31 Jan, 2019

Sammanfattning av åren 1990-2019

Jag har fått flera förfrågningar på bloggen om en sammanfattning av hur mitt sparande och mina tillgångar har vuxit fram under årens lopp. Vissa har hängt med sen jag började blogga 2006, medan andra är nya läsare. Istället för fredagsintervju kommer därför en genomgång av mitt liv med sparande och drömmen om att bli rik.

Man läser ibland om personer som kom på det här med FIRE 2010 eller till och med 2015 och nu är de fria. Eller hon gymnasieläraren som var med på nyhetsmorgon förra veckan och som började pula lite hemma med odling och uthyrning under en sjukskrivning och nu räknar med att inte börja jobba igen. Så snabba ryck har det inte varit för mig. Det här har varit ett livslångt projekt ända sen jag delade ut reklam på helgerna för att köpa mina första aktiefonder i början av 90-talet och gjorde en extra vecka på sommarjobbet 2002 för att ha råd att delta i Ericssons nyemission. 

Nästa vecka räknar jag med att vara tillbaka med en vanlig fredagsintervju igen.

1990-1999

Jag var intresserad av pengar redan som barn, delade ut reklam och önskade mig ofta pengar i födelsedagspresent. Mina föräldrar var ointresserade av aktier och fonder men jag lyckades övertala pappa om att följa med till banken och låta mig köpa två olika aktiefonder för 5000 kr styck. Jag kollade fondernas kurs varje morgon i morgontidningen och skrev upp kursen och vad det betydde för mitt totalvärde i en pärm.

Som tur var hade jag inga nya pengar att prata om att stoppa in på börsen i slutet på 90-talet när IT-aktierna var som hetast.

2000-2004

Aktieintresset hade växt lite i och med fondernas fina utveckling 1998 och 1999, några kompisar hade börjat köpa och sälja aktier via datorn vilket kändes riktigt modernt. Jag började hänga lite på Börssnack på di.se.

Jag köpte lite Ericsson och annat när jag tyckte det kändes billigt efter en nedgång på 50% under år 2000, men det var ju bara början på nedgången visade det sig. Lyckades dock komma ur Ericsson på plus efter att ha laddat på hela lönen från sommarjobbet i nyemissionen i augusti 2002.

Jag tog under studieåren bara lån vissa terminer tack vare fondpengarna som vuxit bra från 90-talet, extrajobb och kanske lite Ericssonpengar sista terminen. Under de här åren reste jag en hel del på loven och levde på samma ekonomiska nivå som mina studiekompisar. Att jag jobbade både på sommarlov, jullov och lite under terminerna hjälpte mycket och gjorde att jag kunde fortsätta köpa lite fonder och aktier då och då. Men det var ju småpengar jag kunde investera på börsen. Att ta fullt studielån för att kunna månadsspara på börsen och hoppas på bättre långsiktig avkastning än CSN-räntan hade jag inte en tanke på.

2005

Hade just börjat jobba och köpt första bostaden tillsammans med min dåvarande flickvän. Första tillfället då jag har någon notering på hur mycket pengar jag hade. Totalt hade jag lyckats få ihop 120 000 kr när jag summerade 2005 och räknade då in fondportfölj, lägenhetens värde och drog bort bolån och CSN-lån. Det kändes rätt mycket och jag kunde aldrig ana att det skulle motsvara 4 månaders sparande några år senare.

När jag fick första jobbet märkte jag att det blev pengar över varje månad. Jag köpte lite fonder och flyttade över pengar från lönekonto till sparkonto titt som tätt. Betalade av lite extra på CSN någon månad när jag kände för det, men hade ingen riktig plan. I slutet av året satte jag upp mitt första autogiro till fonder då jag märkte att det blev pengar över varje månad och hade läst att månadssparande var bra och smidigt. Jag sparade 7 000 kr i månaden det året när jag summerade vid årets slut, fördelat på fonder och amortering.

2006-2007

När jag hade jobbat ett drygt år och märkte att det blev pengar över varje månad och autogirot rullade på av sig själv utan att jag direkt tänkte på det började drömmen om att bli rik en vacker dag väckas till liv. Jag hittade lite hemsidor på nätet om långsiktigt sparande och började räkna på ränta på ränta. Jag hade ju haft det här med pengar och sparande som intresse hela livet, men det var någonstans här som poletten trillade ner på riktigt.

