15 Feb, 2019

Clas Ohlson

 

 

Historia

 

Postorderfirman Clas Ohlson & Co grundades 1918 i Insjön, Dalarna av den kreativa och drivna uppfinnaren Clas Ohlson. Från början gick det enbart att beställa varor via katalog men i slutet av 1980-talet kom möjligheten att handla i någon av Clas Ohlsons butiker.  Sedan 1990-talets mitt går det även att beställa via e-handel. Det var när den äldre brodern avled i lumpen 1914 som Clas Ohlson fick ta över cykelfirman som brodern hade. Han var under fyra års tid en av de mest anlitade cykelreparatörerna i Insjön dock var det knappast det han skulle bli känd för. Clas var aktiv och ledande i företaget ända fram till sin död 1979. Dock tog ingenjörssonen Tore Ohlson över VD-posten under de sista åren.

Postorder var företagets huvudsakliga verksamhet fram till 1980-talet och den första butiken utanför Insjön öppnades 1989 i centrala Stockholm. Den första butiken i  Norge öppnades i Oslo 1991 och 2002 var det dags för den första butiken i Finland. I London öppnades en butik 2008 och 2016 öppnades Tysklands första butik i Hamburg. Under 2018 firade företaget 100 år och kunde stoltsera med att ha kunder i  Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och Tyskland. Omsättningen uppgick till cirka 8 miljarder kronor. Företaget har drygt 5000 medarbetare. Sittande vd är den sjätte i ordningen och heter Lotta Lyrå.

”Clas Ohlson vill hjälpa och inspirera människor att förbättra sin vardag genom att erbjuda smarta, enkla, praktiska lösningar till attraktiva priser”

Just det här med praktiska lösningar är en av orsakerna till att Clas Ohlson under 2017 valde att köpa 10 % av matvaruföretaget Mathem.se. I köpet ingick ett strategiskt samarbete mellan de båda företagen och för Clas del innebär det att Clas Ohlsons varor finns tillgängliga i Mathems sortiment. Vid en egenom gång i december 2018 (ett år efter köpet) visade det sig att ca 10 % av alla köp på Mathem.se innehåller en vara från Clas Ohlson.

 

Fakta

 

VD Lotta Lyrå

Ordförande Kenneth Bengtsson

Bransch Dagligvaror

Börsvärde 5,13 MDSEK

Antal aktier 59,8 milj

Aktiekurs 77,40 kr

Antal ägare hos Avanza st

Direktavkastning 7,99 %

P/E-tal 20,64

 

Retail är en ganska "död" bransch och frågan är om det faktumet kommer ändras den nämsta tiden. Vi är dock lite sugna på Clas Ohlson eftersom de verkar vara på rätt väg och de har ett hyfsat kassaflöde som klarar av att bära den tunga utdelningen. Just utdelningen på ca 8 % är något som helt klart lockar. Frågan är bara hur utbombad aktiekursen är? Kommer den ligga kvar i det här häradet eller kommer den tappa ytterligare? det har inte varit någon munter resa de senaste åren med en nedgång på 43 %. Idag kunde vi även läsa om att Kinnevik köper in sig i Mathem. Den affären innebär i och för sig en viss utspädning av Clas Ohlsons aktier i Mathem men vi tolkar det ändå som något positivit att man får in en ny delägare i Mathem. Inte vilken delägare som helst heller.

Vi har de senaste veckorna snickrat på en bloggportfölj där vi kommer ge högutdelare en chans att visa vad de går för och det vore nästan tjänstefel att inte låta Clas Ohlson vara med i tankarna kring portföljen. Visst trenden är som sagt dålig men vi är inga trendnissar så det kan tänkas bli ett köp i alla fall.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.