9 Feb, 2019

Veckans utdelningsbesked

Udelningsbeskeden fortsatte ramla in den gångna veckan och nu är det bara ett par innehav kvar att uppdatera som ABB, Kindred och JNJ. Det gör att jag börjar få en bra bild av var året kommer landa när det kommer till utdelningar. Lite osäkerhet återstår i form av de sista bolagens besked och växelkurs vid utdelningstillfället för utländska innehav. Dessutom kan jag själv välja att boosta årets totala utdelning genom att investera utdelningen från bolag som delat ur tidigt på året i bolag som ännu inte delat ut för att så att säga få utdelning även på utdelningen. Jag hoppas du förstår så är det en lek med siffror som inte ger någon långvarig effekt, även om man inbland ser att folk tänker att det ger någon typ av ränta på ränta inom året. Men så är det alltså inte, snarare kostar det lite extra i courtage jämfört med att återinvestera utdelningen i bolag som redan delat ut och därmed gått ner i pris motsvarnade utdelningen.

Året ser i alla fall ut att landa över 185 000 kr i utdelning vilket är över mitt försiktiga mål (baserat på 3% organiskt tillväxt). 

Stora Enso +22%
Sandvik + 21%
Atlas Copco + 21% (något teoretiskt då man knoppat av Epiroc)
Volvo + 18% (+135% om man räknar in extrautdelningen)
Castellum + 15%
Sampo +9,6%
Investor + 8%
Industrivärden +4,5%
Telia + 2,6%
Nordea +1,5%
Kone + 0%
Essity +0%
Fortum +0%
Ratos -75%

Ratos sänkning från 2 kr till 0,5 kr slår rätt hårt, även om en sänkning var väntad och trots att det är ett väldigt litet bolag med långt under 1% vikt i portföljen. Men med 2500 aktier blir det ändå 3750 kr mindre i utdelning nästa år jämfört med i år från Ratos. Vilket är mer än vad mina två största innehav Investor och Industrivärden lyckades höja med ihop. Problemet med Ratos är dock så klart inte utdelningen utan att de underliggande bolagen går så dåligt att en sänkning var nödvändig.

I de 185 000 kronorna i utdelning så ingår 7 500 kr i extrautdelning från Volvo vilket jag inte kan räkna in i den summa som jag räknar med ska växa med 3% organiskt till nästa år. Drar jag bort extrautdelningen och räknar på ordinarie utdelning på 177 500 kr x 3% höjning blir prognosen för 2020 runt 183 000 kr. Till det lägger jag att jag under 2019 kommer återinvestera hela utdelningen till en genomsnittlig direktavkastning om 4%. Målet för 2020 blir därför 190 000 kr i utdelning. Då utgör aktierna runt 50% av vår portfölj vilket betyder att vi kan stärka upp utdelningen med fondförsäljning i den omfattning som behövs (men minst 150 000 per år bör vara uthålligt).

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.