Under hösten det här året startade jag bloggen och jag bestämde mig för att försöka bli miljonär så snabbt det bara gick. Börsen gick till en början bra och jag sparade 8 000 kr i månaden fördelat på 50% aktiefonder och 50% räntefonder. I slutet av 2007 hade nettoförmögenheten passerat halvmiljonen.

2008-2009

Börsen vände ner och jag började med att växla över till att köpa 100% aktiefonder för månadssparandet som nu var uppe i 11 000 kr i månaden tack vare högre lön och att kostnaderna låg still. Nästa steg när börsen fortsätter ner blev att successivt flytta över pengarna som jag sparat i räntefond till aktiefonder, månadsköpen i aktiefonder blev alltså större än mitt månadssparande tack vare detta.

Jag har lite svårt att komma ihåg exakt hur det kändes när börsen gick ner så kraftigt. Men mitt ärliga minne är att det inte var speciellt jobbigt. Jag insåg att jag var ung och att mitt årliga sparande utgjorde en stor del av portföljens totala värde. De flesta månaderna när börsen gick ner ordentligt lyckades jag hålla värdet i portföljen uppe genom nya insättningar. Men visst måste det känts lite jobbigt vissa månader att spara så mycket man bara kunde för att täcka nedgångarna på börsen.

När pengarna i räntefonden var slut och börsen fortsatte gå ner lånade jag 100 000 kr med lägenheten som säkerhet och köpte aktier för. Till viss del andades det viss desperation såhär med facit i hand. Men jag hade tur och tajmade nästan på veckan när börsen vände uppåt med det sista köpet.

Under 2009 vände börsen upp kraftigt och på hösten nådde jag första miljonen. Jag firade med en avokado i salladen till middagen den dagen kommer jag ihåg. Jag var inte nöjd utan siktade vidare mot 3, 5 och 10 miljoner som då var slutmålet.

2010-2013

Lönen fortsatte stiga snabbt under de här åren och månadssparandet når först 15 000 kr och sen 20 000 kr. Sparandet gick huvudsakligen in i aktiefonder och jag betalade av det sista på lånet som jag tog för att köpa aktier 2008. Blir singel och flyttar till en egen lägenhet som binder upp en del pengar och ger mig ett bolån på 900 000 kr.

Jag slutade blogga under en period och tänkte lite mindre på sparande och de 10 miljonerna under de här åren. Förutom att det under en period som singel blev lite dyrare att bo så påverkades egentligen inte sparandet av att jag inte bloggade och tänkte lite mindre på det. Autogirot rullade på och kostnaderna låg överlag på samma nivå.

Träffade min fru som flyttade in i min lägenhet. Fick i ungefär samma veva tillbaka suget för bloggen och drömmen om de 10 miljonerna blev återigen starkare igen. Lönen hade börjat stagnera runt 40 000 kr i månaden. Men även om lönen stagnerat efter några år med snabba ökningar blev uppenbart att två personer som jobbar heltid och bor ihop i en lägenhet som från början var tänkt för en person är rena dynamiten för sparandet. Månadssparandet hade nu passerat en bra bit över 20 000 kr i månaden per person.

2014-2015

Hade sålt det mesta av aktierna och fonderna efter flera starka år med förhoppning om att kunna köpa tillbaka billigare. Börsen fortsatte upp en bit till vilket irriterade mig. Kom dock på andra tankar än att invänta en nedgång på svenska börsen då jag tyckte ett läge uppenbarade sig när ryska börsen rasade i samband med Ukrainakriget. Det där blåser snabbt över tänkte jag när ryska börsen rasade 5-10% om dagen under en period.

Ryska krisen blev dock längre och djupare än jag trodde när kriget inte tog slut på några veckor och sen rasade även oljepriset. Men jag kom ur Ryssland helt ok ändå till slut efter att ha fortsatt att köpa och snitta ner mig genom högt månadssparande i nedgången.

När svenska börsen sen gick ner ordentligt under sommaren 2015 började jag köpa svenska aktier igen med målet att aldrig sälja dom, jag hade här nästan 2 miljoner kronor som var redo att flyttas in på börsen efter att ha klivit ur rysslandsfonderna. Månadssparandet var nu uppe i 25 000 kr i månaden. Här började jag på riktigt fokusera på aktieutdelning och räkna mycket på hur snabbt den kan stiga och när jag kan sluta jobba. Jag passerade 4 miljoner i nettoförmögenhet under 2015 och blir Private Bankingkund hos Avanza vilket länge varit en dröm. Jag räknar här in lägenheten och att jag äger hela lägenheten även om vi bor två personer i den.

