10 Feb, 2019

Höjd pensionsålder och tidiga pensionärer

Nyligen träffades en överenskommelse i den pensionsgrupp som består av de "sex mittenpartierna" vilken sen riksdagen ska rösta om. Men med tanke på att dessa partier har över 70% av rösterna kommer det väl gå igenom får vi anta. Förändringarna blir att pensionsåldern höjs på olika sätt i flera steg:

2020
- Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 61 till 62 år 
- Rätten att ha kvar sin anställning imom ramen för LAS höjs från 67 till 68 år

2023
- Garantipension kommer först kunna betalas ut från 66 år 
- Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 62 till 63 år
- Rätten att ha kvar sin anställning imom ramen för LAS höjs från 68 till 69 år

2026
- Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 63 till 64 år 

Det är rätt snabba höjningar måste man ändå säga. Om de var 3e år ska höja pensionsåldern med 1 år blir det pension vid efter 70 för de som vill sluta tidigast möjligt och rätt att jobba vidare med stöd av LAS till man fyller 80 år eller något sånt för se som är födda på 80-talet. Men vi får väl anta att man gör ett litet extra ryck dessa 6 år och att det inte ska fortsätta i samma takt.

Värt att nämna är att tjäntsepensionen inte berörs av denna uppgörelse då dessa bestäms av arbetsmarknadens parter och inte politiker. Men jag har sett flera artiklar senaste veckan som pratar om att åldern för tidigaste uttag av tjänstepension som idag är 55 år måste höjas. Det cirkulerade också en TT-artikel som varnade för riskerna med att ta ut pensionen för tidigt och att många skulle använda tjäntepensionen som en brygga för att kompensera för att åldern för tidigast möjliga uttag nu höjdes.

Att börja ta ut tjäntepension vid 55 när vi lever allt längre går naturligtvis inte ihop hävdar vissa "experter". Detta är ett otyg måste styras upp, för att låta folk ansvara för sina egna pengar verkar vara en orimlig. Så många tror att den lägsta åldern för uttag av tjänstepension måste höjas. Hur många är det då som tar ut tjänstepensionen redan vid 55? Är det verkligen att så många tar ut pension redan vid 55 som är problemet med dagens pensionssystem? Nej, enligt siffror jag läste på Twitter så är det 0,07% kunderna hos Alecta och 0,29% hos AMF som tar ut tjäntepension vid 55. 

Rätt häpnadsväckande låga siffror tycker jag då det krävs ett så lågt sparande för att kunna sluta jobba vid 55. Jag tycker ett pensionssystem som ger allt lägre procent av slutlönen i vanlig pension ställer högre krav på att individen tar eget ansvar för sitt sparande. Och att då hindra folk från att ta ut pengarna som är avsatta till sin egen tjäntepension för att komplettera det egna sparandet är enligt mig helt fel väg att gå. Sen har jag  inga problem med att uttag av tjänstepension i ung ålder kommer påverka garantipension, bostadstillägg etc i framtiden. Men de som vill och kan klara sig själva måste få göra det.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.