21 Feb, 2019

Konkurs under 2019?

 

Det här är ett inlägg som är tråkigt att skriva då det handlar om att vi tror att någons investering och kanske någons livsverk kommer gå i konkurs. Vi hoppas verkligen att vi har fel men tyvärr ringer alla varningsklockor i det här fallet.

Oscar Properties

 

Vi tror tyvärr inte att det här är ett företag som kommer åldras på börsen. Frågan är snarast om pengarna räcker för att klara sig ifrån rekonstruktion eller konkurs under året. Sannolikt inte. Varningstecknen har funnits ett tag men de började väl egentligen 2017 när marknaden hickade till lite. Det var, och är, fortfarande de dyraste bostäderna som tar mest stryk på nuvarande bostadsmarknad. Och det är just där Oscar P håller till.

Startar charkbutik

 

I ren desperation (verkar det) startar man Oscar deli i vad jag antar en tom lokal som ingen ville hyra. För att rädda projektet från att bli stående med en tom lokal tar Oscar P själva över den och startar en deli som ska tillhandahålla ”fantastiska produkter, råvaror och ingredienser som plockats från de bästa platserna i världen”. Om det här hade varit en så lysande idé tänker jag att de borde ha marknadsfört projektet med denna fantastiska butik redan från början. Men nu kommer den istället när det, vad det verkar, inte går att få in någon annan i lokalen. Butiken i sig är verkligen inget jag motsätter mig, jag hade gärna haft en butik som säljer fantastiska produkter, råvaror och ingredienser i mitt hus, men kom inte och försök lura i mig att det här är något annat än en räddningsauktion. 

Pressmeddelande med talsvenska

 

När Oscar Engelbert (själva Oscar i Oscar P) för sjunde gången hade missat att lämna in årsredovisning i tid och Ekobrottsmyndigheten agerade valde Oscar P att skicka ut ett pressmeddelande med rubriken ”Angående skriverier i media”. Ingen seriös kommunikatör uttrycker sig så hävdar jag.

 

Styrelseledamot och CFO hoppar av

 

Både styrelseledamoten Staffan Persson och den mångåriga medarbetaren och tillfälliga CFO:n Navid Rorstam lämnar under slutet av 2018 respektive början av 2019 bolaget med omedelbar verkan. Det här behöver såklart inte betyda någonting alls men jag har i alla fall svårt att se något positivt i det. 

 

 2018 i sammandrag

 

• Nettoomsättningen uppgick till 1 906,1 mkr (2 788,3).

• Rörelseresultatet uppgick till –371,9 mkr (532,1).

• Periodens resultat uppgick till –492,5 mkr (350,5).

• Resultat per stamaktie uppgick till –18,54 kronor (11,28).

• Likvida medel uppgick till 101,7 mkr (479,9).

• Antalet sålda bostäder uppgick till 79 (180).

• Antalet bokade bostäder uppgick till 36 (1).

• Antalet produktionsstartade bostäder uppgick till 46 (138).

• Antalet bostäder i pågående produktion uppgick till 195 (1 114).

 

De två posterna som enligt mig är mest uppseendeväckande resultatet som gick från 532 till – (MINUS) 372 Miljoner kronor på 12 månader. De likvida medlen uppgår per 1 januari 2019 till 102 miljoner. 102 miljoner i ett bolag som omsätter 2 miljarder är ingenting! Speciellt inte om man ska slå sig in i deli-branschen… Detta i kombination med att man under hela 2018 sålde 79 bostäder gör att vi tyvärr inte ser någon räddning i sikte och jag gissar härmed att de första tecknen på kris kommer komma i början av maj då preferensaktien ska dela ut.  Hoppas som sagt att jag har fel för det är få saker som är så plågsamt som att se sitt livsverk gå omkull och det är en känsla vi inte önskar någon.

 

Läs mer om Oscar Properties

 

Ett uselt aktietips

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.