2016-2017

Här flyttade vi till en den lite större lägenhet som vi bor i än idag och gifte oss. Tack vare prisuppgång på min gamla lägenhet som vi flyttar vidare så ligger vårt gemensamma bolån kvar på samma nivå som i den mindre lägenheten. Dessutom till ny låg ränta. Så en ny fin lägenhet nästan lika billigt som den gamla lilla och slitna lägenheten kändes toppen. På något sätt var det här som det verkligen kändes som snöbollen började rulla, kapitalet gav oss bättre bolån, utdelningarna började bli betydande och allt gick vår väg.

Jag köpte under 2016 aktier för runt 25 000 kr varje månad och tyckte det var roligare än någonsin med sparandet med denna nya strategi att köpa och behålla aktier och se utdelningen stiga år för år. Jag satte upp ett mål i antalet aktier snarare än värdet. Autogirot som jag haft under många år hade skött sig själv och varit bra och bekymmersfritt men nu längtade jag verkligen till nästa lön när jag ska kunna köpa fler aktier och ta mig närmare mitt mål. Det här med att sitta uppe till kl 24 för att föra över pengarna till portföljen blev en grej jag verkligen gick igång på. Jag hade verkligen hittat hem i strategin med att köpa och behålla utdelningsaktier. Att kunna köpa småposter med 1 kr i courtage passsade min nya strategi perfekt.

Under 2017 höjde jag mina omkostnader lite efter att ha legat på samma nivå sen jag flyttade hemifrån. Månadssparandet minskade därmed med några tusenlappar i månaden men låg kvar över 20 000 kr. Utdelningen passerade 100 000 kr om året så det blev ändå nya aktieköp för en bit över 300 000 kr det året för min del, min fru fyllde på i sina aktiefonder i ungefär samma takt.

Jag släppte min första bok under våren 2017 och när den sålde bättre än väntat vågade jag ta steget och sluta jobba redan vid årsskiftet 2017/2018 istället för sommaren 2018 som först var tänkt.

2018
Blev mitt första år som ekonomiskt fri dvs utan vanligt jobb. Jag gjorde lite småjobb, skrev min andra bok och flyttade bloggen hit till TradeVenue. Jag och min fru slog ihop våra ekonomier fullt ut och på sommaren så var vår gemensamma portfölj värd över 8 miljoner kronor och bostaden värd runt 2 miljoner mer än bolånet. Så vi passerade drömgränsen 10 miljoner. Dock tillsammans, en gång i tiden hade jag det som mål själv.

Att vi slog ihop våra konton på Avanza och började betala alla löpande kostnader fullt ut gemensamt gjorde att jag vågade återinvestera utdelningarna för 2018 eftersom min fru fortfarande jobbade och hennes lön räcker för våra löpande kostnader. Dessutom drog jag in lite mer än jag räknat med via min firma.

2019
Målet var att nå över 170 000 kr i utdelning som ska återinvesteras. Som prognosen ser ut nu kommer det bli över 180 000 kr. Mycket tack vare Volvos extrautdelning, men även att många bolag höjt mer än min försiktiga prognos. Utöver aktierna har vi fonder till ungefär samma värde, och där återinvesteras ju de 4% vi hade kunnat plocka ut automatiskt. Att utdelningen kan återinvesteras och fonderna få ligga orörda även 2019 beror på att min fru fortfarande jobbar en del och att min firma snurrar på bättre än vad jag hade trott. Vi kommer därför att kunna bygga upp lite buffert av kontanter så vi klarar oss även i början av 2020 även om vi inte tjänar några pengar alls då (vilket vi troligtvis ändå kommer göra), det gör att vi klarar oss utan årets utdelning och den får jobba vidare där den hör hemma. Kvar i portföljen alltså. Bokförsäljningen släpar lite i tid och drar fortfarande in pengar och jag har mer konsultjobb här under våren i år än jag hade räknat med. Att kunna återinvestera all utdelning 2 år efter att jag slutade jobba överträffar verkligen mina förhoppningar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.