8 Feb, 2019

Fredagsintervju - Med Jacob Ohlin från Kameo

I samarbete med Kameo

Efter förra veckans avbrott är nu fredagsintervjuerna äntligen tillbaka. Jag siktar på att köra på med en intervju i veckan fram till sommaren, kom gärna med förslag på personer ni vill se intervju med!

Den här veckan är det dags att titta närmare på en alternativ investeringsmöjlighet nämligen crowdfunding av lån till företag och fastighetsprojekt. Räntan på pengarna du lånar ut är mellan 5 och 15% och det borde alltså kunna vara ett alternativ till börsen. Men innan man investerar i något nytt behöver man ju lära oss lite mer om hur det funkar. Den här veckan träffar vi därför Jacob Ohlin från företaget Kameo.

Berätta lite kort om dig själv och din roll på Kameo

Jag heter Jacob Ohlin och jobbar som kreditanalytiker på Kameo sedan ett år tillbaka. Mycket av min tid läggs på att analysera de projekt som vi får in och sen presentera det i vår kreditkommitté där kreditbetyg och ränta sätts. Jag är med i hela processen, från det att första ansökan kommer in till dess att lånet har publicerats på plattformen. Det är ett väldigt roligt arbete med mycket varierande uppgifter.

På min fritid läggs mycket tid på träning, familj och vänner. Jag har även ett stort intresse av börsen och nya teknologier och försöker hålla mig uppdaterad på vad som händer där.

Hur länge har tjänsten Kameo funnits, på vilka marknader är ni idag aktiva och hur stor lånevolym har ni för närvarande?

Kameo grundades år 2014 och det första lånet publicerades under 2016. Med inspiration från andra länder som Storbritannien och Tyskland togs konceptet fram av Kameos grundare och VD för Kameo Norge, Sebastian Martens Harung. Redan från start arbetade vi utefter Kameos grundvärderingar; Ansvarsfullhet, Ödmjukhet, Öppenhet och Inkluderande. Det kan låta pretentiöst att skriva ned massa fina ord på ett papper, men vi försöker hela tiden förhålla oss till dessa nyckelord och det kan vara skönt att luta sig tillbaka och känna att alla på företaget delar dessa grundläggande värderingar. Och jag är övertygad om att det hjälpt oss på resan mot att bli Skandinaviens ledande crowdfunding-plattform.

I dagsläget återfinns Kameo i tre länder: Sverige, Norge och Danmark. Alla Kameos långivare ges möjlighet att investera i alla tre länder med ett och samma Kameo-konto. Detta innebär att du kan investera ditt kapital över tre olika valutor och marknader. Till dags datum har Kameo ett utlånat kapital på strax över 250 000 000 kronor fördelat över ca 120 projekt. Med det sagt växer den siffran kontinuerligt i takt med att nya lån publiceras på plattformen.

Ni förmedlar både lån till fastighetsprojekt och till företag. Finns det någon tydlig skillnad för mig som investerare vad gäller säkerhet, löptid och risknivå?

Den tydligaste skillnaden är givetvis säkerheten som kan ges till lånet där fastighetslån kan erbjuda pant i fastighet och som även ibland kan kompletteras med bolagsborgen och/eller personlig borgen. Löptiden för dessa lån beror på vad finansieringen ska användas till och hur omfattande projektet är. Som exempel brukar löptiden för byggnadskreditiv vara längre än ett topplån som kan behövas för att komma i mål med ett projekt.

Vid företagslån blir det mer fokus på bolagets befintliga kassaflöde där det istället får styra lånets löptid. Dessa lån brukar även vara annuitetslån där bolaget då amorterar av en del av lånet på månadsbasis. Vanligt förekommande säkerheter för företagslån är bolagsborgen/företagsinteckning/personlig borgen.

Löptiden för lån på vår plattform ligger mellan 3-36 månader där majoriteten faller inom intervallen 6-24 månader.

Kreditbetyg och ränta sätts i en kreditkommitté efter att alla parametrar har analyserats och tagits i beaktning. Det är alltid viktigt att skapa sin egen uppfattning innan ett investeringsbeslut görs, mer information om riskbedömning hittas här. Kameos mål är att vara helt transparenta och ge en rättvis bild av varje projekt som publiceras på plattformen.

Hur ser processen ut om ett lån inte kan betalas tillbaka och säkerheten i form av pant i fastigheten eller personlig borgen ska användas? Innebär detta massa jobb för mig som investerare eller hanterar ni som företag allt administrativt arbete?

Vid uppkomsten av betalningssvårigheter tar Kameo rollen som långivarombud och representerar alla investerare i ett lån. Intäkterna från en eventuell fastighetsförsäljning som har varit säkerhet för ett lån kommer då att distribueras proportionellt till investerarna. Vidare har Kameo rätt att för långivares räkning realisera de aktuella säkerheterna som är definierade i detta lån om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. Kort sagt kan man säga att långivare uppdateras löpande i form av uppdateringar på projektsidan, men även mailutskick. För att det ska vara så effektivt som möjligt sköter Kameo korrenspondansen med motparten.

Hur ska jag tolka de olika räntenivåerna? Är räntesättningen helt effektiv så en högre risk kompenseras till fullo av en högre ränta och således kan betraktas som lika goda investeringar. Eller behöver jag som investerare själv sätta mig in i varje projekt och värdera att räntan är attraktiv i förhållande till risken?

Räntenivåerna vi sätter bestäms av kreditbetyget och värdet på den säkerhet företaget kan ställa för lånet. Räntesatserna reflekterar vår bästa uppskattning av en rättvis avkastning i förhållande till den risk respektive lån innebär. I och med att förutsättningarna för varje separat lån skiljer sig åt är det viktigt även här att påpeka att man gör en egen bedömning innan investering. Som investerare har man en möjlighet att själv analysera lånen för att göra en egen bedömning på om man uppfattar räntan som attraktiv i förhållande till risken. Förutsättningar och villkor för alla projekt specificeras i en plattformstext som innehåller allt från bakgrund om låntagande bolag, projektbeskrivning och finansiell information.

För en person som har 1 miljon att investera totalt fördelat på börsen och Kameo vilken fördelning tycker du då är lämplig? Och på hur många olika projekt bör jag fördela delen som jag placerar hos Kameo?

Att sätta en generell riktlinje på hur mycket av ens kapital som bör fördelas mellan Kameo och andra investeringsklasser är svårt att göra. Det finns många variabler som kan skilja sig från investerare till investerare. Parallellt med att publicera lån på plattformen vill vi också vara med och sprida kunskap om investeringar till människor som tidigare kanske inte varit så engagerade sparare, bland det första man ska tänka på är att diversifiera sitt kapital i förslagsvis 10 stycken lån för att på så sätt sprida risken.

Hos oss på Kameo är det möjligt att investera så lite som 500 kr i ett projekt, upp till ett valfritt belopp. Det möjliggör förhoppningsvis att fler kan vara med och investera och även diversifiera sin kreditportfölj på önskvärt sätt. Om jag får avsluta med en subjektiv åsikt så tycker jag att det är en väldigt kul och bra investeringsform. Man har möjligheten att göra egna analyser på lån, snitträntan på plattformen ligger på ca 10% och man får månatliga ränteutbetalningar som man kan ta ut eller återinvestera i nya lån.

Vill du veta mer om Kameo kan du läsa mer här!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.