 13 miljoner istället för 3,5 miljoner. En otrolig skillnad på relativt små förändringar som att tjäna 10% mer, spendera 10% mindre och få 1 procentenhet högre avkastning.

Såhär räknade jag om du vill kolla själv:
30 000 kr i månaden i lön motsvarar 23 000 kr efter skatt. 10% sparkvot = 2 300 kr i månaden x 6% avkastning i 40 år på ett ISK konto med 2% statslåneränta = 3,5 miljoner efter skatt (10% sparkvot på den lönen betyder alltså att man spenderar 20 700 kr i månaden).

Ökar vi inkomsten med 10% efter skatt till 25 300 och minskar kostnaderna med 10% till 18 630 blir sparandet istället 6 670 kr per månad ta detta gånger 7% avkastning i 40 år så blir det över 13 miljoner efter skatt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.