Analys
10 Feb, 2019

Veckobrev v7

Efter januari månads rekorduppgång verkar börserna världen över den här veckan ta en paus och slitas mellan utsikterna för sämre konjunktur men också lägre räntor. Förra veckans rapporter här i Sverige fortsätter att vara mycket blandade och sällan verkar ”stockpicking” vara så viktigt som nu.  Belöningen för att ha ”rätt” aktier verkar dock inte fullt ut kompensera för att ha ”fel” aktier på det sätt som underpresterande rapportbolag blir slaktade och de mer modesta uppgångarna för de positiva rapportöverraskningarna.

Svag tillväxt i Sverige. Bara för några kvartal sedan beskrevs den svenska konjunkturen i väldigt ljusa toner. Antalet signaler om en betydligt mer negativ utveckling hopar sig dock. Ett exempel på detta är SCBs rapport i veckan som visar att hushållens konsumtion i december minskade med 1% i förhållande till motsvarande månad förra året, vilket enligt DI var den svagaste utvecklingen på årsbasis sedan maj 2009. Visst en månad kan inte tas till intäkt för en total svartmålning men även på kvartalsbasis ser siffrorna inte speciellt skojiga ut tillsammans med andra indikatorer. Man kan i ett sådant här läge bara fråga sig hur utvecklingen hade varit om Riksbanken hade genomfört fler räntehöjningar under hösten. Hur som helst verkar kronan gå mot nya bottennivåer mot euron – vid stängning i fredags noterades kronan mot euron vid 9,50 SEK. Även mot dollarn har kronan i veckan utvecklats klart negativt. Att äga aktier exponerade mot svensk konsumtion verkar i detta läge vara mer dödfött än på länge samtidigt som exportberoende svenska företag verkar få en kudde med en svag svensk krona om nu den internationella efterfrågan börjar minska.

Accelererande tillväxt i Xvivo. Veckans rapport från Xvivo Perfusion (bevakat av TradeVenue) indikerar att den hittillsvarande snabba tillväxten går in i en ännu högre fas. Efter en försäljningtillväxt i lokala valutor historiskt om ca 20% (under de första tre kvartalen förra år om 19%) var tillväxten i Q4 hela 33%!!! Bolaget som utvecklar lösningar och system som används vid organtransplantationer (främst lung- och hjärttransplantationer) verkar nu ha fått ordentlig fart på försäljningen av produkter kopplade till varm perfusion (organen kyls inte ned utan hålls varma för att efterlikna miljön i människan). Ett område där Xvivo än så länge är ensamma och där priset för lösningarna är betydligt högre än inom det andra området kall perfusion. Tillväxten inom varm perfusion separat uppgick till hela 50% (exklusive tillhörande kapitalvaror) under kvartalet, vilket bådar gott för 2019. Xvivo är inget oupptäckt tillväxtbolag med en värdering på ungefär 20x förra årets försäljning men det misstag jag tror man ofta gör i denna typ av bolag är att man underskattar den förbättring som sker i rörelsemarginalen när försäljningen växer så snabbt i och med att bruttomarginalerna är så höga och övriga rörelsekostnader är relativt konstanta. I vår analys från november 2018 prognostiserar vi en omsättning på 500 MSEK år 2021 (förra årets omsättning var 188 MSEK) med en vinst per aktie om 3,0 SEK. Veckans rapport gör oss än mer konfidenta i denna prognos men 20x gånger dagens värdering på en vinstprognos tre år framåt i tiden kräver ändå mycket optimism…..

