27 Jan, 2019

Boken Ut ur ekorrhjulet

Du som läser min blogg har troligtvis ett intresse kring sparande och kan med största sannolikhet därmed inte ha missat att Oskar Lindberg från bloggen Farbror fri har släpt en bok tillsammans med sin fru Maribel. De har varit med i ett antal olika medier som Nyhetsmorgon och Aftonbladet senaste veckan, förutom ett antal bloggar och andra sociala medier.

I tisdags var jag på deras releasfest för boken. Jag har även träffat Oskar vid ett par tillfällen tidigare när han varit nere i Stockholm. Maribel medverkade i en intervju i min senaste bok, men henne hade jag bara pratat med i telefon innan. Så det var kul att träffas!


Från festen på bokförlaget i Aspudden.


Bokomslaget av den nyss utlästa boken hemma på mitt köksbord.

Då jag själv skrivit en liknande bok så kan jag inte låta bli att läsa boken med den utgångspunkten och tänka på hur vi förmedlar ett liknande budskap på väldigt olika sätt. Även om min bok egentligen inte har något med den här boken att göra får ni leva med att det blir min utgångspunkt, även om det riskerar att upplevas lite egocentriskt. 

Bokens stora styrka tycker jag är det som förmedlas genom citatet på framsidan "bättre liv till halva priset". Det vill säga att leva billigt (eller snålt som vissa utomstående ofta vill kalla det) är ingen uppoffring man gör en kort tid för att spara pengar. Ett billigare och enklare liv kan snarast höja livskvalitén. Här är bokens trevliga och lättsamma utformning med mycket bilder från Oskars och Maribels privatliv perfekt för att förmedla detta och inspirera till aktiva val. En cykeltur i fin miljö känns som det självklara valet framför bilkön när man ser de två alternativen i bildform.

En sak som krånglar till det lite är att det är uppenbart att Oskar börjat skriva boken själv, men sen har de kommit på att de ska skriva den ihop. Det gör att "vi" och "jag" blandas friskt i texten. Det hade enligt mig varit snyggare och tydligare att genomgående ändra allt till "vi" när de kom på att de skulle skriva ihop, så hade inte vi läsare behövt grubbla på vem som skrivit vad.

Min bok "Miljonär innan 30 och pensionär innan 40" handlar precis som titeln antyder väldigt mycket om denna typ av konkreta exempel, ha en sparkvot på X så kan du sluta jobba vid ålder Y. Stå över lite onödiga inköp i ung ålder och spara pengarna med avkastning så kan du själv välja om du vill köpa väldigt mycket mer onödigt i äldre ålder eller om du vill sluta jobba. 

Oskar och Maribels bok är lite fluffigare och pratar mer mjuka värden och livsstilen att leva billigt. Boken förmedlar framförallt en filosofi och innehåller väldigt lite siffror och tabeller. Helt rätt för att nå en ny och större målgrupp med större intressen för annat i livet än Excel. Fokus ligger istället på mer inspiration i form av bilder, figurer och färgglada textelement. Medan jag räknar på effekten av att handla billig mat eller att undvika att köpa nya möbler i onödan och lägga pengarna i en indexfond så får du i den här boken tips om att inte gå till affären hungrig eller måla om köksbordet som ett billigare alternativ till att köpa ett nytt bord. Jag tipsar om att sysselsätta dig med billiga aktiviteter som inte kostar något och minskar risken att du ska lägga tid på dyra aktiviteter, i den här boken får du tipset att minimera tid framför nyhetssändningar och istället prata mer med grannen om vad som händer i närområdet. För mig blir det något mer allmänt livsråd då jag har svårt att se den ekonomiska kopplingen mellan minskat nyhetstittande och ekonomisk frihet.

Oskar och Maribel tar tydlig ställning i fler frågor än huruvida man ska lägga tid framför flera nyhetssändningar per dag. De tar till exempel avstånd från långa resor när man bara har tid att vara borta en vecka eller två som kallas "ett löjligt beteende" och kallar bilen "en två ton tung rullstol av plåt" som inte ska användas för kortare resor. Jag tycker nog att man skulle kunna argumentera för att ekonomisk frihet även kan handla om att ha råd att åka två veckor till Thailand med vänner eller släkten över jul om det är vad man vill göra. Även om det inte är bra för miljön och att man som ekonomiskt fri skulle kunna vara bort längre när man väl åker kan man vilja anpassa livet till andra familjer som inte valt samma väg. Att vara ekonomiskt fri handlar för mig om just den ekonomiska friheten att kunna göra vad man vill med sin tid och köpa det man vill och behöver för att leva ett bra liv. Sen har jag ingen åsikt om ifall man ska åka på kort eller lång semester eller om det är bäst att kolla på nyheter på tv eller prata med grannen.

Med det sagt tror jag ändå man som författare gör helt rätt i att skriva en bok utifrån sin egen utgångspunkt, då blir det genuint, engagerande och lätt att hålla en röd tråd. Så får man hoppas att läsaren kan ta till sig tipsen i lagom stor omfattning och bli lite lagom provocerad om man inte håller med om allt. Jag skulle aldrig få till det om jag skulle försöka komma med tips om att ta sticklingar från kompisars krukväxter istället för att köpa egna eller att köpa en halsduk i årets färg istället för jacka i färgen. Skit i så fåniga saker som vad som är årets färg är mer min melodi.

Sammanfattningsvis är boken inte bara snygg utan också bra och välskriven. Även jag som tänkt väldigt mycket på ämnet i boken fick lite nya tankar och användbara exempel. Man lämnar boken med ökad inspiration och en bra magkänsla. Vill du köpa boken kan du göra det till exempel här. Boken verkar ha sålt bra med fina placeringar på topplistan under den första veckan. Bra jobbat, kul och grattis!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.