5 Feb, 2019

Fondförvaltare som flyttar eller startar eget

Du har säkert inte missat att Carl Armfelt och Erik Sprinchorn som tidigare förvaltade den populära fonden Robur Ny Teknik slutade på Robur i höstas och nu har startat en ny egen fond som blev offentlig igår. Den nya fonden heter Core Ny Teknik och det låter som intriktningen kommer vara väldigt lik den som de hade på gamla Roburfonden.

Carl är den mest kända av de två och har varit med i massa olika sammanhang som intervjuer, poddar och föredrag. Han verkar duktig och framåt och jag har ingen anledning att misstro deras möjlighet att slå index med sin nya fond. Deras grundtänk att "De kommande 15+ åren kommer det ske en omfördelning av värde från de som äger gammal till de som äger ny teknik” låter väl helt rimlig. Men jag kan ändå inte låta bli att jämföra med något som hände för knappt 10 år sen.

Under de 15+ åren (för att låna Carls uttryck) som jag varit extra intresserad av fonder och följt med relativt bra tycker jag det är tre svenska förvaltare som stuckit ut och blivit superstars. Filip Weintraub, Simon Blecher och Carl Armfelt (kanske även Didner och Gerge borde nämnas i sammanhanget, men jag håller mig här till anställda förvaltare snarare än ägare av fondbolag). Ni som är lite nyare inom fondvärlden kanske mest känner igen namnen Blecher och Armfelt, men 2005-2010 var Filip Weintraub ansedd att vara inte bara Sveriges bästa fondförvaltare utan en av världens bästa. Fonden han förvaltade Skagen Global hade avkastat runt 200% på 10 år vilket skulle jämföras med globalt index som låg runt nollan efter dessa 10 åren.. Vad inte så många tänkte på var att fonden hade ganska fria tyglar att välja region själv vilket gjorde att man kunde argumentera för att det var en tillväxtmarknadsfond snarare än en globalfond och på sätt och vis jämfördes mot fel index. Man hade helt enkelt lyckats hitta en period då tillväxtmarknader gick väldigt bra och kunde jämföra den avkastningen mot ett globalt index. Fondens avkastning var dock bra även om man jämförde mot tillväxtmarknadsindex, men det var då inte längre någon överavkastning på 200%.

Vad har då detta med nya fonden Core Ny Teknik att göra? Jo precis som Carl och Erik tröttnade Filip på att vara någon anställd underhuggare som bara tjänade några miljoner om året (tror visserligen att det i Filips fall var några 10-tals miljoner vissa år). När man blir riktigt hypad så flödar kapitalet snabbt in och när fonden börjar förvalta 10-tals miljarder kronor är det lätt att räkna ut vad 1-2% i fondavgift betyder i intäkter för ens arbetsgivare. Då kanske man kan börja känna sig underbetald trots en ganska bra lön*.

Filip bröt sig i alla fall loss och startade det egna fondbolaget Labrusca fonder 2010. Efter 4 år hade hans nya globalfond underpresterat ganska rejält mot index vilket fick stora utflöden ur fonden som följd. Filip la ner den egna fonden och gick därefter tillbaka till gamla arbetsgivaren Skagen och där en ny fond startades vid namn Skagen Focus som han skulle förvalta enligt ungefär samma fria mandat som tididigare. Sen starten 2015 till sommaren 2018 hade fonden klarat sig något bättre än Labrusca Global gjort åren innan, men även i denna fond fick Filip stryk mot globalt index som man väljer att jämföra med på Skagens hemsida. Sommaren 2018 lämnade Filip Skagen fonder av "personliga skäl". Så vitt jag vet jobbar han idag inte som förvaltare av någon ny fond.

Det här är på intet sätt något som bevisar att Carl och Erik kommer misslyckas med att slå index de kommande 7-8 åren. Men samtidigt en påminnelse hur svårt det ändå är att slå index och att även om man slår index 10 år i rad så ska vi inte utesluta att det kan vara en slump eller att man hittat en strategi som fungerat väldigt bra just under de åren. Det är inte helt säkert att det går att upprepa succén när man ska börja om från början i en ny fond då omvärlden och förutsättningarna hela tiden ändras.

Det skapar också komplexitet för oss som privatsparare som vill hitta aktivt förvaltade fonder som kan slå index. Ska man följa fonden eller förvaltaren och hur mycket tålamod ska man ha med en fond eller förvaltare som helt plötsligt inte längre slår index? Hur vet vi att vi får valuta för vår avgift på 1-2% även kommande år? Är förvaltningen av en fond helt avhängt av en enskild person eller har kanske Carnegie en metod, team och strategi som gör att någon annan skulle kunna ta över Simon Blechers Sverigefond med framgång om han slutade? Inga lätta frågor.

*Vill förtydliga att jag har ingen aning om varken varför Filip eller Carl och Erik valde att starta eget och det behöver absolut inte ha med lön att göra. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.