Vad är viktigast? Dometic, som för den stora allmänheten är känd för sina kylskåp till fritidsfordon (husbilar mm) och båtar har under flera år genom köp av bolag kunnat addera produktfloran och få ett betydligt mer komplett sortiment med produkter för människor som ”är på väg” med bil eller som tycker om att vara ute i det fria. Denna strategi har varit mycket framgångsrik och rörelsemarginalerna har successivt förbättrats. Dometics VD Juan Vargues (som har haft sin huvudsakliga yrkeskarriär på Assa Abloy vars framgång till stor del just bygger på företagsköp) tillhör en av de främsta företrädarna för pilotskolan med köpta aktier i det egna bolaget för över 50 MSEK, där en stor del köptes så sent som förra sommaren. Även övriga medlemmar i företagsledningen har en förhållandevis stor aktieandel, vilket måste bygga på insikten om hur lönsamt det är för Dometic att köpa bolag billigt och addera till den nuvarande produktfloran och därmed öka marginalerna. Mot detta står att försäljningen av fritidsfordon på de flesta internationella marknader befinner sig på rekordnivåer och på den viktiga amerikanska marknaden nu börjat backa. Detta har fått den internationella armén av blankare att ge sig på Dometic och aktien tillhör en av de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen och kursen hade sedan förra sommaren backat med ca 30% före rapporten i veckan. Aktien tillhör därför på nuvarande prognoser en av de lägst värderade aktierna på stora listan (med ett P/E-tal på under 10x på innevarande års prognostiserade vinst även efter veckans uppgång). Rapporten gav dock 1-0 till företagsledningen med en OK rapport men framförallt visserligen redovisar förväntningar om en negativ utveckling i efterfrågan på fritidsfordon i stort men att Dometic trots det kommer att kunna visa en viss organisk tillväxt och förbättrad lönsamhet under 2019. Resultatet blev en kursuppgång på över 15%, när kortsäljare var tvungna att täcka in sig. Matchen är dock inte över. Om personbilsmarknaden är konjunkturkänslig torde marknaden för frititidsfordon vara det i kvadrat och då hjälper det inte så mycket…..Det ska bli spännande att följa vem som får rätt.

Soligare breddgrader. Det behöver inte, som i skrivande stund vara strilande regn och snöslask – ett väder som just ersatt en snöstorm och minus 10 grader - för att man ska längta efter någon annan stans att bo och arbeta vid denna årstid. Quartier Properties (QP), som är noterat på First North (bevakat av TradeVenue) är ett svenskägt fastighetsbolag som förvaltar, utvecklar och säljer fastigheter i Marbellaområdet och som framgångsrikt rider på i huvudsak nordbors efterfrågan på bättre klimat. Efter finanskraschen hade som bekant hela fastighetsmarknaden i Spanien ett antal svåra år, vilket också ledde till att antalet byggstarter var begränsat under många år. Samtidigt har den underliggande efterfrågan på första- eller andrahem för utlänningar i lander inte visat några tecken på att minska. Förutom demografin med en åldrande befolkning i de flesta nordeuropeiska länder gör digitaliseringen att allt fler människor med fria yrken och/eller egenföretagare har möjlighet att bo och arbeta i stort sett var som helst. QP började köpa sina första fastigheter 2015 i ett läge där marknaden började stabiliseras men där bankerna fortfarande var extremt försiktiga i sin kreditgivning. Marknadsläget har sedan dess avsevärt förbättrats med stora prisuppgångar som följd, vilket naturligtvis gynnat QP och andra aktörer som vågat investera. QPs största och viktigaste tillgång utgörs av det tidigare svenskägda - 36 000 kvadratmeter stora området Centro Forestal Sueco, som ligger ett stenkast från exklusiva Puerto Banus och längs med Golden Mile i Marbella. På vad som tycks goda grunder tror företagsledningen att det är möjligt att få tillstånd att återgå till tidigare detaljplan, som skulle fyrdubbla antalet byggrätter på större delen av området. Med tanke på områdets unika geografiska läge finns det därmed en mycket stor hävstång på QPs tillgångar.  Vi kommer att presentera bolaget närmare i en analys som kommer senare men redan nu har vi en videopresentation från Spanien av bolaget och dess olika fastighetsprojekt upplagd på vår hemsida. Rekommenderas varmt för den som vill lära sig mer om QP och den spanska fastighetsmarknaden på solkusten!!!

 

Det kommer inte att saknas rapporter denna vecka heller. Jag räknar till 208 stycken. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!

 

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.