Analys
3 Feb, 2019

Veckobrev v6

Uppgången fortsätter – denna vecka med drygt 2% - och efter januari månads utveckling (+8%) känns baissen från december som ganska avlägsen. Glädjande är också att den ökade riskaptiten börjar synas även på de mindre listorna.

Oförändrad utdelning i H&M. Veckan har som bekant varit full av rapporter, företrädesvis från storbolagen, med ett minst sagt blandat utfall. Utan att ha studerat alla i detalj, är det förslagen till utdelningar, som jag fortsätter att bli mest överraskad av. Utdelningshöjningarna fortsätter att vara betydligt större än jag förväntat mig, speciellt med tanke på konjunktursignalerna. Bristen på utdelningssänkningar i flera bolag som utvecklas dåligt är enligt min mening anmärkningsvärd (NCC är ett av de få undantagen). Vad avser det senare faller naturligtvis tankarna på H&M, som föreslår en oförändrad utdelning trots ett katastrofresultat med historiska mått mätt och en utdelning som bara till 80% täcks av förra årets vinst. Där dessutom varulagret är historiskt högt och bolaget till skillnad mot tidigare har en nettoskuld. Även om utdelningen som Dagens Industri hävdar kan kopplas till rätten att köpa nya aktier är signalvärdet betydande. Optimisten lyssnar kanske på Karl-Johan Persson som menar att den underliggande verksamheten utvecklas bättre än de redovisade siffrorna och ingen borde bättre än han och den övriga styrelsen kunna se det. Pessimisten kan peka på att VDs prognoser om en vändning under de senaste två åren inte materialiserats i de redovisade siffrorna och att hans förmåga att se in i framtiden är lika grumlig, som de flesta utomståendes. Stefan Perssons miljardköp i H&M – vid återkommande tillfällen - ger väl inte heller intryck av den bästa känslan för ”timing”. Att ha en allt för stor detaljkunskap hjälper kanske inte att se de stora trenderna. Hur som helst lär det kunna bli en ”dyr” utdelning i maj, då halva utdelningen delas ut och mycket av kurssupporten försvinner.

Omförhandling av hyror. En av de mer intressanta uppgifterna i H&Ms rapport var att under året har 1000 butikers hyror världen över omförhandlats. Det är ingen avancerad gissning att det innebär att hyrorna har förhandlats ned och i flera fall ganska mycket. I egenskap av stor lokalköpare och en magnet för andra affärer har H&M naturligtvis en avundsvärd situation, när hyresavtal går ut eller andra möjligheter uppenbarar sig. Men om H&M har fått ned hyran lär ryktet snabbt sprida sig och andra mindre kedjor utnyttja tillfället. Ägare av butikslokaler världen över har nog fortsatt bistra tider att vänta sig.

Tredje gången gillt?  Vi hälsar Nyfosa, som sjunde fastighetsbolag välkommen som kund på TradeVenue. Bolaget är som bekant en avknoppning från Hemfosa och ska vara ett ”transaktionsintensivt och opportunistiskt fastighetsbolag”. Bolaget leds av fastighetslegenden Jens Engwall, som två gånger lyckats med konststycket att leverera två börssuccéer. Första bolaget var Kungsleden, vars fastighetsbestånd som noterat bolag femfaldigades under en sjuårsperiod och aktiekursen ökade ännu mer.  Den andra succén är just Hemfosa som från starten 2014 till avknoppningen i slutet av 2018 nästan tredubblade sitt fastighetsbestånd med en kursuppgång på 130% som följd. Nu är det alltså för tredje gången gillt med basen i en portfölj av kontor och logistikfastigheter värda drygt 15 mdr SEK, belägna på en rad mindre orter i landet. Utöver detta äger Nyfosa 50% av Söderport (tillsammans med Sagax) som innehåller fastigheter för 7,5 mdr SEK. Bolaget har som mål att uppvisa en genomsnittlig tillväxt om minst 20%, vilket 2022 skulle ge ett totalt fastighetsvärde på 25 mdr SEK.  Med historien som bas kommer det alltså att hända mycket i detta bolag och att alla fastighetsbolag är tråkiga kommer nog Jens Engwall effektivt lyckas att motbevisa genom att göra ett antal opportunistiska och kreativa affärer. I ett läge där räntorna knappast kan gå ner så mycket till, konjunkturen kan leda till en sämre kommersiell uthyrningsmarknad och det händer mycket även i fastighetsmarknaden (se nedanstående rubrik En bransch i förvandling) tror jag att Nyfosas koncept kan bli vinnande i en bransch som kanske haft det lite för bra ett antal år. Vi återkommer med analys.

En bransch i förvandling. Raden av fastighetsbolag som satsar på coworking växer. I veckan meddelade Castellum att de förvärvar United Spaces, som är en av de större aktörerna i Sverige på området och som planerar en stor expansion – inte bara i fastigheter ägda av Castellum.  I höstas meddelade Wallenstam att man köper in sig i en annan stor spelare i branschen - Convendum och flera affärer är säkert på väg när det blir uppenbart för fler fastighetsbolag att efterfrågan på ”traditionella” kontorslokaler” minskar och efterfrågan på flexibla kontorslösningar med mer social kontakt ökar och det därför är av största vikt att kunna denna bransch. Att efterfrågan på kontorslokaler redan till följd av ventilation, rumsindelning mm har lett till en betydligt mer differentierad hyressättning och värdering är klart men det finns mycket som enligt min mening talar för att utvecklingen under de närmaste åren leder till en ännu större förändring där just flexibilitet, komfort och social kontakt blir allt viktigare faktorer för att attrahera hyresgäster. Utslagningen av gamla kontorslokaler kan på det sättet bli ganska grym och kostsam för fastighetsbolag med ”fel fastigheter”. I ett tidens tecken har TradeVenue i veckan flyttat till nya coworkinglokaler på Östermalmstorg 1. Vi trivs mycket bra och alla våra läsare, bloggare och kundföretag är naturligtvis välkomna upp på en kopp kaffe!!

Det blev mycket om fastigheter och fastighetsbolag detta veckobrev. Bättring nästa vecka. Vi noterade under januari månad nytt rekord för antalet besökare på vår sida – 130 000!!! Allt fler upptäcker uppenbarligen allt intressant som finns att läsa på TradeVenue och vi konsoliderar därmed ställningen som den självklara digitala mötesplatsen för aktieintresserade. Den som är intresserad av bolagsrapporter kommer innevarande vecka att få sitt lystmäte i form av 112 dylika – om jag nu har räknat rätt. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!

 

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.