8 Feb, 2019

Tjäna pengar på att blogga

 

 

Går det att tjäna pengar på att blogga?

 

I takt med att bloggande har blivit en miljardindustri och en del livsstilsbloggare drar in miljoner på sina bloggar och det finns till och med ett par svenska bloggare som enkelt kan leva på sina ekonomibloggar och även om Corny copia och Rika tillsammans inte är mina favoriter så får man ge dem att de är mer eller mindre de enda som lyckas dra trafik nog för att kunna leva på ekonomibloggande.

Tjäna pengar

 

Hur tjänar man då pengar på att blogga? Jo den största källan för inkomster är såklart reklam! Den enklaste biten är Google-ads. De finns på de allra flesta ställen och där ser användarna reklam anpassat utifrån tidigare sökningar på google och tidigare besökta sidor. Det finns även vanlig reklam som bloggaren väljer. Ofta handlar det om ekonomi och lån på dessa bloggar. En annan typ av reklam är affiliatlänkar. De innebär att i ett eller flera ord i inlägget lägger man en länk och om besökaren klickar på länken och köper något på företaget kan det spåras och då får bloggaren en liten kickback. Denna typ av länkar måste märkas ut tydligt. Det ska vanligt vis även märkas ut tidigt i inlägget att det innehåller affiliatelänkar om det gör det. Vissa bloggare skriver även sponsrade inlägg. Ett sponsrat inlägg innebär att en kund betalar bloggaren för att skriva om ett särskilt ämne. Ibland vill de även påverka innehållet. Det är upp till varje enskild bloggare hur man vill hantera innehållet i sponsrade inlägg men det råden ingen frihet kring hur inlägget ska märkas upp. Det ska synas tydligt och tidigt i inlägget om det är sponsrat.

 

Vi skriver för att det är roligt!

 

För vår del handlar såklart inte bloggandet om att tjäna pengar. Vi skriver det vi vill skriva om och en stor del i vårt bloggande handlar om att vi vill föra en form av dagbok över hur vi resonerar och investerar. Då kan vi i efterhand gå tillbaka och titta på hur vi resonerade och förhoppningsvis lära oss något av det. Vi har, som ni ser, en viss del reklam på bloggen. Mindre än de flesta andra hoppas jag, men vi får faktiskt ingenting alls om ni klickar på våra reklamer. De pengarna går istället till Tradevenue som i sin tur ger oss en viss ersättning som kompensation för att vi inte får några reklampengar. Vi har vid några tillfällen skrivit sponsrade inlägg och då har vi noga valt vilka vi vill jobba med och vi har låtit våra samarbetspartners välja ämne men vi har skrivit texterna helt fritt. Vi har valt en (1) affiliatepartner och det är Avanza. Avanza är enligt oss den bästa plattformen för aktiehandel och dem kan vi jättegärna rekommendera våra läsare att bli kund hos. Blir man det via oss får vi en liten kickback via vårt samarbete med Avanza. Efter skatt mm blir det ca 50 kr till oss så det är väldigt små pengar.

Kontentan är alltså att man blir inte rik på att blogga, om man inte är väldigt väldigt framgångsrik och/eller tidig inom sin nisch, men det är väldigt roligt!

 

Läs mer:

 

Vet ni vad en affiliatelänk är?

Avanza har gjort om i courtageklasserna

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.